četvrtak, 15. travnja 2010.

Šparoge vrtne


Kao prvo, ovo je moj pogled kroz prozor. Na njemu ne rastu šparoge, eh pa na neki način i rastu - asparagus, samo to je onaj za cvijeće, ali sve je to iz iste porodice. Kad se ukaže ovakvo svitanje, odmah mi se podigne radni elan, smislim što ću sve danas raditi, što ću kuhati, a kćer mi je predložila prirodne vitaminčeke dva dana! Znači, plan je tu, ispijanje kavice na prozoru i odmah na plac. Danas ponovo šparoge, ali uzgojene.


To je klasičan recept za vrtne šparoge, zapravo to je toplo predjelo, no nama će biti lagani ručak. U stvari sendvić, ali jako fini. Volim ovakve stvarčice, raznobojno povrće i masnjikavi ugljikohidrati, a da ne bude pre malo, može i malo pršuta i sira.





  • Potrebno je:
  • vezica vrtnih šparoga (dovoljno je za 3 osobe)
  • po dvije fete pršuta po sendviću
  • po dvije fete sira ementalera
  • veća šnita kruha po osobi (u ovom slučaju kalnički kruh)
  • po dvije mini rajčice
  • šaku rikule
  • Rajčice oprati, posoliti i popapriti, pokapati malo s maslinovim uljem i staviti u pećnicu na 15 minuta. Šparoge očistiti, ako je potrebno odstraniti drvenasti dio. Staviti ih kuhati u vrelu i posoljenu vodu na kratko. U međuvremenu na ulju popržiti pršut, kratko i na istom ulju prepržiti šnite kruha kojim smo odstranili koru. Na prepržen kruh staviti šparoge, pršut i sir. Kratko staviti u pećnicu pod gril da se sir otopi ili u mikrovalnu pećnicu. Na kraju dodati pečene rajčice. Posoliti morskom grubom solju, popapriti i dodati po koju kap maslinovog ulja.
  • Položiti ih na posteljicu od rikule. 





Broj komentara: 10:

  1. Fotke su divne, ulovila si dramatičan zalaz sunca, to uvijek pali, čak i sa skelama! A šparoge na slikicama samo zovu i zovu! Moram ih negdje naći i pripremiti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Fotkice obaraju sa nogu, ne znam da li bolja "pogled kroz prozor" ili "pogled na tanjir" koji taaaako mami na probu...;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. fenomenalno dobra kombinacija i odličan sendvič. Šparoge jako volim, ali su stvarno bezobrazni ovi naši trgovci koji vezicu od 450 grama prodaju za 8,90 maraka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme koji pogled kroz prozor... Zavidim, ma da i ja živim na nelošoj lokaciji pogled mi je čista nula. :)
    Šparoge jako volim, ali posebno one divlje. Uzgojene su mi manje drage ali i njih volim. :)
    Super mi zvuči ova kombinacija. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao sto vec rekoh...blago tebi zivis na Trgu:)!!!
    Lijepe slike!

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo i mene konačno! :)
    Mljac, zamišljam u ustima ovaj rastopljeni sir u kombinaciji sa šparogama. I ja sam ih ovaj vikend radila, ali pitome, malo sam modificirala Golog kuhara i jako sam sretna, jer i Timna jela. :)
    I ja obožavam tvoje fotke! Tek tol'ko da znaš! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. @ drage moje, da fotke, skoro, ma baš skoro da su mi važnije od samog recepta, zašto, jer volim držati aparat u rukama. Nisam stigla prije, pa moram sad. A što se tiče pisanja, to je malo teže, ja sam naime dislexik. No baš zato sam ovdije, niko te na ništa ne primorava, svako se izrazi kako može i zna. Tu je ljepota ovog druženja. Hvala vam.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo za fotke te apsolutno razumijem, jer je i kod mene prilično isto. I meni su ponekad važnije od recepta i izludim sebe i druge jer nisu onakve kakve bih htjela da budu. Da se kloniram i da mi se dan rastegne na 36 sati + još par dodatnih dana u tjednu ne bih stigla sve što želim.
    Budući znam da se baviš i keramikom, znam da razumiješ kad ti kažem da mi nedostaje i ovo drugo prčkanje s rukama. Podrum mi je kao reciklažno dvorište, pun konzervi, boja, lakova, smjesa za modeliranje, gipsanih kalupa, voska i svijeća u rinfuzi, suhog cvijeća, salveta, košara, tegli, just name it, ja ne stignem. Materijal za pretapecirati stolce mi stoji već drugu godinu, treba iskrojiti, porubiti i priklamati. Obećajem sebi i drugima kako ću napraviti ovo ili ono, ništa ne stignem. Pisati volim, ali moram sjesti i imati mira da iz glave prebacim na papir.
    Nisam primjetila tvoju disleksiju. U pravilu primjetim greške pravopisa, naravno u onom smislu u kojem sam ga ja naučila, malo se lošije nosim s ovim novohrvatskim, po kojem može i ovako i onako, za recimo stvari, za koje smo mi padali razred. Svojedobno sam čak, izluđena nepismenošću ljudi po netu, ( ne govorim o dijalektima, nego kardinalnim greškama u ije i je i č i ć, upozoravala na pogreške, ali sam shvatila da samo ispadam bedasta.
    Piši nam i fotkaj, lijepo je što si tu! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala Tadeja na podršci, ali vidim da u tebi spava svestrana kreativka. Sve će doći na svoje. Samo ti spremaj i stvarčice i ideje. Jedan dan, buđenje, i sve će ti biti jasno, imat ćeš vremena za ono što ti kaže srce. Još si mlada i tvoja obitelj treba i tebe i tvoje srce u kompletu. Veseli se i iščekuj taj dan.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails