ponedjeljak, 12. travnja 2010.

Divlje šparoge


Ako mi je nešto čarobno i zavodljivo u kulinarstvu, onda su to šparoge. Sve, i divlje i vrtne, i zelene i bijele... malu prednost dajem samoniklim, koje se sad u travnju beru po cijelom mediteranu, a ove koje sam danas spremala, došle su s obronka Učke.

Spremam ih u kojekakvim fritajama sa pršutom, kozicama... a danas sam od njih napravila za večeru tartin s sirom i mileramom. 


Od navedenih mjera ispadnu dva velika kalupa, a ja sam se odlučila za jedan i šest malih.






Potrebno je za tijesto:
  • 200 gr ocijeđenog kravljeg sira
  • 200 gr brašna
  • 150 gr putra
  • malo soli
Fila:
  • 4 jaja
  • 200 gr milerama
  • 200 gr kravljeg sira ili skute
  • 50 gr ribanog paškog sira ili nekog sličnog
  • 150 gr očišćenih šparoga (bez tvrdih dijelova)
  • 3 mlada luka
Umjesiti sir, brašno, putar i staviti na hladno pola sata.
U međuvremenu dobro mikserom umutiti jaja pa dodati sireve, mileram, narezan mladi luk, posoliti i popapriti. Razvaljati tijesto na veličinu kalupa, staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st i do polovice ispeći. Paziti da je tijesto veće od kalupa da u stvari slobodno visi izvan modle, da se tijesto ne povuče u pečenju. Nakon deset minuta kalupe izvaditi i napuniti ih filom. Šparoge odozgor posipati da same potonu u smjesu koliko mogu. Dalje peći još otprilike 25 minuta.





Broj komentara: 13:

  1. Fino, fino, fino! Ovdje šparoge ne rastu divlje, u vrtu ih ima rijetko tko, a na plac nikada ne idem pa su šparoge za nas nešto vrlo rijetko, egzotično i čest, vrlo skupo.

    OdgovoriIzbriši
  2. @ jedan mali dodatak koji sam zaboravila napisati na blogu; tu vtsru slanog kolača radim kroz cijelu godinu, ne moraju biti šparoge. One su skupe i nedostupne, Odlično je i sa mladim lukom (i ono zalano), rikulom, blitvom, u proljeće sa listovima maslačka, a sve osim luka mora se blanširati ili prodinstati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pošto ovdje ima šparoga a moja Zdenka ima izoštreno oko pri svakoj našoj šetnji se vratimo sa dobrim stručkom šparoga. Ove pitice su mi izvrsna ideja za pripremu šparoga!
    Slike su božanstvene!

    OdgovoriIzbriši
  4. Nabavila sam u nedjelju šparoge uvezene iz Italije. Divlje nisam probala, ali ove pitome veoma volim i to u svim mogućim kombinacijama.

    OdgovoriIzbriši
  5. jako fino! ja uvijek radije biram uzgojene, ali kad ih nema i divlje posluže :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Divlje šparoge obožavam, nažalost to je delicija koju si priuštim jednom godišnje zbog njihove cijene. Sad se mogu samo sa sjetom prisjećati vremena kad sam ih brala s bakom.
    Divan recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja jako volim divlje. Pitome mi nisu toliko dobre, volim gorkaste tekove! Ovo ti je odličan recept i ove majušne su mi stvarno praznik za oči! Što reče Andrea, ne priuštim si ih baš često, jer je cijena divljih paprena, važe se sve, a pola baciš :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Ima trava koja se zove kuka ili bljust, prodaju nase kumice na placu
    i savrsena je zamjena za samoniklu i skupu sparogu, a okus je gotovo
    isti. To raste u nasim krajevima a cijena 5 kn vezica.

    OdgovoriIzbriši
  9. I kod nas je vrijeme spargli...ali ja ih ne volim, a divlje pogotovo:)
    Svejedno ove tvoje tortice izgledaju ukusno, a i slike su odlicne!

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično i ukusno, Dunja!

    Velika ideja za mene.. :-)

    Pozdrav iz Beča!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails