nedjelja, 27. lipnja 2010.

Pohani sir


Imala sam na domjenku prijateljicu koja ima poseban režim ishrane, ne jede meso, jede ribu, ne jede kolače, jede sireve... pa da, napravit ću nam pohane plemenite sireve, kozji Caprilo i Camembert, raznovrsne salate i sve ćemo to zaliti sa buteljom nekog finog vina.


Sav sir narezati na prikladne komade, Caprilo na dva dijela po širini, a Camembert na prutiće.
Smjesa za pohanje klasična, umućena jaja (bez mlijeka) i krušne mrvice, s tim da sir ide prvo u jaja pa mrvice, opet u jaja i mrvice i odlagati ih na podložak i staviti na pola sata u frižider. Prije pohanja mora se sir dobro ohladiti da se ne potakne prekomjerno topljenje. U jaja se mogu staviti začini kao papar, češnjak, crvena paprika, no ja nisam stavila ništa, iz poštovanja prema plemenitim sirevima.


Služiti odmah još vruće, makar je meni odličan i hladan, bez kruha, kruh je na sirevima.
Odlučile smo se za Sivi pinot, berba 2007.




srijeda, 23. lipnja 2010.

Kruh s potpisom



Drage blogerice, ako se želite malo poigrati na godišnjem odmoru, samo izvolite. Ja se igram non-stop. Ako ne želite ili ste preozbiljne, nema veze, preskočite ovaj post.


Sve su modernije cipele s potpisom, pa majice s potpisom a da o taškicama ne govorim. E, kod mene možete naučiti kako imati kruh s potpisom. Nema ništa ljepše odnjeti kruh na poklon s nekim tekstom, recimo VOLIM TE. Evo što je potrebno:
  • laserska fotokopija imena ili nečeg što želite da piše na vašem kruhu
  • malo vate
  • nitro razređivač
  • izvaljana pločica iz gline
Ta tehnika se zove keramografika i koristi se u keramici kad se želi neki crtež ili tekst aplicirati na pečenu glinu, no mi ćemo aplicirati na svježu glinu, ne paljenu. Dakle, treba iz gline napraviti pločicu i ostaviti da se malo prosuši. Zatim uzeti pripremljeni fotokopirani tekst, prisloniti ga slovima na pločicu i namočenom vatom u nitro razređivač nekoliko puta preći po poleđini papira. Dignuti papir, i na pločici će se ukazati lagano ispisan tekst. Zatim nožićem ili nekim alatom odstraniti glinu oko slova. Dobit ćemo zrcalni tekst. Pločicu osušiti na zraku, odnjeti nekom da se ispali u keramičkoj peći, a ako se koristi fimo masa, dovoljno ju se ispeći u običnoj pečnici. Položiti pločicu na dno posude u kojoj ćemo peći kruh, i obavezno ugrijati i pleh i pločicu prije nego se stavi peći kruh. Tako se neće zaljepiti. Želim vam ugodnu zabavu.


subota, 19. lipnja 2010.

Punjen file pečen u kruhu


Idemo na izlet, pa zato moramo spremiti nešto za prigristi, ne pre veliko, a da ima u sebi sve, i kruh, i kobase i fino meso i malo dimljenog špeka. Ima li tako nešto? Ima. Svinjski file punjen sa ljutom slavonskom kobasicom, obložen špekom i položen u kruh, pa zapečen.


Potrebno je dva svinjska filea očišćena od žilica, par sušenih i ljutih kobasica, 10 na mašinu odrezanih šnitica dimljenog špeka i 2 manja kruha.


Drškom kuhače napraviti rupu uzduž filea i umetnuti očišćenu kobasu. File posoliti i popapriti i na tavi s malo ulja prepržiti ih sa svih strana oko 15 minuta.


Odložiti file i na istoj tavi prepržiti i špek, jedu po jednu traku, ali da ostane mekan. U međuvremenu prerezati kruh po gornjoj strani i izvaditi nešto od mekanog sadržaja. Na unutarnji dio položiti ispržene trake špeka i na to staviti file. Pokriti mekanim dijelovima kruha koje smo izvadili i sve vezati špagom. Staviti ih u nauljen pleh i peći ih u pećnici 20 minuta. Nakon prvih 10 minuta prekriti ih al. folijom da ne zagore odozgora.


Može se služiti tople, a meni je bolje hladno i evo presjek.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails