petak, 12. veljače 2010.

Majoneza - s kuhanim žutanjcima


Od kad sam sebe i još neke otrovala salmonelom (a bila su provjerena jaja), više nikad ne pravim ništa sa sirovim jajima. A nisu baš neke ni ove kupovne, puno konzervansa i kad se pogleda na poleđini sve moguće EEEove, padne mi mrak na oči. A nije loše imati domaću majonezu za par minuta. Zdrava je, znam što sam stavila unutra i prilagodljiva za mnoga jela.
Normalno, tu su sendvići, pa razne salate, kokteli - predjela, pohano, lešade... a ova majoneza može biti i tekako light. Pa evo, osnovni recept: 1 čaša ulja, pola čaše mlijeka, 2 veća tvrdo kuhana žutanjka, sok od limuna, semf, sol i papar. I još kiselog vrhnja.
U prikladnu posudu od štapnog miksera protisnuti žutanjke na cijedilo od čaja, i dodati sve ostalo. Štapnim mikserom sve izmiksati vrlo kratko, a kiselo vrhnje dodati na kraju i umiješati ga ručno. Okuse prilagoditi po vlastitoj želji. Koji put dodam prah čili papričice, koji put mi odgovara kiselije, a od nedavno hit nam je vlasac i slane srdele u majonezi.



Broj komentara: 7:

  1. hi!:)
    drago mi je da si se javila kod mog recepta za breskvice jer sad znam da tvoj blog postoji.:)
    bas je lijepo sto se krug bloggerica sve vise siri...:)
    btw ako zelis da ti je video klip sa strane manji, tj. da je velicine kao kod mene na blogu, sve sto trebas uciniti je kad kopiras link sa you tube i pasteiras ga ovdje trebas promijeniti dimenzije... one su tamo cini mi se width 425 i height 344 a kad ih kopiras ovdje promijenis ih u 212 i 175 i tako dobijes manji video koji ti bolje stane sa strane...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično!
    Probam još ovaj vikend i javim. I još jednom hvala :)
    I ja sam salmonelu imala, a dobar je strah kome ga je Bog dao :), ne bih to više ponovila!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala djevojke da vam se sviđa recept.
    @Snježana, hvala na upozorenju za veličinu video klipa. Niko mi to još nije rekao, naime Mac mi je priključen na nekakvu plazmu pa nemam uvid u ralnu širinu monitora. Probat ću ispravit.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dunja, hvala za recept. Jednostavan način da napravim majonezu koja će biti sigurna i sigurno ću isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja imam fobiju od sirovih jaja.

    super recept

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam fobična od salmonele, a jednako sam fobična i od undustrijske hrane krcate kemikalijama! Napokon sam sad našla tvoj recept za domaću majonezu bez sirovih jaja! Hvala puuuunoooooo

    OdgovoriIzbriši
  7. pitanje,
    koliko ti je to "pola čaše" - 1 dcl?
    p.s. jel i ulje odjedanput dodaš? jer negdje piše da se dodaje postepeno!! što brže odgovorite jer sam u pripremi!!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails