subota, 27. veljače 2010.

Pita od čokolade


Uvijek kad pitam ukućane koji ćemo kolač praviti u subotu, onda uvijek dobijam odgovor, pitu od čokolade. Taj kolač baš nije moj favorit, ali volim ga pravit.
Potrebno je za dvije bijele kore:
250 gr putra
350 gr brašna
2 žutanjka
prstohvat soli
6 žlica vrlo hladne vode (ili koliko je potrebno)
Za crno tijesto-filu:
9 bjelanjaka
7 žutanjaka
300 gr šećera
200 gr mljvenih oraha
1 žlica kakaa
200 gr čokolade u prahu
sok od jednog većeg limuna
Umijesiti tijesto od navedenih namirnica s tim da hladan maslac treba naribati na ribež i voda mora biti vrlo hladna. Odložiti zamotano tijesto na pola sata u frižider.
Žutanjke sa polovicom šećera mikserom dobro izraditi i dodati sok od limuna, kakao i čokoladu. Snjeg istući sa ostatkom šećera, sjediniti s masom od žutanjka i na kraju dodati orahe. Tijesto razdijeliti na pola, razvaljati jedu polovicu tijesta na veličinu pleha. Proći lagano po dnu tepsije putrom i brašnom, staviti razvaljano tijesto i usuti crnu masu. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 st na 10 minuta, tada izvaditi kolač i gore pažljivo položiti gornje tijesto. Probockati ga malo štapićem da se ne napuhne. Vratiti ga u pećnicu, smanjiti temperaturu na 180 st još peći ga pola sata, ili dok uronjen štapić u kolač nije suh. Rezati potpuno oglađenog.
Ova količina je sa tepsiju 25x35 cm.

Broj komentara: 6:

  1. Tvoji očito znaju što je dobar kolać. Za probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. wow, fenomenalno izgleda...ovo je bas po mom gustu:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasna ti je ova čokoladna pita! Padam na ovakve kolače. Izvrsna je!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjetila si me na moju pokojnu tetu! Radila je najbolju čokoladnu pitu, a sad kad gledam tvoju, ista!
    Vidiš mogla bih, Timna bi se zajela u njoj!

    OdgovoriIzbriši
  5. Rado bi probala napraviti, dopada mi se...

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails