Uvijek kad pitam ukućane koji ćemo kolač praviti u subotu, onda uvijek dobijam odgovor, pitu od čokolade. Taj kolač baš nije moj favorit, ali volim ga pravit.
Potrebno je za dvije bijele kore:
250 gr putra
350 gr brašna
2 žutanjka
prstohvat soli
6 žlica vrlo hladne vode (ili koliko je potrebno)
Za crno tijesto-filu:
9 bjelanjaka
7 žutanjaka
300 gr šećera
200 gr mljvenih oraha
1 žlica kakaa
200 gr čokolade u prahu
sok od jednog većeg limuna
Umijesiti tijesto od navedenih namirnica s tim da hladan maslac treba naribati na ribež i voda mora biti vrlo hladna. Odložiti zamotano tijesto na pola sata u frižider.
Žutanjke sa polovicom šećera mikserom dobro izraditi i dodati sok od limuna, kakao i čokoladu. Snjeg istući sa ostatkom šećera, sjediniti s masom od žutanjka i na kraju dodati orahe. Tijesto razdijeliti na pola, razvaljati jedu polovicu tijesta na veličinu pleha. Proći lagano po dnu tepsije putrom i brašnom, staviti razvaljano tijesto i usuti crnu masu. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 st na 10 minuta, tada izvaditi kolač i gore pažljivo položiti gornje tijesto. Probockati ga malo štapićem da se ne napuhne. Vratiti ga u pećnicu, smanjiti temperaturu na 180 st još peći ga pola sata, ili dok uronjen štapić u kolač nije suh. Rezati potpuno oglađenog.
Ova količina je sa tepsiju 25x35 cm.
Tvoji očito znaju što je dobar kolać. Za probati!
OdgovoriIzbrišiSta reći za ovu krasotu!
OdgovoriIzbrišiwow, fenomenalno izgleda...ovo je bas po mom gustu:)))
OdgovoriIzbrišiPrekrasna ti je ova čokoladna pita! Padam na ovakve kolače. Izvrsna je!
OdgovoriIzbrišiSjetila si me na moju pokojnu tetu! Radila je najbolju čokoladnu pitu, a sad kad gledam tvoju, ista!
OdgovoriIzbrišiVidiš mogla bih, Timna bi se zajela u njoj!
Rado bi probala napraviti, dopada mi se...
OdgovoriIzbriši