Pogača s jetrom, jetrenjača, punilo za perad... ona masa s kojom smo nekad punili pileće pečenje. Natrpali smo koliko got je stalo u piceka i onda ga zašili da ne bi sve iscurilo tokom pečenja, a mi smi svi čekali da picek dođe na stol pa da pograbimo baš ono što je izašlo van i lagano zagorilo i natopilo se masnoće. Jer sam "staf" u piletu bio je nekako gnjecav i pre vlažan, i tako je moja baka Nana bila pametna, da se ne bi trgali za reš komadiće, lijepo počela peći filu posebno. I to je ta pogača s pilećom jetrom. Danas je često na našem stolu kao jednostavni ručak ili večera, uz raznovrsne salate.
Nema nekog recepta, ali ide ovako; stari i prosušen kruh (ma može i svježi) zalije se sa mlijekom da se namoči, u to se doda prepečeni špek na kockice (ako nema, nije bitno), dinstanog crvenog luka, malo češnjaka, peršin list, dva jaja, usitnjene svježe pileće jetrice, ja ju nožem na stružem, odvojim od srca i kožice (to nam ne treba) i začini po ukusu, sol i papar. To se sve izmješa, uz dvije žlice brašna i ako je malo pre rijetko i koju žlicu krušnih mrvica. Izliti u namašten pleh i peći dok ne dobije zlaćanu boju, oko 25 min na 220 st.
Ovo mi se dopada. Znam da smo i mi najradije jeli ono što iscuri iz punjenog pileta jer je fino i hrskavo. Dobra je ideja da se posebno peče, ali je na moju veliku žalost ovo previše kalorično da bi se usudila praviti.
OdgovoriIzbrišiKako sam ovo propustila...odlicno!!!
OdgovoriIzbriši