srijeda, 20. listopada 2010.

Kesten ravioli


Na kontinentu nije baš uobičajeno praviti od kestena slana jela, osim nagurati ga u utrobu masne i slasne guskice za Martinje, da bi isti popio svu masnoću pošto je pernata ljepotica sa sočnih livada kroz ljeto nakupila, a naravno i uz obilje kukuruza koji joj je revnosan seljak kljukao iz dan u dan.



Neće biti riječi u ovom postu o guskama, nego u raviolima.
Ovaj post ujedno posvećujem mojoj pokojnoj svekrvi, koja je bila rođena Trščaka. Odrasla je u siromašnoj i brojnoj familiji, rano je ostala bez majke i morala se kao naj starija od djece pobrinuti da se nekako prehrane.



Tada u to vrijeme bilo je u okolici Trsta (tada je to bila Austrougarska) puno marun šume. Odlazila je svaki dan prije posla, skupljati marune. Kuhati ili peći ih bio je luksuz koji si nisu mogli priuštiti. Kesteni su se čistili, sušili i mljeli i od njih se pravilo brašno koje je uz dodatak pšeničnog činio osnovu za kruh ili neku tjesteninu.



Nisam nigdje našla kestenovog brašna, pa sam napravila raviole s klasičnim brašnom,
a punjenje je od kestena i špeka.
Dugo je živjela i kad bi došla k nama uvijek sam joj spremala ove raviole. To ju je podsjećalo na njenu mladost, a unatoć svemu, bila je ponosna na svu muku i borbu koju je morala proći.



Za ove raviole je potrebno zamijesiti fino domaće tijesto za rezance. Ja uzmem 3 cijela jaja i 2 žutanjka, malo soli i brašna onoliko da pokupi svu tekućinu od jaja. Zamijesim čvrsto tijesto i ostavim na hladno da odstoju sat vremena. Na mašinu za lazanje izvučem tijesto i stavljam hrpice file, koja se sastoju iz 100 g domaćeg dimljenog špeka kojeg prepržim sitno sjeckanog, u to dodam 100 g kuhanih i propasiranih kestena i šaku ribanog parmezana, malo papra.



Preklopim drugom lazanjom i režem nazubljenim kotačićem. I to je sve.
Kuhati u posoljenoj vodi desetak minuta, služiti odmah sa obilje parmezana i malo rastopljenog maslaca.


Broj komentara: 14:

  1. ajme ovo je savršeno Dunja.. evo doma bašp imam kestenovog brašna koje stoji od prošle godine..nisam neki veliki ljubitelj kestena, pa tako niti nisam još napravila talijanski klasik od kestena - Castagnaccio, ali ove raviole bi baš mogla napravit, čak sam mislila i njoke od kestena, baš je bio recept na pakiranju. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. E, ovo je kombinacija s kestenima koja mi se jako sviđa. Na žalost, kako mi ne pada na pamet da sama radim tijesto (nemam onu mašinicu, ali ju ima mama, a što ima mama, to nije za kćer jer kćeri ni za živu glavu ne žele biti staromodne kao njihove mame!), ne znam kako da se, osim gledajući ove krasne fotke, nauživam raviola!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaaao Dunja, pa ovo je vise nego savrseno. Obozavam kesten i spremam se ovih dana da pravim brasno od kestena jer ga ovde nema a snimila sam gomilu odlicnih recepata koji "traze" ovaj sastojak :) A i ove njoke od kestena koje Ebba spominje zvuce odlicno... nikada se ja necu resiti ovih kilograma :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Ebba, njoke su nešto posebno dobro, a moja svekrva je od kestenovog brašna radila neku vrstu žganjaca, koji su se malo prohladili i rezali žicom na fete i zatim služili za dinstanim gljivama i pršutom. Svakako se poigraj s brašnom, možda neku prvo malu količinu za probu. Sasvim nezamjenjiv i čaroban okus.
    @ Katarzis, imaš pravo, ne znam ni ja kako bi razvikla tanko i čvrsto tijesto bez mašinice, makar za manje količine više ima posla dok se mašinica složi, pa poslje pospremi i očisti... ali strast, je strast.
    @ Mihaela, ne brini za kilograme, sići će oni bez brige, uživaj u svemu što ti život pruža. Ovo za Ebbine njoke, dajem glas za njih, sigurno je nešto savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikada nisam probala nešto što je napravljeno od kestenovog brašna. Kakav je ustvari okus? Znatiželjna sam! :) A ravioli su ti čarobni! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna posveta pok. svekrvi i tako mi je lijepo pročitai kako pišeš o njoj i njezinom životu . Ravioli su odlični, jako interesantni sa ovim punjenjem , i prekrasno izgledaju !!
    Kestenovo brašno mi je izazov, kod nas ga nigdje nisam vidjela ali otiđem li ubrzo negdje izvan granica sigurno ću ga potražiti.

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Surac, hvala ti, je stvarno je posebno.
    @ Nataša, okus, egzotično slatkast, ovisi i o vrsti kestena, netkom se to sviđa i zavoli, a neki se groze. U Italiji je redovno na jelovniku, a specijaliteti mrak. Malo u google upiši Castagnaccio pa da visiš što talijanke rade s kestenovim brašnom. Mozak mi stane od specijaliteta.
    @ Branka, hvala ti, svekrva je zauzela posebno mjesto u mojoj memoriji, često je se sjetim i kad zapnem, sjetim se kroz što je ona morala proći. Malo ću se interesirati po dućanima zdrave hrane, pa ako nađem kestenovo brašno, javim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Fantastično! Kestene jedemo samo pečene i ne znam kako se može od njih spremiti i nešto ovako fino. A nisam odavna pravila ni domaće tijesto:)) Moram se pokrenuti!

    OdgovoriIzbriši
  9. od kestena sam samo probala kolače, ali ovako slano jelo nisam probala, no moglo bi biti jako fino

    OdgovoriIzbriši
  10. Divota prava i ovo je u biti prava delicija.Nemama mašinicu za paštu ali ću probati tanko razvaljati i raditi raviole.

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Snježa, ne mogu se ni ja pohvaliti da često pravim domaće tijesto, ali svako toliko me uhvati volja, naročito kad mi se zalomi neka industrijska osrednja, pa poludim. Ovi ravioli su u stvari predjelo, a kao što vidiš u njima nema ništa osobito, čak ni nekih začina. To je tajna talijanske siromaške kuhinje. Tako da onaj okus koji se želi naglasiti dođe do izražaja.
    @ Nina, ako ti se da, a ukućani su spremni probati nešto različito od onog na što su navikli, slobodno probaj, ako ništa drugo, ne utrošiš puno.
    @ Dilajla, znala sam da će se tebi to dopasti naj više, a što se tiče mašinice, kad radim manju količinu, niti ne vadim mašinicu, samo napravim nered u kuhinji.

    OdgovoriIzbriši
  12. Kesteni su mi jedna od najdražih stvari na svijetu. Dugo sam tražila kestenovo brašno po Zagrebu jer sam htjela isprobati neke talijanske recepte s njem, nažalost bilo je bezuspješno. Padalo mi je na pamet da ga sama napravim ali tu sam malo lijena. Jedva se natjeram jednu kilu kestena skuhati, očistiti i spremiti za pire. :)
    Ne znam možda moja tehnika čišćenja nije dobra jer ja na kilu kestena izgubim skoro cijeli dan?!
    Ovi ravioli su me odševili, sadrže sve što obožavam i rado bi ih probala. Samo kad ne bi bila toliko lijena. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. S ovim si me definitivno kupila! :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails