S čim napuniti zdjelicu, a da ne bude uvijek neki industrijski perec, pa i domaći? Možda neka kvalitetnija grickalica, nešto okrepljujuće i ne pre zasitno, ima li tako nešto? Ima, to su sjemenke iz pećnice, gole, golcate, samo zeru soli.
Uzmem po pola šalice, lana, suncokreta i bućinih sjemenki, a sezama cijelu šalicu. Sve ih promješam i zalijem hladnom vodom tek toliko da ih pokrije voda i još malo. To treba tako mirovati cijelu noć, recimo 6 -7 sati.
Drugo jutro uzeti gazu i staviti ju u cijedilo, pa istresti sjemenke i malo ih ocijediti. Izlazit će neka čudna sluz, ali neka vas to ne brine. U ovom trenutku može se dodati neki začin, kao čili, origano, ružmarin, kumin ili slično, no ja dodam samo malo morske soli. Na plitku tepsiju stavim papir za pečenje i istresem začinjene sjemenke te ih tanko razvučem po cijeloj površini nekom kuhinjskom alatkom. Sad dolazi ono najdosadnije, treba ih sušiti u pećnici na 70 st. C više sati. Ja ih sušim 4 sata, s tim da zadnjih 20 minuta pojačam temperaturu na 150. Ako pećnica ima ventilator, može se staviti više tepsija, a može se i proces malo skratiti. Kad se ohlade, izlomi ih se na manje komade i spremi u staklenu posudu. Odlične su i sa malo meda.
Ovo mi se jako dopada i moram praviti svojoj deci... Fantastican recept!
OdgovoriIzbrišiFantastično, ovo je za mene... ja tako volim grickati:)))
OdgovoriIzbrišiOdlično, obožavam "semenje". Ovo ću probati jer je predobro. Svaka čast. Odlične fotografije:))
OdgovoriIzbrišiJako fino i, što je strašno važno kod gricki, jako zdravo. Nemamo običaj bilo što grickati pred TV ili u kinu, ali ovo je zbilja odlično za imati zlu ne trebalo. Jedino me zanima koliko dugo i kako se drže da ostanu hrskave (ne volim sve one "zdrave" pločice ili slično koje moraš teško žvakati barem pola sata).
OdgovoriIzbrišiIzgledaju kao moćan snack. Grickalice za 10+.
OdgovoriIzbriši@ maslinka, djeca se brzo naviknu na taj okus. Zdravo i okrepljujuće.
OdgovoriIzbriši@ Snježa, ako već nešto grickamo, da bar znamo da nema viška šećera i štetnih masnoća.
@ Nele hvala, probaj, jedina je mana što brzo nestane.
@ Katarzis, kako ja nakon ručka ne pojedem ništa slatko, a moram s nečim zaokružiti ručak, uzmem si dve tri pločice ovih sjemenki i to mi je super. Moja pak kćer ujutro na tašte kricka te pržene sjemenke i pije čaj. Odlično se drže u nekoj staklenoj posudi s poklopcem danima. Prhko je i topljivo.
@ Selma, imaš pravo, zasite.
Ovi krekeri sem sto lepo,prelepo izgledaju su i vrlo zdravi a i ne goje...:)
OdgovoriIzbriši@ Vera, pa nije da baš ne goji, sjemenke su visoko na ljestvici kalorija, no sadrže extra kvalitetna ulja koja nam služe za održavanje zdravlja. Ne solimo ih previše, jer sve industrijsko je puno pre slano.
OdgovoriIzbrišiDunja ovo je odlično !
OdgovoriIzbrišiČesto se vrtim po stanu tražeći nešto što bih gricnula ili mi na poslu prifali neki zalogaj, a da je fino ali i zdravo. Evo rješenja !
@ Branka, meni je ovo važno jer stvarno ne znam gdje bi nadoknadila te nezasičene masnoče koje su nam toliko potrebne. Nisam neki pretjerani ljubitelj maslinovog ulja, naravno da ga koristim, ali gdje, kakva ribica ili salata s mediteranskog štiha. Sumnjam da od njega što ostane kad bi na njemu pekla meso ili ne znam što još. A i onda uzmem što nemasnije. Zato mi ova masnoća iz koštica, a tehnologija nije prešla 80 st. daje nade da uzimamo nešto iznimno korisno.
OdgovoriIzbrišiSavršeno.
OdgovoriIzbrišiOvo je stvarno fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiČim ulovim vremena za ta namakanje i sušenja, napraviti ću. Ovo meni jako zgodno izgleda i kao užina ili tanki ručak za na posao uz kakav jogurt.
O fotkama sve znaš! :)
Pravim nešto slično, ali bez tog beskrajnog sušenja (koje je jedina stvar koja me drži podalje od raw pokreta) - jednake količine lana, susama, golice i očišćenog suncokretovih semenki se peku sa malo soja sosa i kineskim biberom.
OdgovoriIzbrišiJa ih spremam odvojeno i u tiganju jer mi je rerna bila malo tamo-vamo. Nisu pločice, ali jeste vrlo ukusno - savršena grickalica :) .
Zanima me što se postiže tako duuuuuuuuugim namakanjem i sušenjem??? Jeste li barem probali neku "bržu" varijantu pa zaključili da krekeri iz "brže" varijante nisu tako ukusni kao ovi koji se "izrađuju" praktički 12 sati?
OdgovoriIzbrišiNisam probala Vašu kombinaciju sastojaka, ja radim varijantu koja je najpopularnija kod mojih ukućana (da budem iskrena, ja osobno te krekere uopće ne jedem, ja se držim masnog čipsa). No, moji ukućani najviše vole varijantu u kojoj prevladava lan, a dodam i malo sezama i suncokretovih sjemenki - to namacem 15ak min. i pečem 20ak min. na 200 stupnjeva.
Ne znam kakvog je okusa Vaša varijanta koja zahtjeva tooooliko dugotrajnu pripremu, ali ako je suditi po Vašim slikama, izgledom si ti Vaši krekeri isti kako i moji koji su gotovi za oko 35 min.
Pozdrav od Lidije
Bok Lidija, e ovako, namakanje služi da se oslobode sluzi koje će cijelu konstrukciju povezati da se ne koristi nešto drugo u te svrhe, a što se tiče duljine pečenja ili u stvari sušenja, očuvanje vitamina i minerala! Brzina, imaš pravo i vjerujem da su tvoji isto tako dobri i napravljeni u kraćem roku, no ja sam takva, volim planirati u napred i ne smeta me nikad vremenski period, 2 sata, 5, 10..... i skoro se nikad ne pitam zašto, uzmem u receptima zdravo za gotovo i uživam u kuhanju. Poz. Dunja
OdgovoriIzbriši