utorak, 1. studenoga 2011.

Lazanje s makom i muškatnom tikvom


Lazanje mogu biti i slatke, ne samo slane. Evo jedan receptić koji radim već godinama, još puno prije nego su tikve postale ovako ludo popularne. Kad sam pred tridesetak godina pričala prijateljicama za kombiniranje naranđaste tikve u slatkim jelima, sve su se zgražale i isčuđavale. Tada nije bilo, ili barem na tržnicama hokaido tikve ili ove meni najbolje, muškatne, nego se kupovala obična i zvali su je turkinja. Uglavnom se pekla razrezana na komade u pećnici ili na otvorenoj vatri, stavilo se na nju malo šećera i pijuckalo uz mladi portugizac.



S pojavom trenda zdrave hrane i makrobiotike, tikve su ušle na otvorena vrata i zauzele bitno mjesto u pripremanju slatkih i slanih jela. Ja posebno volim muškatnu tikvu, jednostavno ju ispečem raspolovljenu i držim u hladnjaku. Jedemo ju samu, ili u nekim jelima. Tako se našla u ovim slatkim lazanjama. Tijesto radim sama, ono je kao od štrukla samo malo deblje, i naravno ne kuha se prije.



Potrebno je za tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 1 dcl ili malo više mlake vode
  • malo soli

Potrebno je za nadjev:
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 350 g pečene i zdrobljene muškatne tikve
  • 250 mljevenog maka
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 1 žličica cimeta
  • ribana korica i sok od jednog limuna
  • malo ulja i malo badema u listićima za pokrov



Postupak:

  1. Prvo dobro zamjesiti tijesto i ostaviti pokriveno i malo nauljeno da pola sata odmara na sobnoj temperaturi. Razvaljati ga na pobrašnjenom stolnjaku koliko ide, zatim rukama još malo razvući ali ne pre tanko. Ostaviti da se prosuši.
  2. U posudu dodati cijela jaja i šećer te mikserom dobro umutiti da se zapjeni i potom redom sve dodati. Masa je rijetka, ali to mora tako biti.
  3. Pripremiti pleh u kojem će se peći lazanje. Pokapati po dnu malo uljem. Rezati škarama tijesto koje nam se prosušilo, treba nam izaći pet kora veličine pleha. Bitno je da su prva i zadnja u komadu, ostale se mogu i zakrpati.
  4. Zatim redati tijesto, nadjev, tijesto... i tako do kraja, malo pokapati gornje tijesto uljem ili rastopljenim maslacem i posuti listićima badema.
  5. Peći polako na 180 st C oko 40 minuta. Provjeriti štapićem. Kad je pečeno, ostaviti desetak minuta da odmori i zatim rezati. Može se po želji služiti preliveno slatkim netučenim vrhnjem.


Radila sam jedan sličan recept u devetom mjesecu, no ovaj je kompleksniji i malo zahtjevniji.


22 komentara:

  1. Zbilja originalan i vjerujem jednako ukusan recept draga Dunja! Svaka čast! Želim ti ugodan tjedan! Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Dunja, ovo bih pojela ovako sa ekrana. Tako dobro izgleda , a sastojci, ....., definitivno glasam za slatke lazanje ! Odlična ideja i baš si super napravila lazanje, a prezentacija je kao i uvijek besprijekorna.
    Vjerujem da su te prije 30-tak godina čudno gledali po pitanju tikve u prehrani, a danas zbilja postaje neizbježna i sve popularnija. Što se mene tiče neka je tako jer sam je baš zavoljela. Isprobavam je i u ovim lazanjama !

    OdgovoriIzbriši
  3. Zaista genijalan a mogu zamisliti okus maka i tikve.Slikice a već i znaš sama prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  4. baš zanimljiv recept, za mene novo. Čini mi se da je kombinacija maka i tikve odlična. Lazanje izvrsno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja mak ne volim.Stadoh samo da se nadivim izgledu na fotkama;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantastično! Voljela bih imati doma jednu knjigu kuharicu samo sa tvojim receptima! Fotke su prekrasne! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Fabulous idea for sweet lasagne! perfect taste for christmas :) greetings!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja se sjećam da sam davno, davno, još kada sam bila dijete u Slavonji jela slatku pitu od tikve i maka. Koje je to za mene bilo slatko iznenađenje!!! Jer ja voooooolim slatko, strašno.
    Ove lazanje su mi, bar po sastojcima, podsjetnik na tu pitu. A da u tvojoj izvedbi izgledaju i zvuče fenomenalno, ne trebam ni ponavljati:)

    OdgovoriIzbriši
  9. S ovim lazanjama si me pogodila direktno u srce. Obožavam mak i volim tikve u slatkim jelima. Morat ću si isprobati od pola mjere u manjoj posudi, jer suprug ne voli mak, tako da je ovo jelo samo za mene :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Obozavam ovo, podjeca me na djetinjstvo i moja baka stalno to radi, samo ju zovemo strudla od maka i bundeve:) Meni je turkinja najdraza tikva, i istina, najvise ju volim iz pecnice:) Odlican recept!

    OdgovoriIzbriši
  11. Dakle, ja živim u kraju gdje su štrukli s tikvom i makom, slatka verzija, nešto uobičajeno, no nažalost na umoru. Nikakve muškatne tikve, nego baš te, slatke "turkinje" ili, kako ih mi zovemo, "bugarke". Tko za to ne zna, nije odavde. Zato sam sigurna da je ovo divna lazanja, a mi bismo je zvali pitom. Pravi, divni, starinski kolač!

    OdgovoriIzbriši
  12. Božanstveno Dunja! Prvo sam pomislila da su gotove kore za lazanju, kad ono nisu. Za one koji baš i ne barataju sa testom sigurno da mogu i gotove, ali da se još malo pofajtaju sa mlekom. Beležim! Ja na žalost ne znam razliku muškatne i hokaido tikve. Kupim onu koja mi ima najlepšu boju. Moram da se edukujem na net-u.

    OdgovoriIzbriši
  13. Super izgleda. Izgledom malo podsjeća na prekmursku gibanicu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelepo izgleda a ukus mogu samo da zamislim, nisam imala prilike da probam ovu kombinaciju

    OdgovoriIzbriši
  15. Pravila sam jednom kolac sa kombinacijom maka i bundeve. Fenomenalan ukus! Ove lazanje super izgledaju, posebno sa domacim korama...

    OdgovoriIzbriši
  16. Nisam nikada probala ..
    Dunja,ako se sjecate da se vam jednom spomenula vas rad na staklu,evo ponovo sam slikala ,,

    http://www.flickr.com/photos/mirjana67/

    OdgovoriIzbriši
  17. odlična ideja! izgledom me malo podsjeća na baklavu :)

    OdgovoriIzbriši
  18. @ Hvala cure na komentarima i na posjeti, a imate pravo podsjeća i na prekomursku i na baklavu.

    OdgovoriIzbriši
  19. Leleeee, kako dobro izgleda! Mak i njegova boja mi baš idu uz tebe i tvoju neverovatnu potrebu za balanisranjem kroz kontraste...
    Volim sve sa makom, ali nemam neku naviku da ga koristim. Pravila sam jednom prilikom baklavu sa makom, to je bilo jako fino, izgledom me ova tvoja lazanja malo sad podsetila na to.
    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  20. Muškatnu tikvu obožavam u slanim i slatkim jelima! Kako inspirativne lazanje! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Meni savrseno izgleda, kao i baklava od maka ali joj sigurno te deblje kore daju poseban ukus.Mak volim, i kombinujem ga sa svim i svačim.Fotka vam je genijalna!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails