srijeda, 16. studenoga 2011.

Torta od jabuka i krem sira s čokoladom


Dobili smo dragocijen poklon, sanduk predivnih jabuka s obiteljskog gospodarstva, crvenih, žutih, zelenih, slatkih, kiselih, sve birane, ljepša od ljepše. Osim što ih jedemo, prave se i kolači. Evo jedne tortice s kojom ćemo pomiriti i one koji vole voće, kekse i čokoladne kremice. Ja ću se zadovoljiti sa ovim keksastim bočnim dijelom.



Ovaj kolač sastoji se iz tri dijela, podloge i stranice, donji dio od jabuka i kremastog gornjeg sloja.  

Prvi dio, podloga i stranice:

  • 220 g maslaca
  • 450 g brašna
  • 2 žutanjka
  • 120 g šećera
  • malo mlijeka
Od ovih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti ga na hladno.

Drugi dio, jabuke:
  • 1 kg jabuka
  • 100 g šećera
  • sok i korica od jednog limuna iz bio uzgoja
  • 1 žlica gustina
Jabuke očistiti i narezati na male kockice, i dinstati ih sa šećerom i sokom od limuna dok ne omekšaju. Ohladiti ih i dodati koricu od limuna i gustin.



Treći dio, krema:

  • 500 g krem sira Philadelphia s Milkom
  • 2 jaja
  • 200 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 1 žlica gustina
Mikserom umutiti sir i šećer, dodavati jedno po jedno jaje, pa vrhnja i na kraju gustin.



Faza slaganja:
  • Izvaditi tijesto iz frižidera, razvaljati ga tanko obložiti dno i stranice kalupa za tortu koje smo prije namazali maslacem i posuli brašnom.
  • Na tijesto izliti jabuke i poravnati ih.
  • Na jabuke izliti kremu od sira.
  • Po vrhu nadrobiti ostatke tijesta, ako je ostalo.


Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160 stC oko sat i pol. Nakon sat vremena polako testirati drvenim štapićem. Obzirom da je do velika količina vlage, potrebno je polagano i strpljivo peći.
Ja sam čak jedno vrijeme pokrila al. folijom. Potrebno ga je dobro prohladiti prije rezanja. Najbolje tek drugi dan. Promjer mojeg kalupa je 28 cm.



Broj komentara: 17:

  1. Prekrasne fotke, ostavile su me bez riječi!!!!!!!

    Sviđa mi se što si upotrijebila Milka Philadelphia sir, nikako da ga probam.

    OdgovoriIzbriši
  2. jako interesantan kolač, kombinacija sastojaka. I prekrasno izgleda. Baš sam danas u dućanu gledala tah krem sir s Milkom, na kraju ga nisam uzela, ali morat ću ga probati

    OdgovoriIzbriši
  3. Ha ha, a ja gledam di je cokolada u sastojcima:))) Izgleda fenomenalno, moram priznati da nisam nikad probala jabuke u kombinaciji sa cokoladom, niti u kombinaciji sa krem sirom, sad sam bas znatizeljna. Fotke odlicne!

    OdgovoriIzbriši
  4. jako zanimljiva kombinacija sastojaka, sigurno je izvrsna! philadelphiu s milkom nisam još zamijetila. sad si me zaintrigirala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nista lepse od domacih jabuka:)I bas si ih lepo iskoristila;)

    Na mom blogu do 23 Novembra giveaway.Svi su udobrodosli:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako mi se dopada ova torta!! Fotke su me odmah namamile, a ovaj biskvit uokolo torte mi je divan! Kombinacija odlična :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Interesantno! Nikada nisam ni pomislila da ukombinujem tako nešto. Sigurna sam da je fino...Odlične fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sigurno je odličan, a naročito, kako veliš, drugi dan kada tijesto malo otpusti i sve se topi u ustima. Volim i ovakve kolače, ali najviše volim pojesti svježu jabuku:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Vidjela sam tu Philadelphiu sa Milkom ali sam na to samo frknula nosom. Mislim da ću popustiti i kupti da mogu isprobati ovaj kolač. Super izgleda, krasne fotke.

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanumljiva kombinacija jabuka i sira a k tome još i dodatak čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  11. i keksić i jabuke i sir i čokolada!! koja kombinacija!!

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Drago mi je da vas je zintrigirala ova kombinacija. Malo je upitno kako ta tri okusa zajedno, no ovako, taj sir i nije sir, to je skuta odnosno okus mu je kao gusto slatko vrhnje, a ta čokolada u njemu, Milka, je vrlo nježnog čokoladnog okusa, ni malo ne prevladava, a jabuke nisu naribane pa ukiseljene, nego su ostale bljede kockice limunovog okusa. Eto, tu je bit te harmonije, netko od mojih jučerašnjih gostiju ga je usporedio sa međimurskom gibanicom.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kolač je zbilja poseban, kombinacija jabuka , sira sa čokoladom, ....odlično zvuči ! Čokoladni sir nisam do sada uočila, sigurno ću ga potražiti , a recept svakako bilježim. Domaće jabuke su zbilja divan poklon i ti si ih jako lijepo iskoristila u ovom kolaču. Meni se jako sviđa što je okolo "keksasti" dio.
    I sve skupa prekrasno izgleda, slike su tako tople i lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  14. Meni se cini da je ova kombinacija bas fina... Kolac izgleda veoma socno!!! :) Jednom smo pravile cokoladni kolac sa jabukama (skroz drugaciji) i super je bio! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. eto, ja radila i stvarno je odlično, svi su bili oduševljeni.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails