petak, 10. rujna 2010.

Šta da se radi kad se tijelo ljuti na ugljikohidrate?


Što? Pa nađe se neka alternativa. Moje tijelo ratuje povremeno sa ugljikohidratima. Kako ja ne volim nikakve ratove, nastojim mu se dodvoriti. Ta intolerancija na ugljikohidrate je povremeno jača, pa se povuče, a jesen je doba kad tijelo nastojim odmoriti. Uvijek sam se grozila ne znajući kako da se hranim u tim periodima, i natrapala sam na blog Istine i laži o hrani i našla spas. Napravila sam tri recepta, kruh, kanape košerice s ajvarom i bućnicu. Sve to bez i malo brašna. Brašno će "glumiti" sjemenke i orašasti plodovi.

Kad se kaže da nema brašna, da nema, ali ipak ima nešto ugljikohidrata u bademima, no puno manje, tek toliko, koliko je minimalno potrebno. Ova tri recepta spadaju pod kategoriju LCHF ishrane. Nešto više o tome naći će te na gore navedenom blogu.
Evo što je potrebno za ovaj kruh:
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 3 žlice zobenih mekinja
  • 3-4 žlice vode
  • 1 i pol dcl lanenih sjemenki
  • 2 dcl suncokretovih sjemenki
  • 1 i pol dcl kokosovog brašna
  • 125 g badema
  • 4 jaja
  • 1 žlićica soli
  • 1 žlićica cimeta
Zobene mekinje zaliti sa vodom i ostaviti da nabubre. U među vremenu u multipraktiku usitniti badem, lan i suncokret. Mikserom izraditi jaja i putar, dodati mekinje, kokos, samljevene sjemenke, sol i cimet. Na pleh staviti papir za pečenje, izručiti izmješanu masu te ju vlažnim rukama oblikovati u polukuglu (oblik okruglog kruha). Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st. i peći 45 minuta.
Može se pogledati Originalan recept





Ako se moram uzdržavati ugljikohidrata, to ne znači da se moram odreći gurmanskih užitaka. Ovo su kanape košarice sa ajvarom i parmezanom.
Isto tijesto od "kruha" žličicom sam stavljala u kalupe od mini mafina, utisnula u sredini rupicu, gdje će kasnije doći ajvar. Kalupe ne treba mastiti, jer tijesto ima dosta putra.
Nakon 15 minuta pečenja izvaditi iz pečnice, i svaku rupicu staviti malo domaćeg ajvara i posuti parmezanom. Natrag u pećnicu na 5 minuta, Košarice su fine hrskave i odlično se slažu sa ajvarom,








I na kraju bućnica. Isto tijesto, vlažnim dlanom razmjestiti na dno kalupa i ispeći ga do polovice. U međuvremenu na putru prodinstati naribanu veću tikvicu i u ohlađeno dodati jedno jaje, 200 g svježeg sira, 150 g milerama i malo soli. Dodati tikvice i izliti na tijesto u kalup i peći dalje, još oko pola sata na 180 st. (četvrtasti kalup 20 cm stranica) Pola mjere tijesta za kruh, dovoljno je za 10 kanapea i ovu podlogu za bućnicu.




Ovo sve što sam napisala ne znači da neću raditi kolače i još koješta za svoje ukućane i drage prijatelje.


24 komentara:

  1. Hvala Ti dunja,ja imam isti problem,ovo su sa uzivanjem pripremiti !!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno ste ovo napravili i uslikali Dunja, ove stvari su kod vas pravi gurmanski i kulinarski uzitak! Slijedece sto cu praviti za jelo je ova vasa bucnica :) A kosarica se ne mogu nagledati kako su lijepe!

    OdgovoriIzbriši
  3. sve ti je prekrasno, divne fotke i dala si nam izvrsne ideje što da još napravimo sa kruhom :))) Moja priateljica je isprobala ovaj kruh i oduševljena je.. :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikada ranije nisam ovako nešto videla. Sjajno! Preci su naši živeli na koštunjavom voću, još dok su samo skupljali plodove. Prebogati su hranljivim materijama ali onim pravim, koje su mozgu potrebne. Odličan recept. Kakva medena posuda sa pomičnim dnom. Nisam ranije videla tagav oblik!

    OdgovoriIzbriši
  5. Tko je god probao ovaj kruh - oduševljen je. A tek kad probaju bućnicu i muffine.
    Za Vaš blog sve moguće pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da li greška kad piše ldhf?

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve izgleda savršeno i uopće ne sumnjam da je jako ukusno. Samo moram te pitati nešto, na što točno misliš kad kažeš da ti organizam ne podnosi ugljikohidrate? Vidim da jedeš rajčice i tikvice koje su također ugljikohidrati pa si mislim da ti možda smeta gluten u raznim kruhovima i pecivima, a ne ugljikohidrati.
    Vidim u posljednje vrijeme svi nešto ratuju s ugljikohidratima, a to mi se čini potpuno ne opravdano. Oni su kao makronutrijent i te kako neophodni našem organizmu, baš kao i bjelančevine i masnoće.
    Nemoj me krivo shvatiti, sve što si skuhala mi se jako sviđa samo bi ipak htjela istaknuti da nisu ugljikohidrati glavni čovjekov neprijatelj. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Ruža hvala, preko tvog bloga saznala sam za Anitu.
    @ Anita, drago mi je da ti se sviđe, uskoro ću stavit kompletan ručak.
    @ Ebba, hvala, istina, ko got ga je probao, oduševljen je s njime.
    @ Jelena, hvala, ono o predcima imaš potpuno pravo, napredak doneo i nazadak. Mala četvrtasta posuda za pečenje torti i kruha, je od firme Kaiser i meni je isto jako draga.
    @ Vlatka, puno hvala na pohvalama
    @ Andrea, evo odgovora na tvoje pitanje. Nije u pitanju gluten, nego ukupna količina ugljikohidrata po jednom obroku ili danu. Neko se može natrpati s tijestom, špagetima, kruhom, krompirima, pa da nema nikakve posljedice od toga (blago njemu), ja na žalost ne, otiču mi zglobovi i još koješta. Znači, ja unosim ugljikohidrate kroz namirnice sa niskim udjelom ugljikohidrata. Slažem se da je tijelu potrebno sve to što si nabrojala, pa i ugljikohidrati, usput rečeno ima ih svuhdje od povrća pa do teleće jetre, Moj suprug se hranio većinom s tijestom i kruhom, to mu je bila najdraža hrana, pa tako i ja uz njega. No, moje tijelo se buni i to pokazuje. Ja i dalje kuham sve, naravno oko mene ima mladeži, ali i na sreću nisu "robovi paste".

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Vlatka hvala, greška ispravljena.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme ... meni je ovo savršeno. Samo dok se snabdijem sa svim sastojcima pravim ovo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bravo Dunja ! za ovu temu, za sasvršeni kruh koji si pripremila kao i za muffins i bućnicu ! Meni se sve jako sviđa ! I hvala ti što si skenula pažnju na blog Istine i laži o hrani, uistinu je poučan i puno korisnih informacija tamo možemo pročitati.
    Moje tijelo ne odbija ugljikohidrate, čak bih rekla da im se i veseli ali ja im se ne veselim kada znam da je zdravije što manje ih konzumirati odnosno naći optimalan odnos. Zato se trudim zamjeniti ih nečim drugim i sigurno ću prvo isprobati ovaj kruh a onda dalje i ostalo !

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Snježa i Branka, drage moje, i moji mlađi ukućani koji pucaju od zdravlja i mladosti, rado odrežu komadić ovog "kruha" i namažu ga putrom i nekom marmeladom ili čisto sam uz čaj kao mali međuobrok. Od sasvim malog komadića u želucu i mozgu osjeća se punina. On je prepun minerala i vitamina koje se ne nalazi makar gdje, ali i da ne bude zabune, ima kalorija, ali nisu vezane uz puno ugljikohidrata, što meni pravi probleme.
    Drago mi je da vam se dopalo, drugi tjedan stavit ću cijeli jedan kompletan obrok.

    OdgovoriIzbriši
  13. Dunja poslala sam vam jucer mail, jeste li pogledali :)

    OdgovoriIzbriši
  14. nisam nikad radila nešto ovakvo, a i hvala na linku za ovaj bloga ;)
    odlično ti je sve odreda, odlične fotke, a najviše mi se dopada ovaj kalup "rasklopni", baš je simpatičan

    OdgovoriIzbriši
  15. @ Nina, hvala ti na pohvalama, i ja volim ovaj mali četvrtasti kalupčić, upotrebljiv mi je za mnogo toga.
    @ stočiću, hvala, bez obzira na ugljikohidrate, više ili manje, kruh je obilan izvor nutrienata.

    OdgovoriIzbriši
  16. Nažalost moj maleni je imao nutritivnu alergiju na gluten i jako dobro znam što znači balansirati ishranu,A svaki čovjek bi trebao znati osluškivati svoje tijelo jer zaista koliko neku hranu god voljeli ne znači da nam ista paše,jer njen učinamk na naš metabolizam može biti i poguban nisu uzalud stari ljudi govorili da je i hrana lijek.

    OdgovoriIzbriši
  17. @ Dilajla hvala na potpori, imaš pravo, ja jednostavno moram paziti da ih previše ne naguram u dnevnu prehranu i povremeno napraviti kuru s minimalno udjela i onda je sve ok. No problem je u tome što je meni baš pašta ono najdraže, ali život je uvijek ustezanje. Nadam se da ti je mališa našao balans u ishrani.

    OdgovoriIzbriši
  18. Oprosti, imam tehničkih poteškoća s komentarima:( ne znam u čemu je stvar:(

    Kao prvo, tvoj kruh stvarno lijepa izgleda, i fotke su naravno majstorske:)
    Što se kruha tiče, radila sam ga prije par tjedana, i blago rečeno, uopće mi se ne sviđa. Ne izbjegavam ni ugljikohidrate ni škrob ni masnoću pa sam iz znatiželje odlučila probati i taj recept; po sastojcima mi je bilo mi janso da je ovaj "kruh" mastan, ali šokiralo me koliko je zapravo mastan. Pojela sam jednu šnitu toga i cijeli dan mi se podrigavalo po toj masnoći, inače mi se to me događa, koliko znam, nemam problema sa želucem.
    Uglavnom, taj kruh se nikome nije svidio i završio je u smeću. Valjda je to stvar navike, ali meni taj tzv. "kruh" uopće ne liči na kruh, može proći pod nekakav biskvit, ali iskreno govoreći, nemam želju ikad više to jesti.

    OdgovoriIzbriši
  19. @ Sanela Mallory, hvala na komentaru. Što se tiče "kruha" imaš pravo, to se ne bi trebao zvati kruh, To je slani kolač od sjemenki s dodacima. Naziv kruh mu nisam ja dala, to je preuzeto s bloga "Istine i laži o hrani", a što sam i citirala. Okus tog slanog kolača... sve ovisi o očekivanju, ja volim sve vrste sjemenki a o bademima da ne govorim, oni su mi omiljeni. A masnoća, pa sigurno da je ima puno, već i bez dodatka putra sve je masno, a putar, kad se kolač ohladi, drži sve na hrpi. To sve skupa ima drugu pozadinu, aki si malo škicnula navedeni blog.
    Dobro je da netko stavi komentar i da mu se nešto ne sviđe, stvarno nećemo imati ništa od svega toga, ako samo hvalimo jedna drugu. Zato, hvala ti još jednom na komentaru.

    OdgovoriIzbriši
  20. ja se ponovo vratila !!
    Ovaj kruh/kolac jedem samo ja u mojoj porodici jer meni najvise odgovara!!
    Danas sam i ja pravila pitu od tikvica koju smo svi jeli i svima se dopala donja korica,bas fino !!
    Hvala dunja na ideji!!
    Zatim sam napravila i kolacice/krekere koje sam posluzila uz sir,ja pravila u koji sam nasjeckala vlasca i dodala malo vrhnja,zatim na sir stavila dimljeni losos!!
    Ne znam kako da vam prikazem slike :(
    Pozdrav !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Pa stvarno sam oduševljena! Ja nemam problema te vrste s ugljikohidratima, ali da bi ih trebalo smanjiti bi. Inače sam zagriženi mesojed i bez mesa doista ne mogu. Nekad sam mogla samo s mesom i ogromnim količinama svježih salata. Što sam starija sve slađi su mi kruščići i tijesta i sve se bolje i lakše lijepe. :(
    Probati ću nešto od ovoga svakako!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails