Što? Pa nađe se neka alternativa. Moje tijelo ratuje povremeno sa ugljikohidratima. Kako ja ne volim nikakve ratove, nastojim mu se dodvoriti. Ta intolerancija na ugljikohidrate je povremeno jača, pa se povuče, a jesen je doba kad tijelo nastojim odmoriti. Uvijek sam se grozila ne znajući kako da se hranim u tim periodima, i natrapala sam na blog Istine i laži o hrani i našla spas. Napravila sam tri recepta, kruh, kanape košerice s ajvarom i bućnicu. Sve to bez i malo brašna. Brašno će "glumiti" sjemenke i orašasti plodovi.
Kad se kaže da nema brašna, da nema, ali ipak ima nešto ugljikohidrata u bademima, no puno manje, tek toliko, koliko je minimalno potrebno. Ova tri recepta spadaju pod kategoriju LCHF ishrane. Nešto više o tome naći će te na gore navedenom blogu.
Evo što je potrebno za ovaj kruh:
- 125 g maslaca sobne temperature
- 3 žlice zobenih mekinja
- 3-4 žlice vode
- 1 i pol dcl lanenih sjemenki
- 2 dcl suncokretovih sjemenki
- 1 i pol dcl kokosovog brašna
- 125 g badema
- 4 jaja
- 1 žlićica soli
- 1 žlićica cimeta
Zobene mekinje zaliti sa vodom i ostaviti da nabubre. U među vremenu u multipraktiku usitniti badem, lan i suncokret. Mikserom izraditi jaja i putar, dodati mekinje, kokos, samljevene sjemenke, sol i cimet. Na pleh staviti papir za pečenje, izručiti izmješanu masu te ju vlažnim rukama oblikovati u polukuglu (oblik okruglog kruha). Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st. i peći 45 minuta.
Može se pogledati Originalan recept
Ako se moram uzdržavati ugljikohidrata, to ne znači da se moram odreći gurmanskih užitaka. Ovo su kanape košarice sa ajvarom i parmezanom.
Isto tijesto od "kruha" žličicom sam stavljala u kalupe od mini mafina, utisnula u sredini rupicu, gdje će kasnije doći ajvar. Kalupe ne treba mastiti, jer tijesto ima dosta putra.
Nakon 15 minuta pečenja izvaditi iz pečnice, i svaku rupicu staviti malo domaćeg ajvara i posuti parmezanom. Natrag u pećnicu na 5 minuta, Košarice su fine hrskave i odlično se slažu sa ajvarom,
I na kraju bućnica. Isto tijesto, vlažnim dlanom razmjestiti na dno kalupa i ispeći ga do polovice. U međuvremenu na putru prodinstati naribanu veću tikvicu i u ohlađeno dodati jedno jaje, 200 g svježeg sira, 150 g milerama i malo soli. Dodati tikvice i izliti na tijesto u kalup i peći dalje, još oko pola sata na 180 st. (četvrtasti kalup 20 cm stranica) Pola mjere tijesta za kruh, dovoljno je za 10 kanapea i ovu podlogu za bućnicu.
Ovo sve što sam napisala ne znači da neću raditi kolače i još koješta za svoje ukućane i drage prijatelje.
Hvala Ti dunja,ja imam isti problem,ovo su sa uzivanjem pripremiti !!:)
OdgovoriIzbrišiDunja,sa velikim slovom !!:)
OdgovoriIzbrišiPredivno ste ovo napravili i uslikali Dunja, ove stvari su kod vas pravi gurmanski i kulinarski uzitak! Slijedece sto cu praviti za jelo je ova vasa bucnica :) A kosarica se ne mogu nagledati kako su lijepe!
OdgovoriIzbrišisve ti je prekrasno, divne fotke i dala si nam izvrsne ideje što da još napravimo sa kruhom :))) Moja priateljica je isprobala ovaj kruh i oduševljena je.. :)))
OdgovoriIzbrišiNikada ranije nisam ovako nešto videla. Sjajno! Preci su naši živeli na koštunjavom voću, još dok su samo skupljali plodove. Prebogati su hranljivim materijama ali onim pravim, koje su mozgu potrebne. Odličan recept. Kakva medena posuda sa pomičnim dnom. Nisam ranije videla tagav oblik!
OdgovoriIzbrišiTko je god probao ovaj kruh - oduševljen je. A tek kad probaju bućnicu i muffine.
OdgovoriIzbrišiZa Vaš blog sve moguće pohvale.
Da li greška kad piše ldhf?
OdgovoriIzbrišiSve izgleda savršeno i uopće ne sumnjam da je jako ukusno. Samo moram te pitati nešto, na što točno misliš kad kažeš da ti organizam ne podnosi ugljikohidrate? Vidim da jedeš rajčice i tikvice koje su također ugljikohidrati pa si mislim da ti možda smeta gluten u raznim kruhovima i pecivima, a ne ugljikohidrati.
OdgovoriIzbrišiVidim u posljednje vrijeme svi nešto ratuju s ugljikohidratima, a to mi se čini potpuno ne opravdano. Oni su kao makronutrijent i te kako neophodni našem organizmu, baš kao i bjelančevine i masnoće.
Nemoj me krivo shvatiti, sve što si skuhala mi se jako sviđa samo bi ipak htjela istaknuti da nisu ugljikohidrati glavni čovjekov neprijatelj. :)
@ Ruža hvala, preko tvog bloga saznala sam za Anitu.
OdgovoriIzbriši@ Anita, drago mi je da ti se sviđe, uskoro ću stavit kompletan ručak.
@ Ebba, hvala, istina, ko got ga je probao, oduševljen je s njime.
@ Jelena, hvala, ono o predcima imaš potpuno pravo, napredak doneo i nazadak. Mala četvrtasta posuda za pečenje torti i kruha, je od firme Kaiser i meni je isto jako draga.
@ Vlatka, puno hvala na pohvalama
@ Andrea, evo odgovora na tvoje pitanje. Nije u pitanju gluten, nego ukupna količina ugljikohidrata po jednom obroku ili danu. Neko se može natrpati s tijestom, špagetima, kruhom, krompirima, pa da nema nikakve posljedice od toga (blago njemu), ja na žalost ne, otiču mi zglobovi i još koješta. Znači, ja unosim ugljikohidrate kroz namirnice sa niskim udjelom ugljikohidrata. Slažem se da je tijelu potrebno sve to što si nabrojala, pa i ugljikohidrati, usput rečeno ima ih svuhdje od povrća pa do teleće jetre, Moj suprug se hranio većinom s tijestom i kruhom, to mu je bila najdraža hrana, pa tako i ja uz njega. No, moje tijelo se buni i to pokazuje. Ja i dalje kuham sve, naravno oko mene ima mladeži, ali i na sreću nisu "robovi paste".
@ Vlatka hvala, greška ispravljena.
OdgovoriIzbrišiAjme ... meni je ovo savršeno. Samo dok se snabdijem sa svim sastojcima pravim ovo!
OdgovoriIzbrišiBravo Dunja ! za ovu temu, za sasvršeni kruh koji si pripremila kao i za muffins i bućnicu ! Meni se sve jako sviđa ! I hvala ti što si skenula pažnju na blog Istine i laži o hrani, uistinu je poučan i puno korisnih informacija tamo možemo pročitati.
OdgovoriIzbrišiMoje tijelo ne odbija ugljikohidrate, čak bih rekla da im se i veseli ali ja im se ne veselim kada znam da je zdravije što manje ih konzumirati odnosno naći optimalan odnos. Zato se trudim zamjeniti ih nečim drugim i sigurno ću prvo isprobati ovaj kruh a onda dalje i ostalo !
@ Snježa i Branka, drage moje, i moji mlađi ukućani koji pucaju od zdravlja i mladosti, rado odrežu komadić ovog "kruha" i namažu ga putrom i nekom marmeladom ili čisto sam uz čaj kao mali međuobrok. Od sasvim malog komadića u želucu i mozgu osjeća se punina. On je prepun minerala i vitamina koje se ne nalazi makar gdje, ali i da ne bude zabune, ima kalorija, ali nisu vezane uz puno ugljikohidrata, što meni pravi probleme.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da vam se dopalo, drugi tjedan stavit ću cijeli jedan kompletan obrok.
Dunja poslala sam vam jucer mail, jeste li pogledali :)
OdgovoriIzbrišinisam nikad radila nešto ovakvo, a i hvala na linku za ovaj bloga ;)
OdgovoriIzbrišiodlično ti je sve odreda, odlične fotke, a najviše mi se dopada ovaj kalup "rasklopni", baš je simpatičan
Super ,super,sigurno ću probati!
OdgovoriIzbriši@ Nina, hvala ti na pohvalama, i ja volim ovaj mali četvrtasti kalupčić, upotrebljiv mi je za mnogo toga.
OdgovoriIzbriši@ stočiću, hvala, bez obzira na ugljikohidrate, više ili manje, kruh je obilan izvor nutrienata.
Nažalost moj maleni je imao nutritivnu alergiju na gluten i jako dobro znam što znači balansirati ishranu,A svaki čovjek bi trebao znati osluškivati svoje tijelo jer zaista koliko neku hranu god voljeli ne znači da nam ista paše,jer njen učinamk na naš metabolizam može biti i poguban nisu uzalud stari ljudi govorili da je i hrana lijek.
OdgovoriIzbriši@ Dilajla hvala na potpori, imaš pravo, ja jednostavno moram paziti da ih previše ne naguram u dnevnu prehranu i povremeno napraviti kuru s minimalno udjela i onda je sve ok. No problem je u tome što je meni baš pašta ono najdraže, ali život je uvijek ustezanje. Nadam se da ti je mališa našao balans u ishrani.
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiOprosti, imam tehničkih poteškoća s komentarima:( ne znam u čemu je stvar:(
OdgovoriIzbrišiKao prvo, tvoj kruh stvarno lijepa izgleda, i fotke su naravno majstorske:)
Što se kruha tiče, radila sam ga prije par tjedana, i blago rečeno, uopće mi se ne sviđa. Ne izbjegavam ni ugljikohidrate ni škrob ni masnoću pa sam iz znatiželje odlučila probati i taj recept; po sastojcima mi je bilo mi janso da je ovaj "kruh" mastan, ali šokiralo me koliko je zapravo mastan. Pojela sam jednu šnitu toga i cijeli dan mi se podrigavalo po toj masnoći, inače mi se to me događa, koliko znam, nemam problema sa želucem.
Uglavnom, taj kruh se nikome nije svidio i završio je u smeću. Valjda je to stvar navike, ali meni taj tzv. "kruh" uopće ne liči na kruh, može proći pod nekakav biskvit, ali iskreno govoreći, nemam želju ikad više to jesti.
@ Sanela Mallory, hvala na komentaru. Što se tiče "kruha" imaš pravo, to se ne bi trebao zvati kruh, To je slani kolač od sjemenki s dodacima. Naziv kruh mu nisam ja dala, to je preuzeto s bloga "Istine i laži o hrani", a što sam i citirala. Okus tog slanog kolača... sve ovisi o očekivanju, ja volim sve vrste sjemenki a o bademima da ne govorim, oni su mi omiljeni. A masnoća, pa sigurno da je ima puno, već i bez dodatka putra sve je masno, a putar, kad se kolač ohladi, drži sve na hrpi. To sve skupa ima drugu pozadinu, aki si malo škicnula navedeni blog.
OdgovoriIzbrišiDobro je da netko stavi komentar i da mu se nešto ne sviđe, stvarno nećemo imati ništa od svega toga, ako samo hvalimo jedna drugu. Zato, hvala ti još jednom na komentaru.
ja se ponovo vratila !!
OdgovoriIzbrišiOvaj kruh/kolac jedem samo ja u mojoj porodici jer meni najvise odgovara!!
Danas sam i ja pravila pitu od tikvica koju smo svi jeli i svima se dopala donja korica,bas fino !!
Hvala dunja na ideji!!
Zatim sam napravila i kolacice/krekere koje sam posluzila uz sir,ja pravila u koji sam nasjeckala vlasca i dodala malo vrhnja,zatim na sir stavila dimljeni losos!!
Ne znam kako da vam prikazem slike :(
Pozdrav !!!:)
Pa stvarno sam oduševljena! Ja nemam problema te vrste s ugljikohidratima, ali da bi ih trebalo smanjiti bi. Inače sam zagriženi mesojed i bez mesa doista ne mogu. Nekad sam mogla samo s mesom i ogromnim količinama svježih salata. Što sam starija sve slađi su mi kruščići i tijesta i sve se bolje i lakše lijepe. :(
OdgovoriIzbrišiProbati ću nešto od ovoga svakako!