srijeda, 22. rujna 2010.

Pohane zelene rajčice



Unatoč trenutnom lijepom vremenu, jesen je ozbiljno zakoračila, ako nigdje drugdje, a ono na tržnice. Već se može naći kestena, raznih tikvi onih slatkih, dunja, obilje grožđa, a i rajčica i to od zrelih pa do zelenih. Danas me zanimaju zelene. Kod nas su se često i u poznoj jeseni našle na stolu, kao ukiseljena salata i ovako kao pohane.


To je baš onako, lagana večerica, nakon možda obilnijeg ručka. A osim toga, to se pravilo isključivo u jesen kad jednostavno rajčice nisu imale više mogučnosti dozrijeti. No znam da neki namjerno beru zelene za ovu deliciju. A i svi pamtimo film.


Kad se kaže zelene, ne misli se baš na onu trava zelenu boju, puno su ukusnije kad se malo u tragovima prošara bljedim crvenim, a i vrsta nija svaka baš za to. Pohali smo uvijek od vrste jabučara. Ta vrsta ima i u ovom stanju odličan okus, kiselkast, ali ne previše. No, rajčica se nareže na ploške malo manje od centimetra, posoli i popapri i uvalja prvo u kukuruzno brašno, pa umućena jaja i u mješavinu krušnih mrvica i kukuruznog brašna (ne griza za palentu, baš brašno). Pohati u vrelom ulju kratko, dok ne dobije lijepu boju. Pohane rajčice se nikad ne napiju ulja, kao tikvice ili patliđani. Ja ih služim uz umak od majoneze, jogurta, sitno sjeckane ljute papričice, peršina i kopra.


Broj komentara: 16:

  1. Fried Green Tomatoes, moj omiljeni film:)
    Inace nisam nikada jela pohane rajcice, bas bih mogla probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga moja,kao da si mislila na mene....genijalno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pržene zelene rajčice jela sam prvi puta u Charlotte, South Caroline. Htjela sam probati tipično Južnjačko jelo i nisam se razočarala. Bile su umočene u kukuruzni griz i pržene na masnoći od špeka. Ima i drugih varijanti, no nije to baš ono klasično pohanje kako mi pohamo piceka. Sve u svemu, ovo je jako dobro, a i umak ti je odličan, baš pravi, malo sharf, to baš paše.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako si me razveselila ovim receptom i pohanim zelenim rajčicama ! Film sam dosta puta odgledala i svaki put se iznova raznježim , a onda idem i ja pohati zelene rajčice pa ih evo do danas još nisam ispohala. E sada imam i umak za prilog koji je fantastičan, imam dostupne i zelene rajčice, uskoro ću opet u đir pa ih mogu i kupiti, ...., i konačno pohati :-). Odlično Dunja, lijepi post i divne slikice.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mi je nesto potpuno novo, nisam ih nikad probala na ovaj nacin spremljene, a ove tvoje slicice tako mame!;)) eto, zato mi se svidjaju blogovi, uvek se nesto zanimljivo nauci...sad cu se morati baciti u potragu za zelenim rajcicama, a usput cu skoknuti i do video kluba po film!;))

    OdgovoriIzbriši
  6. iskrena da budem nikad nisam jela ovakve paradajze, šteta je da je naš paradajz ove godine ranije otišao pa neću da probam, no sljedeća godina sigurno probam, jako me interesira

    OdgovoriIzbriši
  7. lepo što imamo sliku paradajza, jer ne bih znala koji da kupim na pijaci. nekako njih uvek zaobiđem i sve mislim da su oni isključivo za zimnicu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Film nisam gledala, pohane zelene rajčice oliti paradajziće nisam nikad jela, što znači da se taj propust mora ispraviti. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ SVIMA, drago mi je da sam vas zainteresirala, konačno da se makar vidi i čuje za nešto što nije redovito na našim stolovima. Kako kaže Katarzis, to je staro i tradicionalno jelo, zapravo indijansko, zato ćete ga teško naći recimo na 5 aveniji na Menhetnu. Ali u unutrašnjosti, gdje su se zadržali stari običaji, sigurno. Nekad u staroj domovini rajčica, nije se jela crvena nego zelena, a zašto kukuruzni griz ili brašno, pa raslo je jedno uz drugo. Ja sam to probala isto na tim prostorima, to je bilo neko rijeđe kukuruzno tijesto, a pržilo se u nekoj mješavini čvaraka i masti. Izvorno je vrlo ukusno i zasitno, nekako mi se činilo da je tu paradajz samo nosač za prženu i masnu kukuruznu smjesu. Uz takve rajčice naravno da nam nije potreban nikakav umak. Danas kad se svi bojimo masnoća, odnosno nemamo ih gdje potrošiti, svi koji su u Evropi preuzeli taj receptić, rade ovu "light" verziju, koja nije ni sluga originalu. Ali eto, tako je to danas.

    OdgovoriIzbriši
  10. Gde je nestao sjajan post sa tortom unučici :((((

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Jelena, draga moja, na žalost ovaj svijet je postao tehnološki napredan, ali čovijek nije napredovao ni malo, da pače ljudske opačine su sve češće. Dobila sam meilom obavijest, da nije uputno stavljati fotografije djece na blog, jer "oni stričeki" vole švrljati po našim blogovima i skidati fotke. Eto, ja sam poslušala, pa sam blog jednostavno obrisala. Drugi put ću fotkati iz nekog drugog kuta snimanja.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ajme Dunja, a ja uporno tražim taj rođendanski post, htjedoh postaviti i neki prigodni link sa pjesmicom. Eto zašto ga nisam našla.. :( Nek je malenoj sretan i veseo rođendan i da ga slavi još dugo,dugo, sretno i veselo :)

    OdgovoriIzbriši
  13. @ Nataša hvala na čestitci, isporučit ću joj.

    OdgovoriIzbriši
  14. Uvjek kad čujem ovaj naziv sjetim se filma. Oduvjek me zanimalo kakv je okus pohanih rajčica, a nikad mi nije palo napamet da ih jednostavno pripremim. :)
    Sad si me podsjetila na njih i morat ću ih isprobati jer mi se jako sviđa ova tvoja kombinacija za pohanje s kukuruznim brašnom. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. A ja se sjetim knjige, koja me je oduševila. Film sa gledala mnogo kasnije ali nekako nisam odgledala cijeli film jer se uvijek bojim kada gledam film poslije knjige da će me razočarati!
    I upravo mi maloprije pričala sestra (koja živi u Kanadi) kako se sprema pravit pohane zelene rajčice. Ja ih nikada nisam jela, u nas se zelena rajčica spremala samo za zimnicu!
    Stvarno ću ih morati isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  16. Hehehehe, ja sam ih prvi put napravila poslije knjige i filma, da provjerim jeli to doista jestivo ili samo dobro zvuči kao naslov :)
    I jest, odlično je! Prije toga nisam uopće znala da su zelene rajčice zapravo jestive, poslije sam ih i kiselila i jednako su mi dobro. Zapravo su delikatnije, imaju dok su zelene jedan specifičan tek.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails