Ebbina priča o samom paradajzu kao namirnici, ne treba samo pročitati, treba naučiti napamet. Uvijek mi je žao koliko dobrote i bogatstva prođe mimo nas, zato joj posebna hvala da nas upozori na to.
Evo kako sam to ja napravila. Odmah sam odjurila na tržnicu, nije mi daleko, i kupila dvije kile sasvim zrelih rajčica (ali ne mekanih) podjednake veličine, recimo kao veća mandarinka. Oprala sam ih, osušila i razrezala na polovicu. Žličicom izvadila višak tekućine i sjemenke, nije joj potrebno iscijediti dušu, na plitku tepsiju stavila masni papir i poslagala polovice (sredina prema gore) i sušila prvo u pećnici pod ventilatorom na 80 st. oko 3 sata. Zatim sam ih malo poškropila maslinovim uljem i posolila te vratila u pećnicu na pola sata i pojačala temperaturu na 180 st.
Potom ih prohladila i spremila u prikladnu posudu pa u frižider. Kad su moji poslijepodne došli kući, nastao je opći grabež. Sendviči, pa sendviči... sendvičiiiii
Kakvi sendviči, e pa opet moj crni integralni kruh koji se ne mijesi, njega ima svaki dan, malo salatice, pa ovčjeg sira fetica i kruna na kraju, pečeni paradajz. Divota. Dobar tek!
ajooooj :DDD a što da kažem nego PREKRASNO! Kao prvo zahvaljujem ti od srca na povjerenju, kao drugo fotke su baš baš prekrasne i ta rajčica se toliko crveni da bi joj malo tko mogao odoljeti, treće - baš si me dirnula ovim postom :)) i hvala ti! :)))
OdgovoriIzbrišiAjme meni... pa ovo je savršeno. Pojela bih i sličicu a kamo li ne rajčicu:)
OdgovoriIzbrišiKako bi mi ovaj krasan sendvič sjeo danas za gablec .. Savršeno
OdgovoriIzbrišiStalno se spremam peči paradajz za kasnije, a nikako da krenem. Podsjetila si me jer ovo što predlažeš - domaći kruh, sir (samo ne ovčji, mozzarella na pr.) i paradajz, sve s malo bosiljka - eh, na tome bih mogla živjeti! Prekrasno ti izgledaju ovi sendviči. Tvoji su sretni!
OdgovoriIzbrišiOdlična stvar i na mom stoli jako čest gost ,divne slikice.
OdgovoriIzbriši@ Ebba, ja već drugi put pekla rajčice, kod mene te svi spominju.
OdgovoriIzbriši@ Snježa, Hvala ti
@ Andrea, i ja sam planirala svojima za gablec, ali su ga jeli i uz meso i rižu i pastu, i sve nestalo.
@ Katarzis, kažeš mozzarella, isto odlično, no ja baš volim ove "smrdljivce", ovčji ili kozji.
@ Dilajla, ja sam tek sad otkrila pečene paradajze, stvarno odsad će se nači često i kod mene.
O ovo stvarno zvuči izvrsno, kako obožavam rajčicu u svakom obliku ova ideja me oduševila. Moram priznati da mi i ovaj tvoj kruh zvuči jako, jako dobro. :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno Dunja. Meni je Ebba's cuisine, također, vrlo inspirativan blog sa prekrasnim receptima.
OdgovoriIzbriši@ Andrea, ma da znaš, ne znam da li bi taj zalogaj bio baš takav, bez nekog konkretnog kruha, i takav sir i taj paradajzić prilično je oštrog okusa, zato mu super legne čvrsti i crni kruh od raži.
OdgovoriIzbriši@ Selma, hvala, imaš pravo za Ebbin blog, na njene recepte se može puno toga "dograditi".
Koji predivni sendviči !! ovo ja za uživati u svakom sastojku, od divnog kruha, preko sira, i na kraju predivne rajčice ! Izvrsno si doradila Ebbin recept i uistinu dobila pravu deliciju. Ovo mi se baš jako sviđa !
OdgovoriIzbriši@ Draga Branka, to mi se sviđa u ovoj blogerskoj zajdnici, što se nadopunjujemo, gradimo, istražujemo i nadahnjujemo. Hvala Branka.
OdgovoriIzbrišiTako jednostavno a efektno...nisam jos nikad radila pecene paradajze, i trebalo bi stvarno sada iskoristiti dok ih ima u sezoni...predobre fotkice!;)))
OdgovoriIzbriši@ mignonne, hvala, moram ti reći da nisam ni ja, kupovala sam industrijske, ali ovo je sasvim nešto drugo, kad zagrizeš, puna usta okusa. Ovisi kakv se paradajz suši, zadnji mi je bio malo kisel pa sam stavila na njega zeru šećera prije sušenja da neutralizira kiselinu, ispalo isto odlično.
OdgovoriIzbrišija se svake godine uredno spremim da paradajze sušim ili pečem ili na sličan način spremim no nekako uvijek dođe nešto drugo pa ne stignem...
OdgovoriIzbrišikombinacija koju si ti napravila na kruhu je odlična, ja bi možda jedino stavila neki drugi sir
@ Nina, da imaš pravo, nekako sve dođe u obilju odjednom i čini nam se da ima vremena, no i nekako naglo ode. To se dešava i ove godine, jer nas je iznenadilo jesensko vrijeme. Što se tiče sira, mnogima ne odgovara taj žestoki okus takvog sira, (ja sam luda baš za takvim), no sama pečena rajčica je koncentriranog okusa i vrlo intenzivna i u toj kompoziciji dobro se slaže sa jačim sirevima.
OdgovoriIzbrišiDraga Dunja , na mom blogu je jedna nagrada za tebe ! :)
OdgovoriIzbrišiUhhhhh, ne čudi me da je nastao grabež! Kasnim i kod Ebbe :(, ali recept za pečene rajčice su svakako spremiti i njen i tvoj, jer ih obožavam. Sumnjam da ću više naći dovoljno zrelih da ih ove godine spremim, ali iduće su moje i Božje!
OdgovoriIzbrišiFotografije poslovično izazivaju zavist! :)