petak, 30. travnja 2010.

Rolada od jagoda


Danas sam baš žalosna ili ljuta, ne znam, i neka mješavina i jednog i drugog možda se to zove gnjev, nemam pojma. Zapravo sad znam, prije svega razočarana. No ispočetka; ja sam ranoranioc, idem leć ko kokoš, zaspem dok sam vidjela krevet, ali se rano budim. U šest sam već za stolom i radim, ali prije popijem svoju kavicu sa svojim mačkom i to na prozoru u spavačici i gledam kako se "trbuh Zagreba" sprema za prve kupce, a i pozdravljam se sa susjedom od prekoputa mahanjem ručica. I to svako jutro tako. Danas pravim roladu od jagoda, to nam je kao neki običaj da za 1. maj održimo tradiciju. Planiram što sve moram kupiti, jer sutra se ide u prirodu, i dok su mi se okice nakon dva, tri gutljajčića razbistile, imam šta za vidjet. Naši vrli preprodavači prebiru po jagodama, ljepo su si približili kontejner i fino bacaju trule i u kašete namještaju kakti dobre. Meni je mrak pao na oči. Mogi si mislit okus jagode koja je stajala pokraj trule. A oni to rade pred svima, jest da je rano ujutro, a i boli njih ona stvar da ne kažem koja, što će to neko vidjet ili prigovorit. Oćeš kupi, nećeš ne moraš. Inspektori, nadglednici... nema tog na našim tržnicama. Kako bi i bilo, kad čujem da su to oni sami. Evo toliko o tome. Ja sam jagode kupila na nekom drugom mjestu da sad ne reklamiram, bar su mi izgledale ok, a ko zna.


Idemo se mi rađe vratit na kolač. Taj problem s prodavačima i kojekakvom robom sigurno neću moći riješit, ali napravit kolač još uvijek mogu. To zapravo nije rolada, taj kolač ima samo takav oblik. Radi se u rebrastom kalupu koji se prije nego se ulije fila, unutrašnjost prekrije rastezljivom folijom. Fila se ne kuha, nema jaja, a na filu dođe izrezan komad biskvita po modelu pleha. Sve se ljepo prekrije folijom i u frižider preko noći ili na par sati u frizer. Kod mene je ovaj put bio ovaj drugi slučaj.


Na ovoj srednjoj fotografiji sve izgleda kao neki čumez, no u opisu će se vidjeti da nije tako strašno kako izgleda.





Potrebno je:
za tijesto
  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
za filu
  • 250 g maskarpone sira
  • 250 g šećera u prahu (ja stavim manje)
  • 350 g očišćenih i zgnječenih jagoda
  • 2 dcl soka od svježe naranđe
  • 15 g želatine u listićima (ja radim sa 10 g, ali ... hoće malo skliznut ako je toplo)
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 1 šlag pjena
  • 1 vanili šećer
  • i još malo jagoda za ukras
Prvo napraviti biskvitnu podlogu za roladu. Istući snjeg od 2 bjelanjka, dodati šećer pa žutanjke i na kraju brašno. Ispeći ju u plitkom plehu na podlozi od papira. Ohladiti. U međuvremenu očistiti jagode i vilicom ih zgnječiti. U posudu staviti maskarpone šećer u prahu, vanili šećer i jagode. Mikserom izmješati.U sok od naranđe natrgati listiće želatine i malo ih pustiti da nabubre, a zatim staviti na vatu da se smlači i rastopi, nikako da zavrije. Istući vrhnje i šlag pjenu u čvrsti šlag, veći dio dodati masi od sira i jagoda, a manji dio ostaviti za ukras. Dodati i sok sa želatinom, promiješati, i preliti u pleh za "srneći hrbat" čija je unutrašnjost prekrivena rastezljivom folijom. Na kraju staviti nježno biskvit koji smo odrezali po mjeri pleha. Ostaviti nekoliko sati u frizer ili u frižider preko noći.




Broj komentara: 9:

  1. Rolada izgleda prekrasno i, kao i obično, prekrasno si je i prezentirala.

    OdgovoriIzbriši
  2. A bune se kada mi biramo, pa s razlogom jer bismo našli te njihove trule!
    Rolada je prekrasna, vrijeme je jagoda i treba ih iskoristiti!
    Koje prekrasne sličice:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni su nekoliko puta na Dolcu htjeli prodati voce vec u vrecici (papirnoj naravno, da se nista ne vidi), kao vec izvagano, pa da ne cekam! Ja sam umrla od smijeha, pa ako sam mlada (tada:)) nisam idiot, htjela sam breskve, i tip mi je dao zatvorenu vrecicu...ja sam ju lijepo istresla na tezgu i pola breskvi je bilo smezurano i prastaro. Naravno da nisam platila, niti kupila kod njega ni te ni nikakve druge breskve i jos sam se posvadjala.
    Drugi 'incident' je bio sa mladim krompirima...'gospodja' prodavacica mi je dala spremnu vrecicu (vjerovatno krompiri koje je pomela prekjuce ispod tezge). Samo sam se okrenula, a ona se jos dere za mnom da kako se ja to ponasam (zasto sam rekla da cu kupiti, a sada necu - bas sam bezobrazna:)))?!?

    OdgovoriIzbriši
  4. Koma, koma. No svejedno ti zavidim jer živiš u samom centru grada! :) Onaj neboder gdje je apoteka, jel da? Rolada izgleda divno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nažalost to je tako, kupovina na placu nije garancija ni za što. Čak sam stava da je bolje kupovati u provjernenim trgovinama koje prolaze kakvu takvu kontrolu. :)
    Meni je još nekako rano za jagode ali kad vidim ovakve delikatese odmah dobijem želju za njima. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasna je rolada.
    Kod nas u Sarajevu tvrde da prodaju domaće jagode iz Mostara, slatke su kao med, nadam se i domaće.
    U Zagreb, obično dolazim u junu i u septembru, i dočekaju me dani jagoda na Trgu kralja Tomislava. Mmmm.....obožavam jagode :_)

    OdgovoriIzbriši
  7. Dunja, nema tu pomoći! S druge strane, barem ih trijebe, mogli su i ostaviti da sve strune.
    Kako god, rolada ti je prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  8. @ ne možemo ništa na žalost, ali dobro Tadeja kaže, dobro da ih i donekle prebiru. A valjda mi je bio dan kad me to toliko pogodilo, ima dana kad sam opuštenija i sve gledam smirenije, a i moja kćer veli, " a šta buljiš baš u to vrijeme kroz prozor", ima i ona pravo.

    OdgovoriIzbriši
  9. nije mi jasno: a šta bi ti htjela da oni ne maknu, bace te trule jagode? pa jagode su voće poznato po tome da brzo propada, dozrijeva....budi sretna da ima trulih jagoda koje prodavači bacaju, a to ujedno znači da dan prije nisu prskane otrovima koje spriječavaju trulenje....danas ću praviti ovaj tvoj rolat-super mi izgleda!!!!! pozdrav iz Vrgorca koji je poznat po jagodama!!!!!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails