Idemo se mi rađe vratit na kolač. Taj problem s prodavačima i kojekakvom robom sigurno neću moći riješit, ali napravit kolač još uvijek mogu. To zapravo nije rolada, taj kolač ima samo takav oblik. Radi se u rebrastom kalupu koji se prije nego se ulije fila, unutrašnjost prekrije rastezljivom folijom. Fila se ne kuha, nema jaja, a na filu dođe izrezan komad biskvita po modelu pleha. Sve se ljepo prekrije folijom i u frižider preko noći ili na par sati u frizer. Kod mene je ovaj put bio ovaj drugi slučaj.
Na ovoj srednjoj fotografiji sve izgleda kao neki čumez, no u opisu će se vidjeti da nije tako strašno kako izgleda.
Potrebno je:
za tijesto
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice brašna
za filu
- 250 g maskarpone sira
- 250 g šećera u prahu (ja stavim manje)
- 350 g očišćenih i zgnječenih jagoda
- 2 dcl soka od svježe naranđe
- 15 g želatine u listićima (ja radim sa 10 g, ali ... hoće malo skliznut ako je toplo)
- 250 g vrhnja za šlag
- 1 šlag pjena
- 1 vanili šećer
- i još malo jagoda za ukras
Prvo napraviti biskvitnu podlogu za roladu. Istući snjeg od 2 bjelanjka, dodati šećer pa žutanjke i na kraju brašno. Ispeći ju u plitkom plehu na podlozi od papira. Ohladiti. U međuvremenu očistiti jagode i vilicom ih zgnječiti. U posudu staviti maskarpone šećer u prahu, vanili šećer i jagode. Mikserom izmješati.U sok od naranđe natrgati listiće želatine i malo ih pustiti da nabubre, a zatim staviti na vatu da se smlači i rastopi, nikako da zavrije. Istući vrhnje i šlag pjenu u čvrsti šlag, veći dio dodati masi od sira i jagoda, a manji dio ostaviti za ukras. Dodati i sok sa želatinom, promiješati, i preliti u pleh za "srneći hrbat" čija je unutrašnjost prekrivena rastezljivom folijom. Na kraju staviti nježno biskvit koji smo odrezali po mjeri pleha. Ostaviti nekoliko sati u frizer ili u frižider preko noći.
Rolada izgleda prekrasno i, kao i obično, prekrasno si je i prezentirala.
OdgovoriIzbrišiA bune se kada mi biramo, pa s razlogom jer bismo našli te njihove trule!
OdgovoriIzbrišiRolada je prekrasna, vrijeme je jagoda i treba ih iskoristiti!
Koje prekrasne sličice:)))
Meni su nekoliko puta na Dolcu htjeli prodati voce vec u vrecici (papirnoj naravno, da se nista ne vidi), kao vec izvagano, pa da ne cekam! Ja sam umrla od smijeha, pa ako sam mlada (tada:)) nisam idiot, htjela sam breskve, i tip mi je dao zatvorenu vrecicu...ja sam ju lijepo istresla na tezgu i pola breskvi je bilo smezurano i prastaro. Naravno da nisam platila, niti kupila kod njega ni te ni nikakve druge breskve i jos sam se posvadjala.
OdgovoriIzbrišiDrugi 'incident' je bio sa mladim krompirima...'gospodja' prodavacica mi je dala spremnu vrecicu (vjerovatno krompiri koje je pomela prekjuce ispod tezge). Samo sam se okrenula, a ona se jos dere za mnom da kako se ja to ponasam (zasto sam rekla da cu kupiti, a sada necu - bas sam bezobrazna:)))?!?
Koma, koma. No svejedno ti zavidim jer živiš u samom centru grada! :) Onaj neboder gdje je apoteka, jel da? Rolada izgleda divno!
OdgovoriIzbrišiNažalost to je tako, kupovina na placu nije garancija ni za što. Čak sam stava da je bolje kupovati u provjernenim trgovinama koje prolaze kakvu takvu kontrolu. :)
OdgovoriIzbrišiMeni je još nekako rano za jagode ali kad vidim ovakve delikatese odmah dobijem želju za njima. :)
Prekrasna je rolada.
OdgovoriIzbrišiKod nas u Sarajevu tvrde da prodaju domaće jagode iz Mostara, slatke su kao med, nadam se i domaće.
U Zagreb, obično dolazim u junu i u septembru, i dočekaju me dani jagoda na Trgu kralja Tomislava. Mmmm.....obožavam jagode :_)
Dunja, nema tu pomoći! S druge strane, barem ih trijebe, mogli su i ostaviti da sve strune.
OdgovoriIzbrišiKako god, rolada ti je prekrasna!
@ ne možemo ništa na žalost, ali dobro Tadeja kaže, dobro da ih i donekle prebiru. A valjda mi je bio dan kad me to toliko pogodilo, ima dana kad sam opuštenija i sve gledam smirenije, a i moja kćer veli, " a šta buljiš baš u to vrijeme kroz prozor", ima i ona pravo.
OdgovoriIzbrišinije mi jasno: a šta bi ti htjela da oni ne maknu, bace te trule jagode? pa jagode su voće poznato po tome da brzo propada, dozrijeva....budi sretna da ima trulih jagoda koje prodavači bacaju, a to ujedno znači da dan prije nisu prskane otrovima koje spriječavaju trulenje....danas ću praviti ovaj tvoj rolat-super mi izgleda!!!!! pozdrav iz Vrgorca koji je poznat po jagodama!!!!!
OdgovoriIzbriši