utorak, 4. svibnja 2010.

Prvomajska pogača

Tjednima se moja kućna družba raspravlja što ćemo "gurnuti" u krušnu peć. Ja inače kad sam u toj svojoj oazi mira i tišine, uvijek nešto kemijam s kruhovima, travama i sličnim i mislim si kad se njihova mesina ispeče, radim sebi nekakvu pogaču sa travama i sirevima. No ništa od toga, mesina se pekla i pekla... sir su mi pojeli, društvo se dopunjavalo, i meni bi jasno da od pogače neće biti ništa.
Čak sam imala u planu brati bljušt, no jedva sam stigla nabrati košaricu kopriva.


A kad sam malo prošetala uokolo shvatila sam da mi je što got je posađeno rastu samo mušmule, koprive i sav ostali korov, sve drugo je jalovo. I onda se sjetim svoje bake koja je uvijek govorila, ako ti u vrtu rastu limuni, onda radi limunadu. Meni doduše ne rastu limuni, raste mi kopriva, s njom znam što ću, peći ću onaj moj kruh, samo ne znam što ću s mušmulama. No ja sam svoju pogaču ipak napravila, ali tek u Zagrebu. Kako nisam za nju imala baš nikakvu podršku, ljepo sam se prepustila hedonizmu i uvalila u svoj otvoreni jacuzzy. Toliko o prvomajskim praznicima.


Podloga za ovu pogaču je od integralnog i raženog brašna, nisam uspjela stići do bljušta (kontinentalna inačica za asparagus), pa sam ju napravila sa rikulom, tri vrste sira i pinjolima.





Za ovu pogaču potrebno je:
  • 150 g graham brašna
  • 150 g raženog brašna
  • 100 g bijelog glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • po žličicu soli i šečera
  • 80 g rikule svježe
  • 50 g pinjola
  • 100 g nekog plavog sira
  • 150 g gaude
  • 50 g mlađeg parnezana (može i paški ili livanjski)
  • malo ulja i papar
Od sva tri brašna, ulja, soli i dignutog kvasca zamjesiti srednje čvrsto tijesto sa otprilike 2 dcl vode. Pustiti da se udvostruči. Na tepsiju od pećnice rasprostrti tijesto kojem smo valjkom napravili adekvatnu veličinu, pokapati uljem, dodali usitnjenu polovicu gaude, pa rikulu, pinjole pa ostale sireve. Sve još malo poškropili uljem. Peći na 220 st 20 minuta, ili dok ne dobije lijepu boju.



PS. naknadni dodatak:

Oduševljenje Tadejinim crvenim bubama bilo je ogromno! Moja se Lutkica dvaput vračala iz kreveta da vidi crvene bube.

Broj komentara: 9:

  1. Krasne fotke, a tek pogača! E ovo pravim definitivno! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fotke su ti prekrasne, baš su me oduševile. :)
    I ja bi uvijek odabrala ovakvu pogaču prije neke mesine ali i ja sam okružena mesojedima pa uvijek izvučem deblji kraj. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pogača je odlična i divne su slike !!
    Moram priznati da me se tvoja oaza mira i tišine dojmila, jako lijepo sve izgleda. Društvo neka je uživalo u mesu, a i ja bih kao Andrea radije odabrala ovakvu pogaču :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna pogača! I ja bih se uvijek prije opredjelila za pogaču nego za mesinu:))) A sličice su kao i uvijek od tebe savršene!
    A što se ova ljepotica ovako namrgodila:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Kolaz mi se jako dopada, bas je poput price u slikama...i pogaca mi deluje vrlo krckavo i fino, gotovo da bih gricnula monitor!;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. namirnice uglavnom kupljene, pravim je :)

    OdgovoriIzbriši
  7. AJOOOOOOOOOOJJJJJJJJ!!! :D
    Ljubi je! :)))))))
    Sastojci su ti odlični, fotke još bolje!
    Baš pogača po mom guštu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jutros sam je pravila!
    http://north-gastrofusion.blogspot.com/2010/05/prvomajska-pogaca-by-dunja.html
    Pogača je ludnica! Ali baš! :)))) Hvala ti puno za pre-pre-predivan recept!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails