Čak sam imala u planu brati bljušt, no jedva sam stigla nabrati košaricu kopriva.
A kad sam malo prošetala uokolo shvatila sam da mi je što got je posađeno rastu samo mušmule, koprive i sav ostali korov, sve drugo je jalovo. I onda se sjetim svoje bake koja je uvijek govorila, ako ti u vrtu rastu limuni, onda radi limunadu. Meni doduše ne rastu limuni, raste mi kopriva, s njom znam što ću, peći ću onaj moj kruh, samo ne znam što ću s mušmulama. No ja sam svoju pogaču ipak napravila, ali tek u Zagrebu. Kako nisam za nju imala baš nikakvu podršku, ljepo sam se prepustila hedonizmu i uvalila u svoj otvoreni jacuzzy. Toliko o prvomajskim praznicima.
Podloga za ovu pogaču je od integralnog i raženog brašna, nisam uspjela stići do bljušta (kontinentalna inačica za asparagus), pa sam ju napravila sa rikulom, tri vrste sira i pinjolima.
Za ovu pogaču potrebno je:
- 150 g graham brašna
- 150 g raženog brašna
- 100 g bijelog glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- po žličicu soli i šečera
- 80 g rikule svježe
- 50 g pinjola
- 100 g nekog plavog sira
- 150 g gaude
- 50 g mlađeg parnezana (može i paški ili livanjski)
- malo ulja i papar
Od sva tri brašna, ulja, soli i dignutog kvasca zamjesiti srednje čvrsto tijesto sa otprilike 2 dcl vode. Pustiti da se udvostruči. Na tepsiju od pećnice rasprostrti tijesto kojem smo valjkom napravili adekvatnu veličinu, pokapati uljem, dodali usitnjenu polovicu gaude, pa rikulu, pinjole pa ostale sireve. Sve još malo poškropili uljem. Peći na 220 st 20 minuta, ili dok ne dobije lijepu boju.
PS. naknadni dodatak:
Oduševljenje Tadejinim crvenim bubama bilo je ogromno! Moja se Lutkica dvaput vračala iz kreveta da vidi crvene bube.
Krasne fotke, a tek pogača! E ovo pravim definitivno! :)
OdgovoriIzbrišiFotke su ti prekrasne, baš su me oduševile. :)
OdgovoriIzbrišiI ja bi uvijek odabrala ovakvu pogaču prije neke mesine ali i ja sam okružena mesojedima pa uvijek izvučem deblji kraj. :)
Divna pogača i slike.
OdgovoriIzbrišiPogača je odlična i divne su slike !!
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da me se tvoja oaza mira i tišine dojmila, jako lijepo sve izgleda. Društvo neka je uživalo u mesu, a i ja bih kao Andrea radije odabrala ovakvu pogaču :)
Prekrasna pogača! I ja bih se uvijek prije opredjelila za pogaču nego za mesinu:))) A sličice su kao i uvijek od tebe savršene!
OdgovoriIzbrišiA što se ova ljepotica ovako namrgodila:)))
Kolaz mi se jako dopada, bas je poput price u slikama...i pogaca mi deluje vrlo krckavo i fino, gotovo da bih gricnula monitor!;)))
OdgovoriIzbrišinamirnice uglavnom kupljene, pravim je :)
OdgovoriIzbrišiAJOOOOOOOOOOJJJJJJJJ!!! :D
OdgovoriIzbrišiLjubi je! :)))))))
Sastojci su ti odlični, fotke još bolje!
Baš pogača po mom guštu!
Jutros sam je pravila!
OdgovoriIzbrišihttp://north-gastrofusion.blogspot.com/2010/05/prvomajska-pogaca-by-dunja.html
Pogača je ludnica! Ali baš! :)))) Hvala ti puno za pre-pre-predivan recept!