Ako mi je nešto čarobno i zavodljivo u kulinarstvu, onda su to šparoge. Sve, i divlje i vrtne, i zelene i bijele... malu prednost dajem samoniklim, koje se sad u travnju beru po cijelom mediteranu, a ove koje sam danas spremala, došle su s obronka Učke.
Spremam ih u kojekakvim fritajama sa pršutom, kozicama... a danas sam od njih napravila za večeru tartin s sirom i mileramom.
Od navedenih mjera ispadnu dva velika kalupa, a ja sam se odlučila za jedan i šest malih.
Potrebno je za tijesto:
- 200 gr ocijeđenog kravljeg sira
- 200 gr brašna
- 150 gr putra
- malo soli
Fila:
- 4 jaja
- 200 gr milerama
- 200 gr kravljeg sira ili skute
- 50 gr ribanog paškog sira ili nekog sličnog
- 150 gr očišćenih šparoga (bez tvrdih dijelova)
- 3 mlada luka
Umjesiti sir, brašno, putar i staviti na hladno pola sata.
U međuvremenu dobro mikserom umutiti jaja pa dodati sireve, mileram, narezan mladi luk, posoliti i popapriti. Razvaljati tijesto na veličinu kalupa, staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st i do polovice ispeći. Paziti da je tijesto veće od kalupa da u stvari slobodno visi izvan modle, da se tijesto ne povuče u pečenju. Nakon deset minuta kalupe izvaditi i napuniti ih filom. Šparoge odozgor posipati da same potonu u smjesu koliko mogu. Dalje peći još otprilike 25 minuta.
Fino, fino, fino! Ovdje šparoge ne rastu divlje, u vrtu ih ima rijetko tko, a na plac nikada ne idem pa su šparoge za nas nešto vrlo rijetko, egzotično i čest, vrlo skupo.
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo pre,predivno!!!
OdgovoriIzbriši@ jedan mali dodatak koji sam zaboravila napisati na blogu; tu vtsru slanog kolača radim kroz cijelu godinu, ne moraju biti šparoge. One su skupe i nedostupne, Odlično je i sa mladim lukom (i ono zalano), rikulom, blitvom, u proljeće sa listovima maslačka, a sve osim luka mora se blanširati ili prodinstati.
OdgovoriIzbrišiobozavam ovakve stvarcice...
OdgovoriIzbrišiPošto ovdje ima šparoga a moja Zdenka ima izoštreno oko pri svakoj našoj šetnji se vratimo sa dobrim stručkom šparoga. Ove pitice su mi izvrsna ideja za pripremu šparoga!
OdgovoriIzbrišiSlike su božanstvene!
Nabavila sam u nedjelju šparoge uvezene iz Italije. Divlje nisam probala, ali ove pitome veoma volim i to u svim mogućim kombinacijama.
OdgovoriIzbrišiMljac!
OdgovoriIzbrišijako fino! ja uvijek radije biram uzgojene, ali kad ih nema i divlje posluže :)
OdgovoriIzbrišiDivlje šparoge obožavam, nažalost to je delicija koju si priuštim jednom godišnje zbog njihove cijene. Sad se mogu samo sa sjetom prisjećati vremena kad sam ih brala s bakom.
OdgovoriIzbrišiDivan recept. :)
Ja jako volim divlje. Pitome mi nisu toliko dobre, volim gorkaste tekove! Ovo ti je odličan recept i ove majušne su mi stvarno praznik za oči! Što reče Andrea, ne priuštim si ih baš često, jer je cijena divljih paprena, važe se sve, a pola baciš :(
OdgovoriIzbrišiIma trava koja se zove kuka ili bljust, prodaju nase kumice na placu
OdgovoriIzbrišii savrsena je zamjena za samoniklu i skupu sparogu, a okus je gotovo
isti. To raste u nasim krajevima a cijena 5 kn vezica.
I kod nas je vrijeme spargli...ali ja ih ne volim, a divlje pogotovo:)
OdgovoriIzbrišiSvejedno ove tvoje tortice izgledaju ukusno, a i slike su odlicne!
Odlično i ukusno, Dunja!
OdgovoriIzbrišiVelika ideja za mene.. :-)
Pozdrav iz Beča!