četvrtak, 27. prosinca 2012.

Sasvim obična makovnjača




Sasvim obična makovnjača, ili malo rekonstruirana.
To su u stvari buhtle punjene nadjevom od maka, neki to još zovu i osinja gnjezda.
A sve je položeno u veći okrugli pleh od torte.


Nekako mi djeluje svečanije i kod rezanja interesantnije. Ne vade se iz kalupa buhtle, nego se lijepo režu šnite kao kod torte.


Tijesto je fino i jednostavno, a za njega je potrebno:
  • 550 g brašna
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 80 g šećera + vanili šećer (ili sadržaj svježe vanilije)
  • 1 jaje + 2 žutanjka
  • 2 i pol dcl mlakog mlijeka
  • 30 g svježeg kvasca
  • ribana korica domaćeg limuna



  1. Razmutiti kvasac s malo mlijeka i žličicom šećera i ostaviti da se digne.
  2. Jaja, mlijeko, šećer, limun koricu i rastopljeni maslac mikserom umutiti.
  3. Dodati kvas i brašno. Miksati dok se sve dobro ne sjedini i ostaviti da se udvostruči.



Za nadjev uzeti 35 dkg mljevenog maka, skuhati ga s malo mlijeka, meda, cimeta i grožđica. Testirati slatkoću, i dodati količinu šećera po želji. Ohladiti ga. Dignuto tijesto istresti na radnu površinu, razvaljati ga prst debelo, namazati kroz cijelu površinu nadjevom, zaviti kao veliku štrucu, rezati nožem  komade i okomito ih slagati u namašten kalup. Ostaviti da se diže sat vremena. Tada obilno kolač namazati rastopljenim maslacem i još obilnije posuti šećerom u prahu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 st. 40 minuta. Nakon 15 minuta pečenja staviti na kolač list aluminijske folije i nastaviti peći. 


Broj komentara: 7:

  1. Ne slažem se s tobom po pitanju naslova - za mene je makovnjača sve samo ne obična.
    Super mi je i ova svečanija verzija, bitno je samo da je punooooooooo maka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sasvim obična i sasvim savršena, imam dojam da osjetim miris maka i ovog mekog i mirisnog biskvita! Divna je!

    OdgovoriIzbriši
  3. Iskreno pored svega i svačega što se spremi Makovnjača mi je ipak omiljena.Draga Dunja sve naj u 2013!!Vam Želim!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična ideja koju Pinam! Na Badnjak sam radila blizance, orehnjaču i makovnjaču (meni su to "zadnji" kolači) i moji dečki su slistili i jedno i drugo u trenu. Baš ne radim često dizane kolače, ali ako vole, a očito vole, onda ću se potruditi, barem sada za praznike. Tijesto radim kao i ti, samo s instant kvascem jer mi svježi nikada nije pri ruci.
    Želim tebi i tvojim najmilijima puno lijepih trenutaka u idućoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Dunja, makovnjača je odlična i sasvim posebna u ovom izdanju. Ja sam je odmah zabilježila i počastiti ću moje sa njom za Novu godinu, umjesto klasične makovnjače ovaj put ću ispeći ovu !
    Jako lijepo mi izgleda u ovom svečanom ruhu !

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je svečana makovnjača i meni se jako dopada .

    OdgovoriIzbriši
  7. Mislim da ce se ova divna verzija naci i na nasem stolu za Novu Godinu! volim ovakva mala slatka i mastovita eksperimentiranja :)
    Sretna Nova 2013.!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails