subota, 29. prosinca 2012.

Novogodišnji Kouign Amann




Da li ste čuli za Kouign-Amann, ili Bretonski kolač? To je pravi zimski kolač koji se jede topao, ima sa svih strana koricu od karameliziranog šećera koji tokom pečenja curi iz tijesta, divno miriše po maslacu, može se ispeći u većem okruglom promjeru ili ovako male iz kalupa od muffina. To je u stvari tijesto od kruha napravljeno s vodom i suhim kvascem bez jaja i nakon toga napravljeno u slojevima s maslacem i šećerom, slično kao lisnato tijesto samo s manje slojeva. Karakteristika im je što je obavijen karamelom i to mu daje specifičan i neponovljiv okus. Nastao je u 19. stoljeću i Francuska se jako ponosi njime.



Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 320 ml hladne vode
  • 15 g soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 350 g maslaca
  • 300 g šećera + 3 vanili šećera

Priprema:
  1. Od brašna, vode, soli i kvasca napraviti tijesto. Rukom u zdjeli zamjesiti sve u kuglu, pokriti najlonom i staviti na hladno 1 sat da miruje.
  2. Nakon toga, na pobrašnjenu površinu staviti odležano tijesto i razvaljati ga u veliki pravokutnik a na sredinu položiti hladan i razvaljan maslac u jednom komadu (vidi ovdje stranicu s videom), te presaviti tijesto preko maslaca. Razvaljati tijesto u pravokutnik, presaviti na tri dijela i odložiti u frižider na pola sata.
  3. Ponovo razvaljati u dugački pravokutnik i posuti šećerom, preklopiti i ostaviti na hladno sljedećih pola sata.
  4. Ponoviti istu radnju još dva puta (potrošiti sav šećer)

Ja sam tako složeno tijesto ostavila preko noći u frižideru. Drugi dan, ili raditi dvije tortice kako ste vidjeli na filmiću, ili trake rezati i frkati ih u obliku puža i složiti ih u namaštene i šećerom posute kalupe od muffina i ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi. Peći najmanje pola sata na 170 st, odnosno dok se ne počne topiti šećer i površina karamelizirati. Kad je pečeno, potrebno je odmah izvaditi iz kalupa prije nego se ohladi.


Ovo je originalni omot tog kolača koji mi je stigao iz Pariza. 


Ovim jednostavnim ali finim i toplim kolačem promrzlim čestitarima zaželjeti sve najbolje u nadolazečoj novoj godini, a želim i vama svima svako dobro, puno finih recepata i uživanja u kuhanju i druženju.

Broj komentara: 11:

  1. Ovaj kolač je pun pogodak u ovo zimsko blagdansko vrijeme i nešto što će moju mamu jako razveseliti. Već neko vrijeme mi ga spominje i pita me da li bi joj ga znala napraviti, i sada znam :). Hvala ti puno na receptu , a kolačići izgledaju jako finooo !!
    Draga Dunja, Tebi i Tvojima želim sretnu, lijepu i veselu 2013.-tu godinu !!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Dunja, kolac izgleda carobno i mislim da cu ga sto pre isprobati.:) Sve najlepse u novoj godini tebi i tvojima... kiss!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Sigurna sam da bi ovaj kolač dobro podnio i dodatak cimeta :)

    Sve najbolje u novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je samo dokaz da su najjednostavnije stvari uglavnom i najbolje.
    Srećna Nova Godina.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikad nisam čula za kolač ali izgleda super i vjerujem da jeukusan. Sve najbolje u novoj!

    OdgovoriIzbriši
  6. Drago mi je da si nam predstavila ovaj kolac, jer nisam ranije cula za njega. Tebi sve najbolje u narednoj godini :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Svako dobro i sretni praznici tebi i tvojoj porodici!

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno izgleda ovaj kolač, jako jako primamljivo!
    Sve najbolje draga Dunja u Novoj 2013.g., Vama i Vašoj obitelji od srca!

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljiv receptic, prvi put vidim ovako nesto!

    Sve najbolje tebi i tvojima u Novoj :) Uzivajte!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Izgleda bozanstveno...rado bih zagrizla u jedan.
    Sretna Nova godina!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails