Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 320 ml hladne vode
- 15 g soli
- 10 g suhog kvasca
- 350 g maslaca
- 300 g šećera + 3 vanili šećera
Priprema:
- Od brašna, vode, soli i kvasca napraviti tijesto. Rukom u zdjeli zamjesiti sve u kuglu, pokriti najlonom i staviti na hladno 1 sat da miruje.
- Nakon toga, na pobrašnjenu površinu staviti odležano tijesto i razvaljati ga u veliki pravokutnik a na sredinu položiti hladan i razvaljan maslac u jednom komadu (vidi ovdje stranicu s videom), te presaviti tijesto preko maslaca. Razvaljati tijesto u pravokutnik, presaviti na tri dijela i odložiti u frižider na pola sata.
- Ponovo razvaljati u dugački pravokutnik i posuti šećerom, preklopiti i ostaviti na hladno sljedećih pola sata.
- Ponoviti istu radnju još dva puta (potrošiti sav šećer)
Ja sam tako složeno tijesto ostavila preko noći u frižideru. Drugi dan, ili raditi dvije tortice kako ste vidjeli na filmiću, ili trake rezati i frkati ih u obliku puža i složiti ih u namaštene i šećerom posute kalupe od muffina i ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi. Peći najmanje pola sata na 170 st, odnosno dok se ne počne topiti šećer i površina karamelizirati. Kad je pečeno, potrebno je odmah izvaditi iz kalupa prije nego se ohladi.
Ovo je originalni omot tog kolača koji mi je stigao iz Pariza.
Ovim jednostavnim ali finim i toplim kolačem promrzlim čestitarima zaželjeti sve najbolje u nadolazečoj novoj godini, a želim i vama svima svako dobro, puno finih recepata i uživanja u kuhanju i druženju.
Ovaj kolač je pun pogodak u ovo zimsko blagdansko vrijeme i nešto što će moju mamu jako razveseliti. Već neko vrijeme mi ga spominje i pita me da li bi joj ga znala napraviti, i sada znam :). Hvala ti puno na receptu , a kolačići izgledaju jako finooo !!
OdgovoriIzbrišiDraga Dunja, Tebi i Tvojima želim sretnu, lijepu i veselu 2013.-tu godinu !!
Draga Dunja, kolac izgleda carobno i mislim da cu ga sto pre isprobati.:) Sve najlepse u novoj godini tebi i tvojima... kiss!:))
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da bi ovaj kolač dobro podnio i dodatak cimeta :)
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u novoj godini!
Ovo je samo dokaz da su najjednostavnije stvari uglavnom i najbolje.
OdgovoriIzbrišiSrećna Nova Godina.
Nikad nisam čula za kolač ali izgleda super i vjerujem da jeukusan. Sve najbolje u novoj!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si nam predstavila ovaj kolac, jer nisam ranije cula za njega. Tebi sve najbolje u narednoj godini :)
OdgovoriIzbrišiSvako dobro i sretni praznici tebi i tvojoj porodici!
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda ovaj kolač, jako jako primamljivo!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje draga Dunja u Novoj 2013.g., Vama i Vašoj obitelji od srca!
Zanimljiv receptic, prvi put vidim ovako nesto!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje tebi i tvojima u Novoj :) Uzivajte!!!
Znam kako je ovo dobro. Sve najbolje!
OdgovoriIzbrišiIzgleda bozanstveno...rado bih zagrizla u jedan.
OdgovoriIzbrišiSretna Nova godina!