utorak, 21. veljače 2012.

Slatki Tamarind



Kao što sam najavila u prošlom postu, evo i tamarind, za mene veliko iznenađenje. Neki ga još zovu i čokolada s drveta, a i opravdano, okus mu je kremast, ne pre sladak, malo kakaovast, ima u sebi notu datulja, ali i dovoljno kiseline pa djeluje osvježavajući. Evo malo osnovnih podataka:


Tamarindus indica ili Tamarind je mahunarka iz obitelji Fabaceae, porijeklom iz Afrike, a proširio se naj više po Indiji. Plod sadrži meku kiselu pulpu crvenkasto-smeđe boje, dug je 6-10 cm sa 1- 6 teško - obloženih sjemenki, a izvana je smeđa čvrsta ljuska. Nezrelog voća pulpa je jestiva, ali jako kisela. Zreli plod je manje kiselo i nešto slađi. Sjemenke su spljoštene, smeđe i sjajne. Raste na drvetu koje može doseći i 8 metara visine, a kažu da  bo mogao rasti i na našim otocima.

Vrlo je vrijedan izvor kalcija, kolina, vlakana, folne kiseline, magnezija, niacina, fosfora, kalija, thiamina, vitamina C i K.

Zrelo voće se koristi u desertima kao džem, u sokovima ili zaslađenim pićima, ili kao snack. Mogu se od njega napraviti bomboni. Tamarind također može biti dodan u juhe, variva i druga jela.




Da bi se došlo do ovog ukusnog "mesa", treba skinuti vanjsku lupinu i neke čvrste niti,
i uz to sve, u svakom zadebljanju je čvrsta koštica.


Postiji i slatki tamarind pasta iz koje se mogu raditi slastice, a i neka verzija kisela koja meni nije poznata. Od ove paste tamarinda prave se kuglice i uvaljaju u grubo nasjeckan orah, ne treba dodavati ništa, ni šećer ni nikakvi začini. Predivan i osvježavajući snekić.


Meni je ipak bolji čisti, bez ičeg, za snekić i grickanje u društvu.





32 komentara:

  1. Ovde ga nema da se kupi, ali sam ga probala na Tajlandu. Dok je zreo plod super, zeleni je sasvim druga priča.

    Sedimo u restoranu na plaži i konobar sav oduševljen prilazi i donosi zeleni tamarind i neki sos. Kaže "ovo je super, Tajlanđani ovako vole da ga grickaju". Sos neopisivo ljut. Bukvalno izlazi para na uši, a tamarind kiseo i skuplja usta. Nisam sigurna da imamo prideve koji to mogu opisati pravilno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Interesantno, vjerojatno na Tajlandu ovaj moj fermentirani ne bi ni htjeli pojest. On mora ovako u kori odležat da postane sladak.

      Izbriši
    2. Jedu ga takvog. Taj nam je lik pričao kako napune neki ćup sa tamarindom, zaliju ga nečim (nismo uspeli da se sporazumemo čim :) i onda ga tako fermentiraju. Posle ga dodaju u sos.

      Izbriši
  2. Dunja, kod tebe uvijek nešto novo i lijepo naučim. Za tamarind sam čula, ali iskreno, nisam znala da imam taj kakaovast okus. Bojim se da ga u nas nema kupiti,a ako ga netko pronađe, javite :)
    p.s. ove kuglice izgledaju divno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Majo, tu i tamo se nađe u boljim voćarnama, ali nema hrabrih, pa se ne prodaje, a kad se pita prodavačicu, ona kaže nemam pojma što je to!!!

      Izbriši
    2. Evo ja ga nasao u Vodnjanu u konzumu . Meni je super ovakav. Pozdrav od vili iz Labina u Istri

      Izbriši
  3. Čokolada s drveta je dovoljna preporuka za probati tamarind. Kuglice izgledaju super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da znaš, ne samo da je čokolda s drveta, nego je i niskokalorična.

      Izbriši
  4. Ja, moram priznati da za ovu mahunarku (koja me po malo podseća na kikiriki u ljusci, nikad nisam čula i ne verujem da je kod nas baš možemo naći. Svaka ti čast, od tebe možemo svašta novo da saznamo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Dunja, šta bi mi bez tebe:) Ove kuglice izgledaju prekrasno a bar sam sada još nešto naučila. Valjda neću zaboraviti (nešto u zadnje vrijeme sve više zaboravljam:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Snježa, zaboravljanje, ma to ti je super, ako zaboravim klasične recepte, onda istražujem nešto novo, što se vidi iz priloženog. Ha, ha.

      Izbriši
  6. Dunja, hvala ti sto puta na ovakvim postovima!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. podsjeća me opisom na datuljice, jako zanimljiva namirnica koju nisam nikada probala. A ove kuglice izgledaju preslatko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara, upravo to, kremasto i slatkasto, no ne tako jako kao datulje, ali okusom donekle podsjeća.

      Izbriši
  8. Super Dunja,ja bih vas voljela vidjetiu u nekoj egzoticnoj zemlji...gdje bi vam bio kraj sa prucavanjem.
    Nisam probala niti jedan od plodova,pa mozda se i usudim !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo Mirjana, da se nađem tako negdje gdje ima čuda prirode, ne bi me nitko zaustavio da sve ne probam.

      Izbriši
  9. Koristim ga u odredjenim receptima, ali nisam znala kako izgleda (obicno kupujem pulp u tegli)
    Poucan post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ti se da, ajde nam napiši neki recept gdje se koristi pulpa od tamarinda.

      Izbriši
  10. Čula sam za njega, ali nisam nikada koristila pa je ovo odličan post da nešto naučimo. Po opisu i načinu korištenja malo me podsjeća na rogač koji isto najviše volim s drveta:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E draga, naravno, rogač, kako se nisam sjetila, okus vrlo sličan samo što je rogač suh, a tamarind kremast i lagano kiselkast.

      Izbriši
  11. Nikada ga nisam probala, ni vidjela "uživo". Prvi put vidim kako izgleda kada je oljušten, mislila sam da je drugačije teksture i da ima velike jestive sjemenke:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Majo, i ja sam se iznenadila kad sam prvom razbila ljišturu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Što su lepe slike....oduševljena sam.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je za mene nešto novo i hvala ti Dunja što si nas i sa ovim upoznala. Izgleda , a i zvuči jako zanimljivo. Volim datulje koje su mi ponekad preslatke i po tome ovo bi bio pravi plod i okus za mene. Pretpostavljam da si ga kupila na štandu na Trgu u šatoru ? Bude li sve to i ovu subotu tamo definitivno ću ga potražiti. Slike su krasne , a meni je posebno upečatljiva ova sa oguljenim lupinama i nitima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka, da kupila sam na tom istom štandu, ako nema, škicni na njihovu web stranicu, mislim da negdje u Zagrebu imaju stalnu prodaju. Meni okus jako odgovara, ja ne stavljam šećer u kavu i čaj i baš mi je super nakon toga malo svježe slatkoće, a i inače kad bi nešto gricnula, baš mi je to super. Nema toga baš puno na jednoj mahuni za pojest i dok se to sve očisti, ali meni je to zgodan ritual.

      Izbriši
  15. Evo, novo za mene. Hm, bog zna jel se ga dobije kod nas? Hvala za krasan post :).

    OdgovoriIzbriši
  16. Bok svima!

    Slučajno sam naletila na ovaj blog u potrazi za receptima za tamarind.

    Ja sam igrom slučaja jučer u Mercatoru u Samoboru pronašla tamarind u pakiranju od 500g (košta 19,90 kn) pa vjerujem da ga ima i u većim Mercatorima diljem RH :-)

    Nadam se da sam pomogla koga zanima :-)

    Pozdrav,

    Andrea

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails