Tamarindus indica
ili Tamarind je mahunarka iz obitelji Fabaceae, porijeklom iz Afrike, a proširio se naj više po Indiji. Plod
sadrži meku kiselu pulpu crvenkasto-smeđe boje, dug je 6-10 cm sa 1- 6
teško - obloženih sjemenki, a izvana je smeđa čvrsta ljuska. Nezrelog voća pulpa
je jestiva, ali jako kisela. Zreli plod je manje kiselo i nešto slađi. Sjemenke
su spljoštene, smeđe i sjajne. Raste na drvetu koje može doseći i 8 metara visine, a kažu da bo mogao rasti i na našim otocima.
Vrlo je vrijedan
izvor kalcija, kolina, vlakana, folne kiseline, magnezija, niacina, fosfora,
kalija, thiamina, vitamina C i K.
Zrelo voće se koristi u
desertima kao džem, u sokovima ili zaslađenim pićima, ili kao snack. Mogu se od
njega napraviti bomboni. Tamarind također može biti dodan u juhe, variva i
druga jela.
Da bi se došlo do ovog ukusnog "mesa", treba skinuti vanjsku lupinu i neke čvrste niti,
i uz to sve, u svakom zadebljanju je čvrsta koštica.
Postiji i slatki tamarind pasta iz koje se mogu raditi slastice, a i neka verzija kisela koja meni nije poznata. Od ove paste tamarinda prave se kuglice i uvaljaju u grubo nasjeckan orah, ne treba dodavati ništa, ni šećer ni nikakvi začini. Predivan i osvježavajući snekić.
Meni je ipak bolji čisti, bez ičeg, za snekić i grickanje u društvu.
Ovde ga nema da se kupi, ali sam ga probala na Tajlandu. Dok je zreo plod super, zeleni je sasvim druga priča.
OdgovoriIzbrišiSedimo u restoranu na plaži i konobar sav oduševljen prilazi i donosi zeleni tamarind i neki sos. Kaže "ovo je super, Tajlanđani ovako vole da ga grickaju". Sos neopisivo ljut. Bukvalno izlazi para na uši, a tamarind kiseo i skuplja usta. Nisam sigurna da imamo prideve koji to mogu opisati pravilno :)
Interesantno, vjerojatno na Tajlandu ovaj moj fermentirani ne bi ni htjeli pojest. On mora ovako u kori odležat da postane sladak.
IzbrišiJedu ga takvog. Taj nam je lik pričao kako napune neki ćup sa tamarindom, zaliju ga nečim (nismo uspeli da se sporazumemo čim :) i onda ga tako fermentiraju. Posle ga dodaju u sos.
IzbrišiDunja, kod tebe uvijek nešto novo i lijepo naučim. Za tamarind sam čula, ali iskreno, nisam znala da imam taj kakaovast okus. Bojim se da ga u nas nema kupiti,a ako ga netko pronađe, javite :)
OdgovoriIzbrišip.s. ove kuglice izgledaju divno!
Hvala Majo, tu i tamo se nađe u boljim voćarnama, ali nema hrabrih, pa se ne prodaje, a kad se pita prodavačicu, ona kaže nemam pojma što je to!!!
IzbrišiEvo ja ga nasao u Vodnjanu u konzumu . Meni je super ovakav. Pozdrav od vili iz Labina u Istri
IzbrišiČokolada s drveta je dovoljna preporuka za probati tamarind. Kuglice izgledaju super.
OdgovoriIzbrišiDa znaš, ne samo da je čokolda s drveta, nego je i niskokalorična.
IzbrišiJa, moram priznati da za ovu mahunarku (koja me po malo podseća na kikiriki u ljusci, nikad nisam čula i ne verujem da je kod nas baš možemo naći. Svaka ti čast, od tebe možemo svašta novo da saznamo...
OdgovoriIzbrišiImaš pravo, jako liči na gigandski kikiriki.
IzbrišiDraga Dunja, šta bi mi bez tebe:) Ove kuglice izgledaju prekrasno a bar sam sada još nešto naučila. Valjda neću zaboraviti (nešto u zadnje vrijeme sve više zaboravljam:)
OdgovoriIzbrišiDraga Snježa, zaboravljanje, ma to ti je super, ako zaboravim klasične recepte, onda istražujem nešto novo, što se vidi iz priloženog. Ha, ha.
IzbrišiDunja, hvala ti sto puta na ovakvim postovima!!! :)
OdgovoriIzbrišiHvala Miki.
Izbrišipodsjeća me opisom na datuljice, jako zanimljiva namirnica koju nisam nikada probala. A ove kuglice izgledaju preslatko
OdgovoriIzbrišiTamara, upravo to, kremasto i slatkasto, no ne tako jako kao datulje, ali okusom donekle podsjeća.
IzbrišiSuper Dunja,ja bih vas voljela vidjetiu u nekoj egzoticnoj zemlji...gdje bi vam bio kraj sa prucavanjem.
OdgovoriIzbrišiNisam probala niti jedan od plodova,pa mozda se i usudim !!
Bravo Mirjana, da se nađem tako negdje gdje ima čuda prirode, ne bi me nitko zaustavio da sve ne probam.
IzbrišiKoristim ga u odredjenim receptima, ali nisam znala kako izgleda (obicno kupujem pulp u tegli)
OdgovoriIzbrišiPoucan post!
Ako ti se da, ajde nam napiši neki recept gdje se koristi pulpa od tamarinda.
IzbrišiČula sam za njega, ali nisam nikada koristila pa je ovo odličan post da nešto naučimo. Po opisu i načinu korištenja malo me podsjeća na rogač koji isto najviše volim s drveta:))
OdgovoriIzbrišiE draga, naravno, rogač, kako se nisam sjetila, okus vrlo sličan samo što je rogač suh, a tamarind kremast i lagano kiselkast.
IzbrišiNikada ga nisam probala, ni vidjela "uživo". Prvi put vidim kako izgleda kada je oljušten, mislila sam da je drugačije teksture i da ima velike jestive sjemenke:)))
OdgovoriIzbrišiMajo, i ja sam se iznenadila kad sam prvom razbila ljišturu.
OdgovoriIzbrišiŠto su lepe slike....oduševljena sam.
OdgovoriIzbrišiHvala Opasna
IzbrišiDivan poucan post, hvala.
OdgovoriIzbrišiHvala Gordana.
IzbrišiOvo je za mene nešto novo i hvala ti Dunja što si nas i sa ovim upoznala. Izgleda , a i zvuči jako zanimljivo. Volim datulje koje su mi ponekad preslatke i po tome ovo bi bio pravi plod i okus za mene. Pretpostavljam da si ga kupila na štandu na Trgu u šatoru ? Bude li sve to i ovu subotu tamo definitivno ću ga potražiti. Slike su krasne , a meni je posebno upečatljiva ova sa oguljenim lupinama i nitima.
OdgovoriIzbrišiHvala Branka, da kupila sam na tom istom štandu, ako nema, škicni na njihovu web stranicu, mislim da negdje u Zagrebu imaju stalnu prodaju. Meni okus jako odgovara, ja ne stavljam šećer u kavu i čaj i baš mi je super nakon toga malo svježe slatkoće, a i inače kad bi nešto gricnula, baš mi je to super. Nema toga baš puno na jednoj mahuni za pojest i dok se to sve očisti, ali meni je to zgodan ritual.
IzbrišiEvo, novo za mene. Hm, bog zna jel se ga dobije kod nas? Hvala za krasan post :).
OdgovoriIzbrišiBok svima!
OdgovoriIzbrišiSlučajno sam naletila na ovaj blog u potrazi za receptima za tamarind.
Ja sam igrom slučaja jučer u Mercatoru u Samoboru pronašla tamarind u pakiranju od 500g (košta 19,90 kn) pa vjerujem da ga ima i u većim Mercatorima diljem RH :-)
Nadam se da sam pomogla koga zanima :-)
Pozdrav,
Andrea