petak, 17. veljače 2012.

Afrički krumpir



Da li ste čuli i vidjeli Afrički krumpir? Probali? Ako niste imate priliku barem ga vidjeti u živo do nedjelje u Zagrebu na Jelačić placu u velikom šatoru. Koliko sam shvatila, u tijeku je manifestacija dobrote sela, pa između ostalog, nalazi se štand sa egzotičnim voćem i povrćem proizvedenim u Hrvatskoj! Pa tako i ova mrcina od krumpira, koju sam žurila napraviti jer danas imam vege večeru za svoje prijatelje.



Bude tu kojekakvih đakonija, no za sada je glavni glumac ovo čudo od krumpira.


Prvo ga treba osloboditi kore koja je više nalik na koru drveta nego krumpira. Znači deblje odrezati jer nas interesira samo ovaj prekrasno bijeli sadržaj. Može se raditi od njega puno toga, ali ja radim danas šnicle! 


Oguljeni krompir narezati na odreske i staviti kuhati u posoljenu vodu, ali paziti da se ne raskuha. Pažljivo vaditi odreske, stavljati ih na krpu, posoliti i popapriti i panirati. Peći u mješavini maslaca i maslinovog ulja.


Kako je prilično blagog okusa, treba mu dati određen jači karakter, a to se lako riješi sa dresingom. Na istom štandu našla sam i ove "paklene" čili papričice. 


U zdjelicu napunjenu maslinovim uljem dodati nasjeckanu čili papričicu, češnjak, peršin list, so i papar i malo gustog balzamičnog octa. Svatko si vrući pohani krumpir na tanjuru prelije dresingom u količini koja mu odgovara.


Na štandu našla sam i svježi slatki tamarind, pasionke, marakuje, bamije.... i još tristo čuda, ali o tome drugi put.
Škicnite na njihovu stranicu: www.exotic-king.com







Evo, ovako izgleda plantaža gdje se uzgaja ovaj krumpir, kako je napisala draga Mirjana, zove se TARO!

**************************************************************



Broj komentara: 17:

  1. wooow :) nikad čula za ovo. Superr izgleda, odlična kombinacija, a dok nisam kliknula pomislih da si radila obični krumpir sa nekakvim afričkim začinima.. :) Bože, koliko li samo vrsta voća i povrća u svijetu postoji za koje uopće ne znamo?! :) veselim se ko malo dijete svakom tvom postu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je stvarno čudo od krompira, a i za mnoge namirnice (sem bamie) dosad nisam ni čula a kamoli videla. Kod tebe često nalazim nešto neobično a tako doooobro uslikano, da svaki put buljim u tvoje fotke i uživam!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. au, ludo! ni čula ni jela a izgleda zgodno i jako zanimljivo. fotke su ti krasne, tako žive i intenzivne.
    puno ti hvala na linku i info o štandu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ludo ludo, slažem se. Na ovom blogu se kriju prave tajne kulinarstva i čudnih nam sastojaka. Vidim da je drugačiji, a kakvog je ukusa Dunja?

    OdgovoriIzbriši
  5. nikada vidjela ovaj krumpir, niti probala. Jako zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikad ni čula ni videla... opet nešto novo naućila i beskrajno se nauživala... Hvala ti na tome... Fotke su čarobne a u lepotu ovog jela ne sumnjam iako "ukus glavnog glumca" ne mogu ni zamisliti :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Interesantno izgleda; jos je interesantnije cuti da se proizvodi u Hrvatskoj. Probala ga nisam, ali hocu (vjerojatno uz jedan moj Africki recept za peceni jagnjeci but).

    OdgovoriIzbriši
  8. Kod nas ga prodaju u svim trznim centrima a kod kineza se najvise nade i zovu ga TARO,ja nebi bila ja pa sam probala ali mi je bezukusan,no lako je probavljiv te su ga uveli u prehranu starijh ljudi.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Svima, hvala na posjeti i komentarima.
    @ Jelena, pa on je kako bi mi rekli prilično "prazan", ne može se usporediti s našim, no u nekim jelima gdje se želi naglasiti osnovna nota okusa, dobro došao je baš takav, a pripisuju mu i ljekovita svojstva, no otom potom.
    @ Mirjana, puno hvala na pojašnjenju, divno je imati nekog daleko, a tako blizu koji ti može riješiti enigmu. Hvala draga.

    OdgovoriIzbriši
  10. Nikada čula a jako mi je zanimljiv. Samo, kada se sjetim ovih mojih ziheraša sve pada u vodu:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Interesantno, nisam ovaj krumpir nikada vidjela. Kod Vas Dunja uvijek nešto novo, egzotično i za naučiti. Volim i sama eksperimentirati i isprobavati nove vrste voća ili povrća!

    OdgovoriIzbriši
  12. Vau! Ludilo izgleda! :) Steta sto toga nema kod nas. I svasta si ti nesto kupila. Jedva cekam recepte, ali i fotke ostalih vockica i povrckica!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Zanimljiv krumpir iako nisam mislila da ću ikad reći ili napisati da je krumpir zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  14. Dunja, kao i uvijek kod tebe, inovativno i jako interesantno. U petak sam vidjela post, ali nisam stigla komentirati, a jučer sam ušla u šator i pogledala štand. Ovaj krompir zbilja privlači pažnju i bravo što si se odlučila kupiti ga i ovako ga pripremiti. Ovo je poslastica i za vegetarijance i za nas koji to nismo. Odlično ! A prezentacija sa ovim lijepim crvenim papričicama mi je posebno dobra !

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlican post, nisam vidjela ranije ovaj krompir. Hvala za poucan post

    OdgovoriIzbriši
  16. Da bar sve ovo ima da se kupi u Bg...

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails