subota, 28. siječnja 2012.

Macaronsi s višnjama


Draga Tamara, ovi bijeli macaronsi su za tebe. Punjeni su sa namazom od zmrznutih višanja. 
 Ovomjesečna domaćica  Tamara sa bloga "Bite my cake" zadala nam je temu višnje, a ovo je moja ulaznica za igricu " Ajme koliko nas je".
Već je puno bilo riječi o macaronsima, konačno pred koju godinu oni su bili i mjesečni zadatak, ali može još malo o njima.



Kako nam je Tamara zadala temu višnje, ja sam ove kolačiće punila namazom od smrznutih višanja, a za punjenje sam upotrebila 400 g smrznutih višanja koje treba skuhati sa dvije žlice šećera bez vode. Zatim štapnim mikserom usitniti i ukuhati s malo vode vrhom punom žlicom Gustina. Skinuti s vatre i umješati kockicu (oko 50 g) maslaca. Ohladiti i namaz spremiti na hladno. Ako volite slađe, prilagodite si slatkoću. Meni je posebna harmonija vrlo kiseli namaz i vrlo slatki macarons.


E sad malo o macaronsima, tim prekrasnim kolačićima zavodljivog izgleda i okusa. Toliko su jednostvani, a toliko komplicirani. U stvari, treba strogo poštovati mjere i naputke, ali i povrh toga, zna poći po zlu. Meni su prvi problem bademi, odnosno bademovo brašno. To znači da ih treba blanširati, oguljene i posušene vrlo sitno samljeti i u nekom situ prosijati. Neko bi rekao, pa šta, to nije nikakav problem, meni je, prvo nemam adekvatnu mašinicu za mljevenje, onu klasičnu, pa meljem u mlincu za kavu!!! I zato kupujem bademe u listićima, pa si lijepo preskočim ono blanširanje... i t.d. U tome svemu ima još jedan problem, a to je mljevenje u mlincu koje može završiti tako da dobijem “maslac” od badema, a ne fino mljevene, znači potrebna je pažnja do koje granice mljeti. Sad dolazi na red sijanje, prvo same bademe, a drugi puta sa šećerom u prahu. Ako je to napravljeno kako treba, to je već pola uspjeha.
Bjelanjci moraju biti oslobođeni jajeta barem 24 sata prije i ostavljeni na sobnoj temperaturi, u nekoj šalici poklopljeno. Obično nam se nakupe od nekih kolača.



Drugo što je važno, točno vaganje, i bjelanjaka i badema i šećera.
Treće, bojila, ako želite obojene macaronse koristiti boje u prahu.
Zatim umješavanje dvije masa, snijeg sa kristal šećerom i dodavanje badema sa šećerom u prahu. Raditi ručno sa nekom špahtlom do trenutka kad je masa toliko rijetka da curi sa špahtle u gustom mlazu, kažu kao lava. U stvari potrebno je istisnuti dobar dio zraka iz mase.
Zatim dolazi na red slastičarska šprica. Na pleh položiti papir za pečenje i istiskivati špricom male kružiće od oko tri cm.
Sušenje -  sat vremena sušiti ih za sobnoj temperaturi.
Pečenje – 15 minuta na 150 st C.
Za sve ove naputke potrebno je iskustvo, ali vrijedi se malo pomučiti.



Potrebno je:
·      100 g bjelanjaka odležanih u čaši 24 sata na sobnoj temperaturi
·      50 g kristal šećera
·      100 g badema u prahu
·      200 g šećera u prahu


Prvo istući mikserom snijeg i polako dodavati kristal šećer (onih 50 g)
  1. Zatim prosijane bademe s šećerom u prahu ručno umiješati u stučene bjelanjke - ne sve od jednom nego postepeno.
  2. Puniti slastičarsku špricu i istiskivati na pleh koji treba prekriti papirom za pečenje (nikako al. foliju) male kružiće promjera 3 cm.
  3. Ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi 1 sat.
  4. Peći 15 minuta na 150 st. C.
  5. Kad se ohlade, lako se skidaju i puniti ih namazom.
I na kraju važna napomena; obzirom da je ova krema - namaz ipak lagano vodnjikav unatoč tome što ne curi iz macaronsa, ne treba ih ostaviti da dugo stoje filovani, ja ih punim nekoliko sati prije služenja. Kad se radi s klasičnim nadjevima onda nema problema.



34 komentara:

  1. Joooooj Dunja. To se samo ti možeš setiti da iskombinuješ ove poslastice sa ovakvim filo. Nisam ih pravila sali sam detaljno prosudirala recept. Sve u svemu potrebno je vreme i da čovek nema druga posla, tj. da si raspoložen kad ih praviš inače kad nisi mogu sastojci biti savršeni ali nešto se zabrlja. Negde sam pročitala da može i boja tečna, mislim kod Pote, akoo ne grešim. Moram da proverim. Genijalna si!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelena hvala, imaš pravo, za to treba biti raspoložen i bez žurbe. Radila sam ih danas jer su moji odsutni. No, kad bi ih radili često, naravno da bi nam bilo ko od šale, ja ih radim 3-4 puta godišnje, uglavnom za poklon.

      Izbriši
  2. E bas, joooooj Dunja :) Bozanstveni su! Meni visnje nisu bas vocka br. 1, ali ovo bi mi se dopalo sto posto.
    A ovaj stalak na kome si ih slikala me posebno odusevio! Sta je to, jel` tvoj rucni rad?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, daj zamisli, meni su višnje negdje pri vrhu, volim tu kiselinu i lagano bademasti okus, a kolačiće kao puslice i beze ne baš, sve mi je nekako pre slatko, no ova kiselina višanja poništava slatkoću macaronsa i mogu pojesti jedan ili dva!! Ali zato ih volim pravit.
      Stalak, da to je moj rad izrađeno u tehnici fuzije stakla, ustvari, to mi je stalak za četvrtastu tortu. Nije neka mudrost, no u trenutku kad se staklo počinje topiti i pretvarati u "lavu", treba prekinuti proces zagrijavanja. Ko macaronsi, i jednostavno i nije, koji put mi se sve slije pa imam hrpu ničega na dnu peći, a koji put nogice ni ne dođu do kraja pa mi je stalak "šepav". Ali je zato uzbudljivo.

      Izbriši
    2. Stvarno je poseban, svaka ti cast! Necu se ja upustati u to topljenje stakla (ne smem ni da pomislim kako bi to kod mene izgledalo) ali da si mi samo malo blize odmah bi narucila jedan primerak :)
      Puno te pozdravljam

      Izbriši
  3. Prekrasna prezentacija, jako mi se sviđa stalak od stakla.
    Već sam dosadna sama sebi koliko puta sam napisala da ne volim višnje, a kod tebe ću dodati da ne volim ni kolače na bazi bjelanjaka. Iako, macaronsi mi izgledaju privlačno i super su ti ispali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ha, ha, samo ti piši što ne voliš, ja obožavam višnje, ali puslice baš ne, pre slatko mi je, no jedno s drugim može proći, ali volim tu njihovu nježnu strukturu, delikatnost. Kad zagrizem, a ono explizija kiseloslatkog okusa, u stvari ne znaš što si pojeo, samo ti se rastopi u ustima.

      Izbriši
  4. Macaronse baš volim i pravila sam ih par puta- no uvijek ih nadjevala čokoladom. Ova kombinacija s višnjama mi tako dooobro izgleda- da će moji slijedeći macaronsi biti baš ovakvi! :)))
    E sad imam pitanjce-dva... zanima me kad filuješ macaronse- neposredno prije posluživanja ili dan ranije? I - kako čuvaš gotove macaronse- odnosno- koliko mogu stati nafilovani i na koji način i koliko mogu stajati nenafilovani i u kojim uvjetima ih čuvati? Puno hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Julija, drago mi je da ti se sviđaju. Ja ih pravim uglavnom za poklon, no višak praznih macaronsa ne filujem nego ih spremim u staklenu posudu sa staklenim poklopcem, a filujem ih nekoliko sati prije posluživanja, recimo, ako je za večeru onda ih filujem ujutro, barem ako se radi s voćnim kremama. Od čokolade su mi malo pre slatki pa to izbjegavam.

      Izbriši
  5. Jako lijepo izgledaju a prezentacija je za deset! Sve pohvale Dunja!

    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  6. nikako da se upustim u avanturu zvana macarons, radila sam ih jednom i nisam se baš proslavila. Mislim da višnje odlično pašu uz ove kolačiće! divni su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, bez brige, ni meni nisu nekad ispdali kako treba, bilo je i ispucanih i kojekakvih.

      Izbriši
  7. Kako su prelepi! Moram ti odati priznanje da si zaista pravi umetnik i da sa toliko strpljenja prezentuješ svoje kulinarske veštine. Kod tebe je sve tako perfektno, svaka ti čast!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja se tebi divim.Pravila sam ih dva puta, prvi put katastrofa ali pojela sam, drugi put blagi pomak...:)Mislim da je tajna u pečenju i strpljenju.Inače meni lično se dopada tvoj izbor nadeva na kiselkastu varijantu sa višnjama, nekako mi to bas ide uz macarons.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vera, to je koliko ti je stalo da uhvatiš trenutak koliko i kada, na žalost ima detalja koji su ne mjerljivi i zato u početku i neuspjesi. No atraktivni su u svakom slučaju.

      Izbriši
  9. Pravila sam ove divne kolacice 4 puta i za sada je nereseno 2:2 :) Kad pogresim, ne znam u cemu sam pogresila... :( Ali, necu odustati! Eto , pre neki dan sam ih neuspesno napravila. Nije bilo stopala... Ali znam sta sam pogresila ovaj put. Iz straha da ne mesam previse, nisam mesala dovoljno i smesa mi je ostala jako gusta... :(
    Predivni su i odlicna je kombinacija sa visnjama!!! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Miki, ako ti je stalo i imaš vruću želju, sigurno ćeš uspjeti pronaći u čemu je štos.

      Izbriši
  10. Draga Dunja, ovo je toliko dobro! Ovakav umak od višanja obožavam, a macaronsi su mi tiha patnja i planiram ih već dugo raditi pa nekako odgađam :) Hvala ti na trudu i ovako krasnoj ulaznici! Mogu misliti kako dobro pašu kiselkaste višnje sa slatkim macaronsima, idealno. I ovaj kontrast boja me oduševljava, baš po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara hvala, a hvala ti i na smjeloj temi, meni se jako dopalo i zbog toga što u zimskom mjesecu imamo crvenu boju, dobro djeluje na raspoloženje.

      Izbriši
  11. Jao Dunja, ne znam kud bih prije gledala, da li u macaronse ili u stalak. STvarno imaš prelijepe radove! Divim se tvojoj kreativnosti, ali zaista!
    Što se macaronsa tiče, ja ih nikada nisam radila. Nisam znala kako iako je na netu mali milion recepata. Tvoji su macaronsi nekako baš fino uklopljeni u ovo zimsko doba. Kao bijele pahulje. :)
    Odlična ulaznica za ovomjesečnu igricu i temu. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nataša na pohvalama i za jedno i drugo. Ja macaronse jako volim radit, vjerojatno zbog rizika da ne uspiju???? čudna sam ja baba. Oni su mi pre slatki za pojest, poslije moram popit litru vode. Nisam "slatka", ali mi više ide nešto slano.

      Izbriši
  12. Prekrasni su. Mislim da kiselkaste višnje odlično idu uz izrazito sladak keksić. Sjajno Mirjana!

    OdgovoriIzbriši
  13. dunja, jako su ti lijepi macaronsi i odlična ideja punjenja višnjama :)
    i stalak je krasan, baš, baš!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ne da su prekrasni nego fantastični, što bi rekao moj sin: bolesno dobri!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Super ideja. Obično svi pune macaronse sa nekom tipm čokoladne kreme. Jako mi se sviđa ideja.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ne znam postoji li kombinacija koju više volim od ove , macarons i nadjev od višanja ! Odlična ideja Dunja i prekrasni macaronsi, zahtjevni su za napraviti ih ali ti si to odlično napravila. Ja još uvijek proučavam recepte i pripremam se "na akciju" :)
    Moram i ja istaknuti poseban stakleni stalak, znam da je to još jedan od tvojih radova kojima se uistinu divim i jako mi se sviđa !

    OdgovoriIzbriši
  17. @ Svima, drago mi je da su vam se svidili i hvala vam svima na pohvalama.

    OdgovoriIzbriši
  18. Tako lipo izgledaju! Ne lipo, prelipo!! Još ih se nisam usudila radit, baš me mame ove tvoje s slika :)

    OdgovoriIzbriši
  19. prekrasni su ti! moji su zadnji put polu-uspjeli, ali ne odustajem, stalak je fenomenalan kao i sve tvoje kreacije! Nego da pitam, jesi li možda u macaronse stavljala bijelu boju u prahu? jer imam neku mini kuharicu sa macaronsima i baš ovako izgledaju jedni u koje ide bijela u prahu, pa su zato kao snijeg bijeli. a te bijele neam za kupti ovdje u Ri. :)
    btw. našla sam palvi krumpir u Mercatoru. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nevena hvala, ne nisam stavljala bijelu boju nego mi pećnica nejednako grije, pa mi je polovica macaronsa što su dublje u pećnici ispala bež, a bolovica bliže vrata skroz bijeli. Možda bi im trebala jedna minuta ili manje, no meni je draže da nisu presušeni. Ako bolje pogledaš fotografije, vidjet ćeš da sam dolje stavila bež, a gore skroz bijeli makarons.
      Drago mi je da si dobila plavi krumpir.

      Izbriši
  20. Prekrani su! Več dugo govorim, da jih moram napraviti ali nisam još uspjela.... Tvoji su stvarno lepi :).

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails