srijeda, 25. siječnja 2012.

Kuharica gošća na blogu - tema Indija





Danas imam gošću na svom blogu. Nije ova mala lutkica na fotografiji, nego njena mamica, moja kćer.
Pred nekoliko godina otišla je moja Nina u goste svojoj prijateljici u Indiju koja je tada tamo radila. Zadržala se na tom čudesnom dijelu svijeta nekih mjesec dana, svašta je doživjela, vratila se kući s dojmovima koje ne bi imalo sad smisla opisivati, no jedan dijelić s tog putovanja je sigurno hrana i začini.


Kad se vratila, počela nas je sve obasipati s hvalospjevima o njihovij prehrani, no jedno vrijeme smo je gledali u čudu, no ona je bila uporna, pa samo probaj..., neće ti se ništa dogoditi..., pa sve tako, i polako neki recepti su zasjali visoko na ljestvici u našoj kuhinji. Jedan od omiljenih je leća s beskvasnim kruhom - lepinjama. One služe i kao prilog, a i da se s njima zagrabi leća.


Vrlo je jednostavno za napravit, no ipak postoje faze u pripremi koje treba poštivati.
Potrebno je:
  • 500 g leće, one obične
  • 500 g crvenog luka
  • začini; korijander, garammasala, curry, čili, sve u prahu i po žličicu ili dvije
  • 1 litra temeljca od povrće ili kocka
Za lepinje:
  • 500 g brašna, može integralno, može pol pol
  • 2 žlice ulja
  • 2 žličice kurkume
  • 1 žličica praška za pecivo, malo soli


  1. Prvo leću treba oprati i nekoliko sati namočiti.
  2. Vodu baciti i u svježu ne posoljenu staviti kuhati dok nije mekana, ocijediti.
  3. Na masnoći, recimo maslinovom ulju, a može i nekom drugom, dinstati narezan luk i sve začine osim čili, on se dodaje na kraju.
  4. Kad je luk dinstan, dodati ocijeđenu leću i nastaviti sve dinstati i zaljevati povrtnim temeljcem. Miješati dok se ne potroši juha, a to će trajati i do pola sata. Sve se pretvori u jednu gustu masu. 
  5. Pred kraj dotjerati okuse, sol, čili, ljutina po želji, obilno preliti maslinovim uljem (izvorno nekom drugom masnoćom, vjerojatno se koristi ghee), a može i malo limunovog soka.


Zatim umijesiti tijesto s brašnom, uljem i kurkumom i toliko vode da bude srednje čvrsto tijesto. Dobro je da malo odstoji. Trgati komadiće tijesta, valjkom ih razvaljati na veličinu srednjeg tanjura, što je tanje moguće i peći bez dodavanja ikakve masnoće na tavi za palačinke. Čim se počnu pojavljivati mjehurići, okrenuti na drugu stranu. Pečene odlaghati na neku krpu i poklopiti da se ne presuše.


Leću staviti u prikladnu posudu na sred stola, svako uzima po lepinju, trga ju na komadiće i grabi to fino, ljutkasto jelo. Obavezno zaljevati pivom i prepričavati zgode i nezgode što nam ih život donosi.


Za malo elegantnije posluženje, može se štapnim mikserom usitniti leću u gotovo paštetu, odlična je i drugi dan, no mi volimo ovako rustično.




Broj komentara: 29:

  1. Pun pogodak za mene i djecu! :) Na žalost moj muž ne može organski smisliti leću (ratne posljedice), ali je zato mi tamanimo. Do sada uvijek kao varivo, ali od sada i kao ovaj namaz, paštetu.. Super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije ni moj jadan, leći ni blizu, no mi smo pojeli uvijek i za njega, a on je uvijek dobio tada štrudl od sira, slatki naravno.

      Izbriši
  2. Izgleda super ukusno a i zdravo. A vidi slatkicu kako papa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije da treniramo zdravu hranu, no to spada u nemesne dane a njih je tri dana u tjednu i to nam se uhodalo. Lutkicu smo isto naučili i ništa se ne buni.

      Izbriši
  3. Fotke odišu super atmosferom.
    Leću tj. sočivo sam baš danas spremala ali u nekom totalno drugom fazonu a ovo mi zvuči i izgleda zaista božanstveno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Maslinka, jako volim leću na sve moguće načine, ako treba i na običnu salatu.

      Izbriši
  4. Prekrasne fotografije u ovo m postu. I jelo je odlično. Volim indijsku kuhinju, ali nisam mnogo toga probala/radila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, imala sam malo problema s fotkanjem, skuhana leća je iznimno nefotogenična, da nije tako interesantno jelo, vjerojatno bi odustala.

      Izbriši
  5. Malena je preslatka, kako samo gleda hranu... jako dobro mi je poznat ”taj " pogled koji si tako vješto uhvatila svojim iskusnim okom, bravo! :)
    Leću obožavamo, pogotovo moje cure uživaju u njoj!

    Zahvaljujem na ovom postu dobro će nam doći, pusa:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaboravih pohvaliti fotke, prekrasne su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga, baš kako sam odgovorila Tamari, muke po fotkanju, svaki put kad sam stavila fotku u računalo, leća na tanjuru mi je izgledala kao neka nakupina da ne kažem koja, vjerojatno sam se i odlučila sve skupa začiniti sa malenom da ne poludim od muke.

      Izbriši
  7. Dunja,jako lijepi post !
    Recept je odličan, ja obožavam leću i ovo je nešto što ću svakako napraviti. Volim ove izlete u strane kuhinje i jako mi je lijepo kako je tvoja kćerka puna dojmova iz Indije i hvala što ste ovaj specjalitet podijelile i sa nama.
    Unučica je sasvim posebna, preslatka lutkica, divna u isprobavanju ove fine hrane i sa svojim dragim ljubimcem. Veliki pozdrav i pusa ! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka, stvarno je ovo jelo vrlo upotrebljivo, kad se okupe prijatelji, naročito od kčerke ili sina, oni ne vole tanjure duboke, plitke, vilicu ili žlicu... često spreme baš to, stave na stolić i svako si grabi i svi su zadovoljni. Ne znam da je netko bio kod nas a da nije tražio recept. Inače moja Melina se voli motat samnom po kuhinji i najdraža joj je igra raditi muffine. Ljubimac, da to je stari perzijski mačak, svi ga obožavamo, a ona posebno.

      Izbriši
  8. Slatkica mala, šećerić...
    Imam dvoje ovakvih, pa znam kako je to kad oni prvo ne žele, a onda kad probaju, predomisle se..
    Lepinjice s ovim umakom zvuče jako dobro..volim taj "fingerfood"..i sve vrste slanih i ljutkastih grickalica, pa još kad je nešto novo, indijsko......

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nado, interesantno je s dječnim apetitom, nepovjerljiva je i odbija nepoznato, a kad se otkrije nešto, ne zna stat. Za nju ipak izvadimo malo prije čilija, inače okus svega je prilično mesni, što od temeljca, što od začina.

      Izbriši
  9. Bakina draga ljepotica!
    Jako mi se sviđa ova leća a tek beskvasni kruh!!!! Dok sam radila u Iraku, na našem gradilištu su radili Hindusi. I sada mi je u sijećanju njihova hrana koju su jeli na gradilištu, onako prstima a sve je tako mirisalooooo!
    Moj Zlatan je jako podozriv prema novome, kada sam uvela kurkumu on je dugo mislio da je Vegeta (koju već duže ne koristim), sada sam već uvela i curry i ne buni se. S njim moram polako:) Probati ćemo i ovo!
    A najviše mi se sviđaju ta 3 bezmesna dana! To je pravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Snježa, znaš kako je baka i unuka, što ona okom, to ja skokom.
      Ovo s Irakom, to mora da si puno toga isprobala, Hindusi na gradilištu, interesantno da si do danas upamtila mirise njihove hrane.
      Moj Emil nije mogao prihvatit ništa takvoga, no za njega je uvijek bilo nešto klasično i naravno slatko.
      Tri bezmesna dana, pa da znaš, ovo jako vuče na mesnati okus makar nema ni trunke mesa, a sa pola kile leće i pola kile luka najede se 6 odraslih! Drugi dan je pečeno povrće s domačim rezanvima, a treći neki fini rižoto s gljivama. A sin još uzme i četvrti kao sir i vrhnje. Ostali dani su klasični mesni. Kolač samo nedjeljom, a voće o ogromnim količinama.

      Izbriši
  10. Unukica je preslatka:)divne fotografije po običaju,što kaže Maslinka odišu atmosferom:))Jako mi se sviđa taj hleb sa kurkumom ,tek sam je nedavno otkrila,baš ti hvala za receptak:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, da kruhići su stvarno odlični, ja si ih napravim i ovako za gricnut uz čaj, ili za doručak kad nam ponestane kruha, a ovo je brzo gotovo.

      Izbriši
  11. Veliki pozdrav tvojoj gosci na blogu i hvala tebi sto si nas ovako fino ugostila, volim lecu dok je moj tata recimo sasvim druga prica, kod njega prolaze samo cuftice od lece zacinjene ljutom papricicom... lepinjice su mi fine i onako same za grickanje, ma verujem da je bilo dobro cim malena tako slatko rucka.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, i kod mene stariji su bili nepovjerljivi, no čuftice od sočiva su vrlo sličnog okusa ovome.

      Izbriši
  12. Preslatka curica i savršeno se pričom i izrazima lica uklopila u post. Leću volim, ali isto imam supruga koji nije obožavatelj. Lepinjice zvuče super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, ma mnogima je to stran okus, za to se stvarno mora biti zainteresiran za nove okuse.

      Izbriši
  13. Prelepo, mala devojcica je medena!Sve mi je lepo!

    OdgovoriIzbriši
  14. Divne fotkice tvoje nove male prijateljice a recept tako fin i aromatičan.

    OdgovoriIzbriši
  15. Predivan post, unukica je tako medena i tako simpatično i slatko degustira tvoju lepinjicu, a leću sam možda samo jednom spremala, nekako nemam naviku na tu vrstu sočiva a i ne setim se. Sviđa mi se ova indijska verzija...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zora, pa nismo ni mi baš bili nešto ludi za lećom dok ju nismo pred par godina otkrili, e sad, dokle će nas to držati, to ćemo vidjeti.

      Izbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails