utorak, 17. siječnja 2012.

Ljubičasti krumpir


Evo me konačno u bazi. Kao prvo svima sve naj bolje u novoj godini, da prihvatimo sve što nam dolazi i da se radujemo svakom druženju, pa i ovakvom virtualnom koje isto obogaćuje. Ja se veselim svim vašim postovima i silno sam se u ove dvije godine obogatila vašim iskustvom i kreacijama. 
Idemo dalje. Tema ovog posta je ljubičasti krumpir. Molim vas pogledajte ovu divotu u presjeku.


Zovu ga i Ljubičasto veličanstvo po nekim svojstvima koje štite zdravlje čovjeka.
Izgledom bi možda netko pomislio da se radi o genetičkom inžinjeringu, ali nije. Krumpir potječe s Anda i postoje vrste od crvenih pa sve do tamno ljubičastih. Moram priznati da me privukla njegova boja ne nutritivna vrijednost, no okus mu je isto interesantan, onako prilično orašast i zanimljiv. 
Kod nas ga proizvodi imanje "Eko Sever".


Kad se peče u ulju, boja mu se gotovo ne mjenja, no za krumpirovo tijesto, a ja sam baš danas naumila raditi njoke, malo izgubi boju, jaje, brašno,,, pa oslabi intenzitet, no okus je jako dobar. Karakteristika mu je između ostalog, da nije brašnast, za mnoge kombinacije je to važno. 


Krumpirovo tijesto, tu se nema što reći, sve se zna, skuhan krumpir, oko pola kile, propasiran, dvije žlice ulja, jedno jaje i brašna koliko je potrebno da se umijesi tijesto. I to je to.


E umak je nešto drugo:
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 200 g nekog finog plavog sira
  • pola limuna i korica i sok
  • 1 kruška
  • sol i papar


  1. Krušku oljuštiti narezati i skuhati, ohladiti i vilicom usitniti.
  2. Slatko vrhnje i 2-3 žlice vode u kojoj se kuhala kruška prokuhati.
  3. Maknuti s vatre i umiješati grubo izmrvljen sir i krušku.
  4. Začiniti, kapnuti koju kap maslinovog ulja, naribati parmezana po želji i uživati.




Broj komentara: 19:

  1. Rado bih ti došla na ručak, čak i da je u pitanju običan kompir. Moram priznati da ljubičasti presjek djeluje magično i gotovo nestvarno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno izgleda magično. Imala sam osjećaj kao da se radi o nekom receptu iz SF kuharice. :) Zanimljivo mi je kako izgleda tijesto, a kako skuhane njoke. Šteta što ga ovdje ne mogu naći, a baš me zanima okus.

    OdgovoriIzbriši
  3. A joj! Koje boje?! Fantastično!
    Dobro nam došla natrag!

    OdgovoriIzbriši
  4. vrlo fotogeničan krumpir!! i njoki su krasni ali nažalost nisma ljubitelj!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Probala sam ga jednom, radila sam neku salatu s njim po receptu Jamiea Olivera, svidio mi se. I ovaj tvoj recept je jako interesantan! Nego, dobro ti nama došla natrag :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nit videla, niti čula, ali tako mi se uklapa uz tvoj stil, da se uopšte ne čudim što sam baš ovde prvi put srela ljubičasti kromir!
    Sivi njoki, blesavo skroz...
    Pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  7. Bellissime fotografie e ricetta ♥
    ciao

    OdgovoriIzbriši
  8. Jao vidjala sam ovo! Ali nema kod nas da se kupi :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Divila sam se ovim krumpirima po stranima blogovima, baš su posebni! A i njoki imaju ludu boju. Super!

    OdgovoriIzbriši
  10. Videla sam na netu ali uživo net. Kako Maja kaže baš u tvom stilu. Za vrhunski restoran sa 5 zvezdica je jelo. Dobro nam došla nazad! Jop jedna godina ispred nas sa divnim receptima koji nas čekaju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo mi je prvi glas da tako nešto postoji, zaista izgleda fantastično. S druge strane, znam da to nije po svojstvima isto onome s Anda. Naime, ni lički krumpir nije isti ako raste u Međimurju. Biljke se hrane iz tla i zraka, pa je to razumljivo. Svejedno, njoke i umak - savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  12. Koji divan presjek, još nisam vidila nešto takvo! Krumpirovo tijesto izgleda prekrasno, malo mi je žao što je izgubio ovu divnu ljubičastu boju :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam videla ovakav krompir ali sve zajedno izgleda fantasticno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlična boja. A njoki mi izgledaju totalno neobično. Umak stvarno dolazi do izražaja...

    OdgovoriIzbriši
  15. Dunja, trenutno ne mogu da vidim fotke. Na svim pise Temporarily Unavailable. :( Ali pokusavam zamisliti taj krompir. :) Videla sam jednom u casopisu National Geographic fotografiju raznih vrsta krompira (ima ih vise nekoliko hiljada svih boja i oblika) i nisam se mogla nacuditi onom sto vidim! Stvarno uvrnutih vrsta ima... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Drago mi je da si ponovo sa nama draga Dunja!:)
    Nisam još nikad vidjela ovakav krumpir, izgleda fantastično baš kao i tvoji njoki!

    Pusa i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Fenomenalno jelo Dunja! Oduševljena sam, jednom davno naišla sam na čips od ovog krumpira, u Švicarskoj, onda je Tamara spomenula da ga je vidjela ovdje za kupit, no međutim nisam ga uspjela naći. Skidam kapu Severima, sad samo da ih nađem u Rijeci pogledat ću u bio&bio.
    p.s.:pošalji mi na moj mail tvoju kućnu adresu kako bih ti mogla posalti malu nagradicu koju si osvojila u igrici "ajme koliko nas je", moj mail je : nevena_buljan@yahoo.co.uk

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala vam svima na komentarima, drago mi je da vam se svidio ovaj "ljepotan" s Anda, iz daleke pradomovine.

    OdgovoriIzbriši
  19. nisam čula za ovaj krumpir, ali boja je predivna gotovo nestvarno izgleda

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails