subota, 19. studenoga 2011.

Torta od badema i mandarina


Kako sam nedavno pročitala post o prekrasnoj torti od badema bez brašna kod naše blogerice Maxivide sa bloga Zaboravljene poslastice, pdsjetila me ta tota na jednu koju nisam već dugo radila. Isto je vrlo jednostavna, glavni sastojak su bademi, očišćeni od ljuskice, s tim da je u mojoj i mandarina Klementina, a kako sam nedavno dobila pošiljku tih prvih mirisnih plodova, prilika je napraviti je.



Recept je vrlo jednostavan, s tim da mandarine u tijesto idu cijele, s korom, ali skuhane. Kuhaju se sat vremena, s tim da u dva navrata treba promjeniti vodu. Moraju u potpunosti omekšati, ocijediti, ohladiti i izvaditi im koštice, ako ih ima. U nekom kuhinjskom procesoru samljeti ih u pire skupa sa korom.



Porebno je:

  • 500 g Klementina
  • 6 jaja
  • 100 g maslaca
  • 220 g šećera
  • 250 g badema (očišćenih i samljevenih)
  • 2 žličice praška za pecivo


Postupak:

  1. Cijela jaja miksati sa šećerom i maslacem
  2. Dodati bademe s praškom
  3. Na kraju umješati pire od mandarina
  4. Kalup premazati maslacem i posuti brašnom, ili jednostavno obložiti masnim papirom
  5. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st.C i peći 45 minuta, te nakon 30 minuta drvenim štapićem prvi puta provjeriti. Mojem je trebalo 50 minuta, čak mi se malo presušio


Ispekla sam ga u silikonskom kalupu 24 cm promjer, no možda je ljepše u manjem,
Po želji može se pečen kolač malo natopiti svježim sokom od mandarina,  i služiti uz istučeno slatko vrhnje, a užitak na kraju dobro će doći čašica likera od mandarina ili limončela.





Broj komentara: 19:

  1. Ovo mora biti jako mirisna torta. Mandarine koristim za torte, ali uvijek u svježem izdanju umiješane u kremu, novosti mi je ovo s kuhanjem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jednostacan recept, a sastojci tako fini i kvalitetni. Da li se voće kuva oljušteno ili se posle kuvanja ljušti?

    OdgovoriIzbriši
  3. @ Tamara, to je baš kako ti kažeš, mirisna torta, bez obsira što su mandarine skuhane.
    @ Jelena, mandarine se kuhaju cijele s korom, kora se ne baca, nego se samelje zajedno sa sredinom, jedino treba izvaditi koštice, one bi mogle pustiti gorčinu. Zato se i kuha, da gorčina iz kore izađe, a ostane aroma.

    OdgovoriIzbriši
  4. ovaj recept mi je došao kao naručen. imam sanduk prepun domaćih neretvanskiih mandarina i ne znam što bih s njima. nije mi uopće palo na pamet da se mogu tako skuhati i pretvoriti u pire. izvrsno! hvala na receptu...

    OdgovoriIzbriši
  5. E nemogu vjerovati radila sam jako, jako sličnu tortu jučer i baš sam je danas mislila staviti na blog.
    Recept se malo razlikuje jer sam ja eksperimentirala, ali to je upravo to, čak i izgledaju isto. :)
    Tvoja je predivna, a ako stignem danas natipkat svoja iskustva vidjet ćeš kak sam ja radila. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna tortica,savršen spoj mandarina i badema!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mogu samo misliti kako divno mirise ova torta! I meni je ovo novost da se manadarine na taj nacin mogu iskoristiti u kolacu! Jako mi se svidja!

    OdgovoriIzbriši
  8. sigurno je sočna od tih mandarina,a mogu misliti kako joj je divan miris! baš krasan kolač

    OdgovoriIzbriši
  9. Prvi put vidim ovu tehniku izrade kolača sa citrusnim voćem. Odlično izgleda, a mogu da zamislim kako tek miriše!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovu tortu sam i ja primjetila i kako su mi omiljene kombinacije sa bademom zabilježila je. Ti si je jako lijepo napravila i prezentirala. Iako kažeš da bi u manjem kalupu bilo bolje, meni se sviđa ovakva veličina i visina kolača. Sezona je mandarina i treba ih iskoristiti na sve načine pogotovo ako su tu prave domaće mandarine. Krasne su slike, i torta i mandarine mi tako toplo i posebno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sad sam bas videla Andreinu verziju, jako interesantan nacin pripreme. Vec zamisljam taj ful ukus mandarina.

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlična torta, mora biti jako mirisna i fina!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ah, baš mi je drago što sam te podsetila na ovaj divan kolač. Baš sam kod Mihaele prokomentarisala da nikad ne znam da li su mandarine premazane onim voskom, pa se ne usuđujem da ih pripremam cele. Ali ovo zaista divno izgleda.
    P. S. Mmmm limončelo... :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Bas sam radoznala kako ce mandarine kuvane sa korom biti kad su gotove.Odma sam pomislila da ce biti gorke?Divan koalc,,boja je fanatsticna;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Divni su ovakvi jednostavni kolači (volim i kremaste), savršeni spoj okusa. Skoro identičan kolač objavila sam proljetos, po Nigellinom receptu, u njemu nema putra. Zato znam da je kolač odličan i toplo ga preporučam (ja sam koristila kalup od 20cm).

    OdgovoriIzbriši
  16. Super izgleda. Ja radim nešto slično ali sa narančom.

    OdgovoriIzbriši
  17. Jednostavna, a tako lepa torta! Jako mi se dopada sto ide cela mandarina u nju, sa korom. To moze samo znaciti da se njen ukus zaista oseti. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. krasna je. baš sam maloprije vidjela i andreinu :)
    jako rijetko sam u prilici domoći se domaćih, provjereno nešpricanih mandarina, pa ako mi se posreći svakako ću ovo isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  19. nedavno sam i ja radila ovu tortu, jedva sam nabavila zdrave mandarine! i pojela se za čas, nisam ni slikati stigla. sad kad gledam tvoju opet me hvata želja, morat ću ponoviti!!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails