ponedjeljak, 28. studenoga 2011.

Mađarice


Svaka kuća gdje postoji u ladici knjiga recepata od naših mama i baka, krije se i recept od Mađarica. Svi su oni vrlo slični, no interesantno je vidjeti te male, ali ipak značajne razlike. Jučer smo se zaželjeli nekog "ozbiljnog" kolača kao uvertira za spektar onih Božićnih, pa je odluka pala na Mađarice i to one, ne iz mamine, nego iz bakine knjige, a to znači malo kompliciranije.



Gdje je komplikacija, e u tome da se šećer za filu karamelizira, pa cijeli kolač ima jednu karamel amaro notu. Sve ukupno nije presladak, nikad se nije stavljala glazura, na vrh se obično stavila neka nedefinirana i apstraktna nakupina niti karameliziranog šećera (djeca su to zvala šećerni žohari i ne rijetko smo se za njih potukli), radile su se kore što je više moguće, a kockice rezale što je više moguće manje. Sve skupa ti mali "neboderi" drugi dan su se pretvorili u jednu pre finu masu, okusi su se sjedinili i tijesto i nadjev skupili su se u jedno bogato tijelo.


Potrebno je za 8 kora:
  • 600 g glatkog brašna
  • 120 g masti ili maslaca ( ja radim s maslacem)
  • 200 g vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žličice sode bikerbone
  • 100 g šećera u prahu
  • malo soli


Za nadjev:
  • 250 g šećera 
  • 1 l mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 5 žlica brašna
  • 100 g gorke čokolade
  • 200 g maslaca

  1. Prvo napraviti tijesto od zadanih namirnica. Vrlo se lako umjesi i zamotati ga u najlon foliju i spremiti na hladno.
  2. Zatim u lončić staviti šećer i grijati ga na vatri dok se ne rastopi i dobije smeđu boju, te maknuti s vatre i sasvim malo prohladiti, te uliti decilitar vode, vratiti na vatru da se karamel otopi. Dobivenu tekućinu ohladiti.
  3. Mikserom umješati u mlijeko, kakao i brašno, dodati rastopljeni karamel i mješanjem na vatri kremu skuhati. U vruće staviti čokoladu i maslac narezan na komadiće.
  4. Kremu ohladiti.
  5. Sad se primiti posla oko kora. Kako got izgleda da je to mučno, nije, kore se vrlo lako valjaju na dasci, a peku u zagrijanoj pećnici na 200 st svega nekoliko minuta. Imam dva pleha, koja namažem i pobrašnim samo prvi put na obrnutoj strani, jedan je s tijestom u pećnici a drugi već čeka. Ova količina tijesta dovoljna je za 8 kora veličine 20 x 30 cm, a tijesto treba istanjiti što je tanje moguće, ja sam se trudila da ne bude deblje od 1 ili 2 mm.
  6. Pečene kore vaditi i slagati slobodno jednu na drugu. Kad su sve gotove tanko ih namazati pripremljenim nadjevom i staviti na hlađenje.


Najbolje su drugi dan ako prežive!

22 komentara:

  1. Joj, kakve su čarobne draga Dunja!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je i moja omiljena mađarica, s karameliziranim šećerom, ja ipak stavljam glzuru a ne "žohare"

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno mi je videtii sve te varijacije na temu i stare recepte koji se kriju po sveskama. Bake nisu imale internet pa su se recepti ako se neko uspeo dokopati njega rekreirali u kuhinjama. Prelepo. Ja lično nisam upoznata sa Mađaricom u našoj kuhinji niti sam je igde jela. Uvek sam mislila da se zapravo radi o Gerbeaud torti iz Gerbeaud poslastičarnice u Pešti pa je prekrstio u Mađarici jer se teško izgovaralo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni ja se ne sjećam ovog kolač iz svoga djetinjstva. Ustvari, prvi put sam za ovaj kolač i čula kada sam došla u Knin. Ali, pošto je meni neko ukrao pamčenje nisam baš ni sigurna:)
    Uglavnom mi se sviđaju sve varijacije na ovu temu. Ova tvoja je posebna baš zbog ove kreme a i sviđaju mi se ovi tornjići pogotovo žohari na njima!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunja, predobro i prekrasno izgledaju ove Mađarice. Zanimljivo je da ih ja nisam poznavala do dolaska u Zg, kod nas u Dbk nisu uobičajen kolač. Ovdje sam ih probala i isto tako ih zavoljela. Međutim, još se nisam odlučila sama ih napraviti. I sada vidim ovu tvoju divotu. Recept nešto drugačiji od standardnog, poseban, kolač napravljen vrhunski, a dekoracija prekrasna ! Bilježim !

    OdgovoriIzbriši
  6. Obozavam!!! Svaka kuca ima, samo moja nema recept za madjarice (kao ni ostale recepte, moja mama je uvijek kupovala kolace:)))!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako sam se nasmijala kad sam pročitala "šećerni žohari", mogu zamisliti kako ste se borili za njih. Fotke su genijalne.

    OdgovoriIzbriši
  8. Vau! Bravo za osam kora, fantasticna je!!! Odusevljena sma receptom! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim ovaj kolač, a ti si ga savršeno napravila! Lijep pozdrav draga!:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo su zaista fini kolaci i u tvojoj izvedbi uvek sve izgleda tako posebno, pogotovo oni ukrasi od rastopljenog secera na vrhu... meni se nekako ne da peci te korice, mada se zapravo vrlo kratko peku, ali mi je uvek problem razvuci ih taaaanko preko poledjine pleha. Medjutim, najlepse mi je sutradan "poravnavati" ivice kolaca, pa se moram vracati i nekoliko puta...;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Bravo, prekrasna je! Ja nisam neki ljubitelj mađarice, ali ju jako volim raditi (i slične pite) baš uživam u izradi. Volim ovaj kolač zbog tog što je tradicionalan u našim kontinentalnim krajevim ai baš kao što kažeš, svaka kuća ima svoju verziju. Naša je s čokoladnom glazurom gore, fil je malo drukčiji, ali moram priznati da je meni jako fini ovaj način kakvog ti radiš-karamelizirani. To je nešto fantastično! Sad će krenuti pravo vrijeme ovog kolača tijekom blagdana, jedva čekam!

    OdgovoriIzbriši
  12. i da, stvarno svaka čast za 8 kora :)

    OdgovoriIzbriši
  13. da žohari, ludo :lol
    al jako su zanimljivi ;) divna ti je mađarica.

    i moj, odnosno recept moje mame je s kremom koja se karamelizira i prefina je. na vrh ipak ide čokoladna glazura.

    i da, zanimljivo je koliko je varijacija na temu, a sve su fine.

    OdgovoriIzbriši
  14. predivna je! po mom receptu šećer se za kremu ne karamelizira. imam recept za karamel pitu koja mi je još draža od mađarice baš zbog tog karamela ali je krema ipak drugačija od ove tvoje. vjerujem da bi mi se tvoja mađarica jako svidjela :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Super izgleda. Jako mi se sviđaju "šećerni žohari".
    Nisam veće dugo radila mađaricu ali baš bih mogla probato ovu tvoju sa karamelom.

    OdgovoriIzbriši
  16. Obožavam mađaricu i radim je po sličnom receptu gdje se šećer karamelizira iako su mi neki rekli da je to medene pita a valjda svaka kuća ima svoj recept.Prekrasne slikice.

    OdgovoriIzbriši
  17. Predivno izgleda i ovako "sazidana" mami da je "srušim":))) Prefino deluje. Pozdraaav

    OdgovoriIzbriši
  18. Iz djetinjstva me za madjaricu vežu dvije uspomene, mama kako plače nad korama zato što ih ne može prenjeti na lim i rodjak koji je zagrizao svaki komad kolača da mu sestre ne bi pojele. Ne sjećam se da li su imale glazuru, ali tih srednjih 80ih su ušle u svaku kuću i svi su ih voljeli. Mislim da sam ih pravila prije pola godine i skoro sve sama pojela (kao i većinu kolača).

    OdgovoriIzbriši
  19. @ Svima, zgodno mi je bilo čitati vaša uspomene na ovj starinski kolač koji se u glavnom pravio na kontinentu, danas je malo zapostavljenn, no po selima za svadbe je kolač broj 1, dobro se drži, izdašan je i ne osuši se brzo, a i nije skup. No danas su neki drugi kolači u igri, musevi i kremice, tartovi sa sirevima i voćem. Najviše me je dirnula Vela svojoj pričicom, no evo svi nosimo sa sobom uspomene. Hvala svima.

    OdgovoriIzbriši
  20. svaka čast kako dobro izgledaju, ja sam najviše radila sa šest kora, a fil imam sasvim drugačiji od ovog, ali ovaj mi se čini stvarno posebnim, a pogotovo ovaj gore karamel

    OdgovoriIzbriši
  21. Meni ovo zvuči božanski. Niti sam pravila niti sam ih jela....Mogla bih da isprobam!

    OdgovoriIzbriši
  22. vjerujem da se tope u ustima jer zaista tako i izgledaju. A ako su takve na fotografiji kakve li su tek uživo.
    Ogladnila sam u trenu :)

    Sigurna sam da ću ovu verziju spremati uskoro. Mađaricu obožavam ali rijetko koja mi se baš, baš svidi. Ili su kreme prezasitne, ili su kore prežilave...Ova tvoja izgleda vrhunski.

    Lijepi pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails