ponedjeljak, 13. prosinca 2010.

Bijeli Božić, kolačići s ledenom kremom



 Evo svečanih  minjona, starinski kolačić nekih davnih vremena, koji se pravio samo u Božićno vrijeme i služio po finim Bečkim kafanama. Dolje je fino tijesto od tostiranih lešnjaka, ali isto je odlično i od badema ili oraha. Naravno da je u redu i kad se jednostavno izreže u male kockice, naročito ako nemate vremena ili takav mali kalup, promjera 3 cm.

Za tijesto potrebno je:
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 g tostiranih i samljevenih lešnjaka
  • 1 žlica brašna
  • 3 žlice kakaa
Nadjev:

  • 210 g kristal šećera
  • 25 ml vode ili 4 jušne žlice
  • 170 g kokosovog ulja, kokosove masti (ceres) ili jednostavno maslaca
  • termometar

U lončić staviti vodu i šećer te staviti na vatru. Mješati cijelo vrijeme dok se šećer topi, uroniti termometar i maknuti s vatre dok dosegne temperatura 90 st.C (ili dok se ne počinju praviti veliki mjehuri pri ključanju i sirup se cijedi niz žlicu kao med). Zatim uliti kokosovo ulje i još par minuta mješati. Ostaviti na hladno. Kad se ulje stislo (pretvorilo u mast) uzeti mikser i sve dobro izmiksati da se pretvoti u "snijeg". 



Tijesto; razdvojiti jaja, pa bjelanjke istući i postepeno dodavati šećer, pa kad je čvrst, dodati žutanjke, mješavinu brašna i kakaa, te lešnjake. Kalup veličine 35x20 obložiti masnim papirom, te izliti tijesto i peći ga na 180 st.C oko 15 minuta. Provjeriti da li je pečeno. Tijesto ohladiti. Tijesto premazati nadjevom, na dobro ohlađenu filu staviti čokoladnu glazuru,  ili se poigrati pa raditi ovakve minjone. Modlom sam vadila okrugle oblike od pečenog tijesta i dok je još modla na tijestu napunila žličicon nadjev. Na dobro ohlađeno, koji mlazić čokoladne glazure i malo jestivog zlata, dočarat će Božični ugođaj.
I još na kraju, za osjećaj hladne file može se dodati neki kemijski element, ne bi ga ni spominjala ni preporučila, meni je vrlo ugodan osjećaj sa par kapi limuna umješanih u filu, a i odlično se slaže s blagim okusom kokosa. Ako ne volite kokos, potražite ceres mast, ima i toga i potpuno je bez okusa.




33 komentara:

  1. Ajme, pa ovo je san snova!!!
    Fil mi se svideo cim sam ga prvi puta procitala a u kombinaciji sa ovim lesnik biskvitom me jos vise osvojio :) Ma malo je reci da sam odusevljena, stavljam ga na listu :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo sam pročitala recept za fil i baš sam se iznenadila kad sam pročitala od čega se sastoje ledene kocke koje ja obožavam. Ja sam bila ubjedjena da u njima ima mente:)
    Šta reći za ove kolačiće..tako su senzulni, elegantni, odmjereni. Meni je u neku ruku žao što sam vidjela recept, jer mi se baš izuzetno dopada, ali kod nas nema da se kupi kokosovo ulje, tako da mi ostaje da im se divim i uzdišem za njima sa moje strane ekrana:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nemam šta dodati osim potpisujem Maju:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow, divno je i naravno i ja sam se iznenadila za fil!? Ovo su zaista predivni kolačići, tako nenametljivi a toliko upadljivi. Savršeno elegantni!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo sam čekala. Jako mi se sviđaju ovi kolači, lješnjake obožavam, krema me oduševila čim sam je vidjela. Hvala ti Dunja što si nam otkrila ovu tajnu. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Svima hvala, drago mi je da vam se sviđa, zaboravila sam dodati, može se kapnuti malo esencije mente u filu isto daje osvježavajući efekt, no meni osobno nekako mi se ne dopada, kap dvije se ne osjeti, 3-4 već okus po kalodontu!

    OdgovoriIzbriši
  7. divno divnoooo... ledene kocke su moj favorit oduvijek bile.. e sad me zanima jedna stvar, gdje nabaviti ovo jestivo zlato? Baš u svojoj kuharici Paul A. Younga sam naišla na čokoladne minjone i ganache ukrašene sa jestivim zlatom, vrlo efektno i profinjeno.. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I da nisam procitala sve ostalo, ovo zlato me oborilo s nogu...(inace sam sam se godinama bavila restauracijom, najvise polikromnom sklupturom - pozlatom) prekrasan recept i jos ljepsi kolacici! Pravi sofisticirani Bozic :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Tako elegantni mali kolačići ali isto ću to i napisati i za male minjončiće s karamel nitima u Repetama.Savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Ebba, hvala, istina mrva zlata daje neki zaokružen finiš. Što se tiče zlata, napravila sam neku uslugu jednom kuharu pa sam dobila nešto zlatnih listića na poklon. Znam da ima i zlatne granule, još je efekrnije a za nabavku interesiraj se ovdje imaš i tel. i int. prodaju.

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Sweet hvala, kad ti kažeš, onda je! Na mojoj Božićnoj tacni s kolačićima ima barem 15 vrsta, ali svi prvo posegnu za ovim bijelim.
    @ Dilajla, hvala a i za Repete. Zaboravila sam napisati da su u promjeru 3 cm, izgledaju na fotki puno veći. Sve kolačiće radim ovako sitne, za patuljke. Radim puno vrsta i svatko želi sve probati, onda je zgodno kao jedan zalogajčić. Ham, i nema ga više!

    OdgovoriIzbriši
  12. Fantastičan kolač ! A ja sam konačno kupila kokosovo ulje :) . Sve mi govori da je kolač sa lješnjacima najbolja kombinacija a ja opet nekako više preferiram bademe pa nakon njih orahe tako da mislim da ću se odlučiti za te dvije kombinacije. Prva pomisao mi je bila gdje naći jestivo zlato, ali ok, dobro si nas podsjetila i na zlatne granulice koje se mogu ovdje upotrijebiti. Svakako, ovaj kolač će biti na mom Božićnom stolu. Divno izgleda, umjetnost !

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja sam već komentirala, ali se opet vraćam jer izgleda predivno, a vidim i da si još napomenula da se može dodati esencija mente, pa me zanima gdje se to može kupiti?, jer sam tražila po svim mogućim dućanima i biljnim ljekarnama, ali nisam našla, jedino što sam našla je aroma mente obojana zelenom bojom, ali to nije to..Hvala Dunja unaprijed na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  14. Probala sam ovo zlato, ali na kupovnim čokoladicama, i zaista svima zastane dah kad vide ovako ukrašene kolačiće. Možda menta nema da se kupi, ali mogu se samleti bombone sa mentom u fini prah i voila!

    OdgovoriIzbriši
  15. @ Branka, da zmaš da je u originalu tijesta orah, naravno to je iz stare kuharice, i uglavnom se sve radilo s orasima (Slavonija, od kud im bademi?) a pravo jestivo zlato je enormno skupo, i mislim da one granulice koje se mogu kupiti u dućanima su sasvim ok, pa čak su mi zgodne i one srebrne, ja sam ih znala malo potuckati, a vidjela sam da ima za kupiti i srebrnu jestivu boju.
    @ Nado, ja sam kupila mentu esenciju pred par godina od Shnekope, dvije male ampulice, prozirne, nije bila zalena, u nekadašnjem Mercatoneu. Sad je tamo nešto drugo. Za čas sam potrošila radeći neke ljetne koktele, krenula ponovo kupit i nikad više nisam našla. Ko zna baš ću se raspitat malo, ako što čujem, javim.

    OdgovoriIzbriši
  16. @ Joj bravo Jelena, pa ti si genijalka, kako se toga nisam sjetila.

    OdgovoriIzbriši
  17. Minjoni su savršeni! No, kada čujem tu riječ, uvijek se nasmijem jer je davno jedna kolegica s posla rekla, vrlo zabrinutim glasom, da su joj pronašli minjone na maternici i da ne zna šta će. Skoro sam joj rekla da ih pojede, ali naravno da nisam i naravno da miomi ipak nisu za šalu. Ali eto, uvijek se toga sjetim kada su minjoni u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  18. @ Katarzis, ma s tobom se uvijek nasmijem.

    OdgovoriIzbriši
  19. Vi ste puno toga dobrog napisali i napravili aja za mrvicu da ne procitam ...kada sam tu sve brzinski prolisam i nisam prije zapazila o cemu ste pisali..sve imam i najvjerojatnije cu ga praviti i ja ,ali bez zlata,to moji ne vole,odnosno skinu i bace iako im kazem da je jestivo :)
    Kada probam,javim utiske ,a mislim da ce se oduseviti jer sve je tako fino ukomponovano ...Sretan Bozic !!!:))

    OdgovoriIzbriši
  20. Jao preslatki su. Izgledaju bas profinjeno i elegantno. Ukus mogu da zamislim.

    OdgovoriIzbriši
  21. prelijepi su, kremu moram isprobati jer mi mama obozava ledene kocke:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Odlična kombinacija, a zlato im stoji kao saliveno! :) Ja se ipak spremam, jer sam kao što ti rekoh, kupila kokosovo ulje, napraviti prave, menta ledene kockice, mene to nekako mami! :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Ovo je divno. Dosla sam da pohvalim puding od tapioke sa kremom od krušaka i jednostavno sam se pogubila. Toliko dobrih recepata na jednom mestu, svaka čast. Reci mi molim te da li si koristila kokosovo ulje sa ili bez ukusa. Pitam, zato sto kod nas postoje obe vrste. Puno ti hvala ,sto si sa nama podelila tajnu kreme ledenih kocki. :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Zoka hvala, da ono bez okusa, makar radila sam koji put i s onim prvim, nije agresivni okus koji smeta.

    OdgovoriIzbriši
  25. Koja je razlika između kokosove masti i kokosovog ulja? Gledala sam na policama trgovine staklenke, na jednima piše mast, na drugima ulje (a meni to izgleda isto). A što je to ceres, ni na jednoj staklenki nije pisalo ceres.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razlika, pa ima i nema, kako se uzme. Kad se kokosovo ulje sa sobne temperature stavi u frižider, ono očvrsne i onda to zovu mast. No to nije točno, ulje je jedno i drugo. Postoji baš kokosova mast i zove se ceres, ona je u krutom stanju i na sobnoj temperaturi i zato je podesna za kolače, no na žalost ja ju kupujem u Austriji, kod nas ju nisam našla.

      Izbriši
    2. Hvala na brzom odgovoru.
      Neki dan kupila sam staklenku "nečega", na staklenci piše da je to kokosova mast. U trgovini je bila na polici (ne u hladnjaku) i meni je to izgledalo kao čvrsta bijela masa. Kad sam došla kući, otvorila sam staklenku i bila iznenađena kako je ta masa tvrda. Dvoumila sam se trebam li to nakon otvaranja držati u hladnjaku - na kraju sam to ipak ostavila na sobnoj temperaturi. I već danima stoji na sobnoj temperaturi i to je i dalje čvrsta bijela masa (tvrda je kao maslac iz hladnjaka!), nema ni traga nikakvoj tekućini, tj. ulju.
      Na staklenci nigdje ne piše da je to ceres.
      Zbunjuje me što je meni u trgovini i ono u staklenci na kojoj je pisalo kokosovo ulje izgledalo isto tako: čvrsta bijela masa. Trebala bih kupiti jedno i drugo, pa da vidim razliku.
      Hvala.

      Izbriši
    3. E, to je ipak ulje. Obzirom da je ovih dana prohladno cocosovo ulje se ukruti na 27 st.C. Ja to ulje koristim za kompletnu ishranu, čak i za salate. Kad ga donesem kući, ugrijem staklenku i ulje pretresem u bočicu. Prije upotrebe stavim ju u lončić s toplom vodom i brzo mijenja agregatno stanje. Inače ceres mast se pakira u papir kao recimo naš maslac, a ne u posudicu. Jel sad jasnije?

      Izbriši
    4. Joj krivo sam napisala, do 27 st je u krutom stanju, a nakon toga u tekućem.

      Izbriši
  26. Dunja da li misliš da bi opstali na stolu jedno 2 sata, napravljeni od ulja. U Beogradu nema nigde masti samo ulje. Davno sam ih uz Lurdske šnite pinovala a sad reših i jedno i drugo da napravim za slavu 9. januara.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails