Odmah na početku moram se pohvaliti da ovaj post radim s novom rasvjetom. Počeli su kratki dani, mrak je već u 4 poslije podne, kuhinja mračna, nije više išlo. Zahvaljujem se od srca Tadeji, Andrei, Snježani, Lani i svima koji su s nama podjelili svoja iskustva i predstavili nam svoje "uređaje" u tu svrhu, i način kako da skockaju fotkicu. Koji put je dovoljan jedan sasvim mali detalj koji ti netko kaže, i da ti se sve posloži. Ono što bi naviše željela vidjeti pri svom fotografiranju je pravu foto rasvjetu na stativu. No, svašta bi mi u životu željeli imati, ali se moramo zadovoljiti onim što nam se pruža. E sad, nemojte mi se smijati, ja sam svoju rasvjetu napravila za 200 kuna, tri foto žarulje, dva velika arka paus papira. No o tome na kraju, idemo prvo u Laninu kreativnu kuhinju.
Bacila sam oko na ovaj specijalitet i reko napravit ću jedan dan, zapravo bila je nedjelja fini svečani ručak. To je bila prava fešta od rafiniranih okusa. Odlučila sam ne prepisivati recepte, nego samo opisati neki svoj dodir. Znači originalni recept je ovdje. Imala sam teleći biftek težine oko 700 g. Prepržila sam ga izrezanog na 3 prsta debele komade, na malo ulja u tavi, vrlo kratko, ali sam ih stavila u pećnicu na 5 minuta pod gril. Ostalo je sve isto, jako volim aromu zelenog papra, i cijelu ovu deliciju zaokruži u jedno savršeno svečano jelo.
Poslužila sam ga sa domačom "rolada" tjesteninom.
Uvijek sam tumačila i bila uvjerena da su šampinjovi guma koja se zove gljiva. No kad sam probala ovo Lanino predjelo, svi su kod mene poludjeli za punjeno - pohanim šampinjonima. Meni je to zgodna večera uz neku salatu i umak.
Recept originalni je ovdje, jedinu sam malu izmjenu napravila, što sam žličicom malo izdubila unutrašnjost klobuka da je veča rupica u koju je stala fila. Ostalo je sve isto. Savršeno.
E, pecipele, prvo sam naziv, ono kao nešto peci, peci, pa pele, baš zgodno, ono kao iz milja. A baš je iz milja jer u sad zimsko vrijeme ovako se kod nas rade sendvići. Kćer si zamota i nosi na posao. Kao nekad u davna vremena, nije nikom palo na pamet da ide van na gablec, nego se nosilo od kuće, e tako ona lijepo ponese, i kaže da nešto tako ukusno i savršeno harmonično ne može se nigdje kupiti.
Recept je potpuno isti, samo koji put radim od običnog ulja, koji put s mješavinom putra i maslinovog ulja. Prefino, meni su najbolje ovako same još tople.
Radila sam još jednu Laninu jako dobru i omiljenu tortu, ali mi "pobjegne" prije nego ju uslikam. Radit ću ju ponovo u tjedni pred novu godinu i pokazati.
Hvala Lana na divnim receptima.
Još jedno razotkrivanje
Evo na kraju u što sam utrošila 200 kuna i kako to izgleda. Htjela sam napraviti nešto solidnije, pa ne radi mi pila, ne mogu naći odvijač za mašinu, pa sto prepreka, a meni kad nešto treba, onda mi treba odmah. Ne mogu sad ići tražiti nekog da mi radi neku instalaciju, kome, do kada, pa čekati, a ne ja to moram imati odmah.
Kupila sam žarulje (d.light), našla u blizini kuće, i u papirnici kupila par kartona u boji za podlogu i dva deblja paus arka. Ljepo došla kući, razderala neku kutiju od valovite ljepenke, malo ih svinula u slovo V, i to su mi bile stranice. Našla sam neke stalke od nekadašnjih svetiljki i stavila žarulje, radi.
Jupiiii, još sam samo paus papir pričvrstila običnim kvačicama za kartone i to je to, funkcionira. Hvala još jednom svima koji su mi pružili inspiraciju i dali osnovne smjernice.
Rekli smo ne se smijati! Ha, ha, ha!
Napokon!!! Vec par puta pokusavam da ostavim komentar i polje za komentare jednostavno ne reagira. Ne vidi se kursor.
OdgovoriIzbrišiSada je ok, tvoja konstrukcija mi nije ni malo smijesna, dapace, i meni bi trebalo nesto slicno. Reci mi molim te koliko vati imaju sijalice (znam da u ovisnosti od jacine slike mogu postati zute ili zelenkaste...jedino ne znam koja je prava jacina:)).
Cim rijesim pitanje sijalica bacam se na posao! Npravit cu isti studio kao ti!
@ Melrose, treba kupiti štednu sijalicu na čijoj kutiji piše DAYLIGHT, po mogućnosti naj jaču, rekli su mi da su od 23 wata naj jače. Sretno
OdgovoriIzbrišiIhiiii ma kakvo smijanje? :) Idem i ja u pravljenje "studija" :)))
OdgovoriIzbrišiHvala! Pogeldat cu sta se ovdje nudi, koje marke i tako to, bitno je da znam koja mi jacina treba
OdgovoriIzbriši@ Nataša, samo naprijed, viči ako nije nešto jasno.
OdgovoriIzbrišiFotke su zaista božanstvene i odmah sam primetila razliku, i bez čitanja... Bravo za snalaženje, i ja se dovijam kako znam i umem da sa onim što imam izvučem maksimum!
OdgovoriIzbrišiBravo za rasvjetu, odlicno si to sklopila:) i na fotkama se vidi razlika, super!
OdgovoriIzbrišivrijedna u isprobavanju, vrijedna u studiu :))
OdgovoriIzbrišija se već mjesec dana spremam napraviti "studio" i nikako..
Sramota me je reći od kada ja pripremam svoju instalaciju. Ali, ovo je fenomenalno i naročito to s paus pairom:))
OdgovoriIzbrišiImoram još dodati da je izbor izvrstan a slike fenomenalne, ponavljam se ali što ću:)
Draga Dunja, tvoje fotke su uvek umetnicke, kad ti nesto fotkas to nije samo obican rucak u tanjiru, vec ima ono "nesto" sto ne mogu definisati, neku posebnu notu sto cini da mi tvoje fotke izgledaju poput slikarskog platna...naravno da se od jednog umetnika to i moze ocekivati!;)))
OdgovoriIzbrišiSve je vrlo lepo pripremljeno i drago mi je da ste uzivali u finoj papici, a studio mi se jako svidja, kako ste sada svi krenuli da pravite, mozda vam se i ja jednom pridruzim!;)))
@ Maslinka, Sweet Corner, Andrea, hvala vam.
OdgovoriIzbriši@ Snježa, osim što je ovo jeftino i jednostavno, ima prednost što kad sam gotova, papire i paus smotam u rolu, a katrone stavim iza ormara, nemam nekog baš velikog prostora u sobi, radionici, ateljeu, fotostudiu, sad ti je sve jasno.
@ mignonne, draga Lana, ti si nas svojim blogom obogatila, i da FBI igra traje pola godine s tvojim receptima, teško da bi sve stigla temeljito proći. Zato nas ništa ne prijeći istraživati i dalje.
Što se tiče studija, imaš sreću da ti svjetlost i sunce obasjava kuhinju. Kod mene je zimi totalni mrak. Moram i po danu palit svjetlo.
Ne smijem se uopće jer i ja imam sličnu instalaciju. Tj. s jedne strane jest lightbox a s druge strane je lampa slična kao tvoja. I onda ja držim preko nje papir za pečenje da "omekšam" sjene. Nije problem napraviti još jedan lightbox, problem je u nedostatku mjesta ;)
OdgovoriIzbrišiMmmmm, ovo je savrseno... Fotkice su za desetku.
OdgovoriIzbrišiOdlicni receptici, sve jako lepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiA rasveta ti je bas super, lepo si se toga dosetila :)
draga dunja, svaka cast na sastavljenoj rasvjeti. ja se ne smijem, mogu se samo pokloniti tvojoj volji i strpljivosti.
OdgovoriIzbrišikoristim priliku da komentiram tvoje radove u repetama, predivni! sama si sebe nadmasila viticama od karameliziranog secera, uau, pravo umjetnicko djelo!
puno pzdrava, anita
Baš mi je drago da si složila rasvjetu jer znam koliko ona zanči u ovim zimskim mjesecima kad mrak rano pada, a i preko dana je loše svijetlo. Super si se snašla i vidim da svijetla rade savršeno.
OdgovoriIzbrišiSve što si isprobala s Laninog bloga izgleda jako ukusno i uopće ne sumnjam da ste bili zadovoljni. :)
Prvo moram reći da je prekrasno sve što si pripremila iz Lanine kuhinjice , izabrala si odlične recepte i pripremila ih vrhunski. Jako dobro i lijepo sve izgleda !
OdgovoriIzbrišiI hvala ti što si sa nama podijelila rješenje za rasvjetu, odlično si to napravila ! Kako sam već rekla ja se poslije Nove Godine kada uhvatim malo mira spremam srediti taj dio i svi ovi savjeti su mi i više nego dobrodošli. U svakom slučaju, ja sam i do sada a i od sada ću uživati u tvojim prekrsanim slikama !
@ Svima hvala, prvo na pohvalama za Lanine recepte, stvatno smo uživali, a i za "instalaciju", možda ću s vremenom složiti nešto stabilnije, a možda i neću, tko zna. Ali u ovom trenutku pokazalo se sasvim učinkovito.
OdgovoriIzbriši@ Anita, drago mi je da si se javila, a posebno mi je bilo drago vidjeti tvoj doprinos u časopisu, kojem daješ stepenicu više u odnosu na druge papirnate kuharice.
Ja nazalost nemam studio,ali hvala ti na razotrivanju,tvoj je vrlo easy za napraviti!
OdgovoriIzbrišiJoj, jos cete me nagovoriti da napravim i ja taj studio, prije nego sto se jednom vani smrznem...:) fotke su stvarno izvrsne! Hvala na korisnim savjetima. Ova rolada tjestenina izgleda famozno...kao i sve drugo. Pozdrav
OdgovoriIzbriši@ Sweet, tvoje fotke imaju dušu, a nama kojima to manjka, manje ili više, nama je potrebna instalacija, makar od kartona. He, he
OdgovoriIzbrišiU siječnju ću složit više postova o domačoj tjestenini, pa će ući i ova "rolada", jedna lazanja obično tijesto, druga s nešto prirodnog dodano, mrkva, špinat...
@ Vera, stvarno je jednostavno, od onog što imaš kod kuće, samo kupiš žarulje i paus, a mjesto njega može i komad bijelog tanjeg platna. No ja uvijek kažem, u dobroj fotografiji uživamo, ali ako je recept osrednji ili loš, uzalud umjetnička fotografija.
Odličan izbor i vrhunska prezentacija! A i ona roladica od tijesta je mrak! :)
OdgovoriIzbrišiNego, stvarno si ti jedna snalažljiva žemska. Super ti je konstrukcija!
@ Tadeja, ah čuj, sila me naterala, nebu mene niko... ja bi, a nema, ma šta nema, ima, pa makar i od kartona.
OdgovoriIzbriši