subota, 31. srpnja 2010.

Kruh koji se ne mijesi



Pred dvije godine čula sam i vidjela na spotovima recept za "kruh koji se ne mijesi", no nije me impresionirao. Cijelo vrijeme sam govorila sebi i drugima da je moj kruh iz krušne peći jako dobar i ne znam što bi još trebala napraviti kad imam već savršenog. I tako je to išlo sve do pred dva mjeseca kad sam na blogu Gastro fusion blogerice Nataše pročitala post o tom kruhu. Nemam pojma kako ni zašto, ona me potakla, ima valjda neki poseban dar predočiti nešto na svoj osobit način, odličnim tekstom i ja pala.


Zapravo sam se zaljubila u to čudesno tijesto sa strukturom koja me opsjeda, ne mogu je prestati gledati kao neko umjetničko djelo, a ja tome nisam ništa pridonjela, nego samo ispoštovala par pravila. Sve se događa nekim čudom, pa mogu reći, lagano ne objašnjivim. Od kad sam ga pročitala na Natašinom blogu, napravila sam ga sigurno 50 puta u svim kombinacijama i omjerima, a sad sam se trenutno zadržala na ovom.


Nema te vrućine ili umora, a da ja ne napravim ovaj kruh. Jedan dan je za doručak bijeli, a drugi dan crni integralni, a u zadnje vrijeme ovakav "šarani".


Pa evo recepta na kojem sam se ja zaustavila:
  • 3 šalice (2,5 dcl) brašna
  • 2 ravne žlićice soli
  • 1/4 žlićice suhog kvasca
Sve staviti u prikladnu zdjelu i na suho rukom izmješati. Dodati vode (oko šalicu i pol) toliko da se može pokupiti svo brašno rukom i formirati kakvu takvu kuglu. Smočim ruku u vodu i poravnam tijesto i ništa više ne diram po njemu. Zdjelu pokrijem plastičnom vrećicom i ostavim na sobnoj temperaturi 12 sati (preko noći). Ujutro na pobrašnitu radnu površinu istresem tijesto i lagano nekom plastičnom kuhinjskom alatkom premetnem tijesto nekoliko puta, jedan kraj prema drugom i pokrijem krpom. U međuvremenu zagrijem pećnicu na najjaču temperaturu skupa sa posudom i poklopcemu kojoj će se peći. Kad se pećnica zagrije, izvadim vruču posudu, oprezno stavim tijesto, poklopim sa vručim poklopcem i stavim ga peći na najjačoj temperaturi 25 minuta. Zatim otklopim i nastavim peći još 15 ninuta i smanjim temperaturu na 230 st.


Crna verzija kruha sastoji se od šalice raženog brašna, šalica graham brašna i šalica bijelog glatkog. Ostalo sve isto. Za ovaj dvobojni napravila sam dva tijesta posebno, od bijelog brašna i od ovog crnog integralnog. Razvaljala sam prvo crno tijesto pa na njega stavila bijelo i zavila kao roladu i stavila peći u dva dijela. Dobila sam dva ovakva kruha.


To nije kruh, to je skulptura koja se sa strahopoštovanjem gleda, miriše, divi pa onda i malo pojede, s ničim naravno, sve što bi se na njega stavilo, sve je ispod njegove razine. To je ipak kruh, ali koji se ne mijesi.




Broj komentara: 13:

  1. Slažem se s tobom što se tiče ovoga kruha. Zapazila sam ga na Coolinariki a postavila ga je Dajana: http://www.coolinarika.com/recept/no-knead-bread inače naša blogerica: http://dajana-bakerscorner.blogspot.com/.
    Pravila sam ga nekoliko puta i stvarno je savršenstvo do kruha. Ali, ja ne znam stati kada ga napravim pa ga bolje i ne praviti:))

    OdgovoriIzbriši
  2. savršeno izgleda ,i ja sam trenutno u faci pravljenja hlebova,raznih.Sigurno ću probati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fenomenalno izgleda!Sada prvi put čujem za ovako nesto i moram priznati da sam odusevljena!

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Snježa, hvala što si mi napisala adresu blogova, baš ću malo pogledat, a što se tiče stati ili ne, imaš pravo, teško je odolit.
    @ Stočići, nećeš požalit
    @ Vera, kvaliteta mu ne zaostaje za izgledom, da pače, i drugi dan i treći... no kako nema ni malo konzervansa u njemu, treba ga (ako ostane) za drugi dan staviti u frižider.
    @ svima koji se spremaju prvi put raditi, obavezno na you tube upisati NO KNEAD BREAD i pogledati filmić, jer je moj opis rada ipak pre kratak i možda manjkav. Uvijek je dobro pogledati iz više izvora, pa se onda odlučiti što ikako dalje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme, sad si i mene zaintrigirala ovim recepticem, i to pre svega prekrasnim slicicama...priznajem, "padam" na lepe fotke, i volim da citam vase postove, ali kad treba da objavim neki moj receptic nekad jednostavno nemam inspiracije sta bih kuckala, i onda se zadovoljim time da samo napisem receptek ili dva, ako imam vise vremena...;)))
    p.s. moracu ga sada napravitit prvom prilikom!;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je meni vrlo interesantno. Fotografije su predivne. A, hleb na ovaj način nisam pravila, te znači - probaću:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ah,jel ja rekoh tebi da je fantastičan? :))))
    Krasan, prekrasan, mirišljav, krckav, a ipak mekan kao duša. Uostalom onaj tvoj zadnji pasus je sve rekao. :)))))))
    Baš mi se dopala tvoja kombinacija od bijelog i tamnog brašna i sljedeći put pravim isti takav! :)
    Fotke ni ne želim komentarisati, jer nemam više šta za reć, a da nije rečeno i/ili napisano :D Krasne! :D

    OdgovoriIzbriši
  8. nikad čula za ovako nešto, a sad ću morati probati da se uvjerim

    OdgovoriIzbriši
  9. @ mignonne, mene isto fotke ludo opsjedaju, moram priznati da koji put radim interesantan recept i ispadne ukusna hrana, no nije "fotogenična" pa odustajem od posta. Moram priznati da koji put nakitim pričicu, da bude malo interesantnije. A što se tiče tvojih recepata i popratnih fotografija, sviđa mi se taj tvoj ujednačen stil, sve je jasno i kad hoću napraviti neki kolač po tvom opisu i fotki, tu nema greške ili nekih nejasnoća, a to je i tekako važno.
    @ Nele, hvala, ako pokušaš nećeš požalit, samo prije pogledaj filmić na youtube
    @ Nataša, e da rekla si, i povjerovah ja tebi, nema šta. Hvala Nataša!
    @ Nina, također, nećeš požalit, samo kad prvi put radiš, malo pogledaj spotiće

    OdgovoriIzbriši
  10. Pravim i ja ovaj kruh po recept od DajaneD, fantastican, dozivio Oskar ovaj recept od nas sve koji smo spremali kruh po ovaj recept... zasluzuje svaku pohvalu, a sad vec ima i od razenog brasna, bundevasti hljeb koji se ne mesi... pa sve su to fantasticnice odlicne, a kako vidim tako si dobro napravila sto samo mogu da se pridruzim svima ovde, predobrooooo! Odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  11. U čemu se taj kruh može peći, nije mi baš jasno, ne može u običnoj tepsiji?
    Martina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Martina, ma može u bilo kojoj posudi koja podrazumjeva visoke temperature u pećnici, na pr, vatrostalna posuda s poklopcem (makar je s njom teško manipulirati), glinena i naravno tepsija koja ima neki poklopac, recimo postoje one tepsije za peći piceke ili purice, jedna tepsija i gore druga. Nadam se da ti je objašnjenje ok. Pozdrav.

      Izbriši
    2. Je, hvala ti, već sam pretraživala i naišla na post blogerice koja je odlična inače, (probaj njene palačinke, fantastično), ostavljam ti

      http://mamajacooks.blogspot.com/2010/02/selja-hleb.html

      http://mamajacooks.blogspot.com/2008/08/pala.html

      a tebe sam tek danas otkrila, stavila sam te u favorite. :)

      Pozdrav

      Izbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails