srijeda, 28. travnja 2010.

Rabska torta - KUVARIJACIJE



Ovomjesečni zadatak Kuvarijacija - Rabska torta, vrlo interesantan kolač, nisam ga nikad ni radila ni probala. Čim je objavljen zadatak, znala sam da je to za mene izaov. Ne toliko zbog samog sadržaja, makar mogu reći da je vrlo profinjenog okusa, nego zbog oblika koji mi je vrlo interesantan. Samo "modeliranje" ove torte oduševilo me, tako jednostavno, a tako efektno.


Rezala sam kotačićem direktno na obrnutoj strani pleha prekrivenog papirom za pečenje.
Promjer "puža" bio je oko 30 cm. Kako kaže u receptu, peći 1 sat na 100 st, morala sam pod kraj malo pojačati temperaturu, jer mi je izgledao skroz nepečen. Znači u mojem slučaju; 40 minuta na 100 st, a sljedećih 20 podigla sam na 150 st.


Ovako je izgledala još topla na plehu i papiru, zapravo mi je tu najljepša, onaj štaub šećer mi nekako poklopi te nabore, ali radili smo ovaj puta po receptu, pa bilo je i njega.
Meni osobno ta krasotica od torte je puno preslatka (moji sladokusci kod kuće nisu se ništa bunili), drugi put ću je sigurno napraviti sa manje šećera.


A recept ide ovako:
za tijesto, 200 g brašna, 2 žlice šećera, 2 žlice masti, 2 jaja, 2 žlice vode. Za filu, 500 g oljuštenih i samljevenih badema, 500 g šećera, 6 žlica maraskina, ribane korice od pola limuna i naranđe i 3 jaja. Od navedenih sastojaka prvo izraditi čvrsto tijesto kao za rezance i ostaviti pola sata zamotano na hladno. U među vremenu napraviti filu i rukom sve sastojke dobro premjesiti. Tanko razvaljati tijesto, izrezati oblik puža i rukom nanositi filu na tijesto. Kotačićem rezati trake oko 1,5 cm širine od preostalog tijesta i ljepiti ih naborane na rubove puža, koje smo prije malo premazali navlaženim kistom. Prohleđenu posipati šećerom u prahu.


Svaki put kad je netko otvorio frižider, odrezao si je komadić te aromatične poslastice, i samo se čulo mmmmm.....
I na kraju, tajna, a možda i nije, jednostavno mi je zato, jer mi je modeliranje profesija!
Sigurna sam da bi se inače namučila s tim oblikom.




Broj komentara: 18:

  1. Divna je!!! Ja nisam baš bila srećne ruke ovog puta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgleda, moram priznati da prvi put probam nesto ovako tako da nisam znala ni sta mogu da ocekujem...nama se isto svidela, a vidim da se ni komsije, koje smo posluzili kad su dosli na kaficu, nisu bunile...;))) Fotkice su mi prelepe...;))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelepa je,zaista savrsena,bas kakva treba da bude.Divno uradjena...

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršeno ti je ispala, ali stvarno savršeno i fotke su predivne! Ja ovaj put kasnim s postom, nisam sigurna niti da ću večeras stići objaviti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda prekrasno, savršeno lijepa, svečana i opravdava naziv gospodske torte.
    Ja je kupujem u Bakinoj kući, ali ne u formi puža. Uzimam malo srce.

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš je krasna, stvarno sam ostala bez riječi više!, Predivna!

    OdgovoriIzbriši
  7. prekrasno!:) a slike su tako njezne.:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Divna,divna a slikice prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivno izgleda i zbilja su ti divne fotografije, nježne i proljetne. :)
    Moram reći da se u tvojoj izvedbi ove torte vidi da ju je radila iskusna ruka. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Savršena je i torta i slike. Raznježila me je totalno!:)))
    Zamišljam kako bih ja to izrezala, znajući sebe, morala bih prvo konstruirati Arhimedovu spiralu na papiru pa onda rezati tortu:_))))

    OdgovoriIzbriši
  11. Mnogo si je lepo napravila. Divim se kako si lepo isekla tu spiralu, i ja sam, kao i Snjeza osmisljavala razne tehnike za lakse secenje, ali kako sam odustala od pravljenja nisam stigla da proverim da li bi ista od toga imalo smisla. Slike su izuzetne.

    OdgovoriIzbriši
  12. @ drage djevojke, svima vam hvala na komplimentima. Još bi htjela reći ako se odlučite napraviti taj kolač, uzmite za probu pola mjere, ili čak četvrtinu i iz te smanjene mase može se napraviti nekoliko prutića (štanglice) po 5 cm širine i 15 cm duljine. Ako nemate Maraskino, može se staviti neki drugi liker, ja sam imala kod kuće Baccardi (bijeli rum). Nije mi se dalo kupovati još i flašu Maraskina i što ću s njom poslje. Zašto smanjiti mjere, neki su oduševljeni okusom "posušenih" badema te tortice, a neki kažu, tako, tako... moram priznati, imam kod kuće izjelice kolača, nije baš planuo. Ono što je iznenađujuće dobro, to što je bila prvi dan i osmi dan jednako ukusna i dobra. Sigurno ću je opet raditi, jer mi je to atraktivan poklon kad idem u goste, gdje očekuju od mene neki kolač.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako je samo uredna...ma savrsena! Ja sam htjela ucestvovati, ali ovdje je izgleda mission impossible naci bademovo brasno (mlin nemam). Ima svih mogucih vrsta badema (oguljeni, ne oguljeni, rezani na prutice, rezani na listice, rezani na kockice), ali eto bas sitno mljevenih nije bilo u ponudi...tako mi ostaje samo da patim za vasim tortama:))

    OdgovoriIzbriši
  14. Tek sam sada procitala: " Ono što je iznenađujuće dobro, to što je bila prvi dan i osmi dan jednako ukusna i dobra.". Isuse Bo(l)oze, pa vama kolaci traju po 8 dana!!! To se kod mene jos nije desilo:)))

    OdgovoriIzbriši
  15. @ melrose, daj si zamisli, pol kile badema, pa pol kile šećera, jaja, mast... pa to ti je bomba od kolača. Ja sam isto mislila, konačno na fotografiji se vidi da sam odrezala komad kao da je savijača, a kad tamo, zalogajčić i gotovo. To se vjerojatno rezucka kao neki božoćni kolačići, na sitno. Jako je sladak, a ja i nisam neki ludi obožavatelj kolača, ali ih volim pravit,

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdrav za Dunju, kolač izgleda carski..
    Mene interesuhu radovi na staklu...kako ostvariti sa Vama kontakt?

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails