srijeda, 24. ožujka 2010.

Vol-au-vent i fetiš jedne kuharice


Vol-au-vent ili školjka za punjenje finih i svečanih salata uz hladnu zakusku
Zapravo ovaj post posvećujem kuhinjskim fetišima, oli ti onim stvarčicama bez kojih se i može i ne može, ali ih se ljubomorno čuva. Toliko ih svojatam i pazim, da gotovo nedam da ih nitko upotrebljava osim mene. Perverzno! A da bude stvar još gora, skoro ih upće ne upotrebljavam, ali da mi ih netko ukloni iz kuhinje, mora da bi ... ne znam što bi. Pa evo idemo redom: Mlinac za papar na baterije (glupost), strugalica za koru agruma, japanski nož (skup pretjerano), termometar za pečenje mesa i kuharice, naravno neke. Ove tri moje prve koje su izašle u nakladi Mladinske knjike ranih 70' godina prošlog stoljeća, pretrpile su najviše listanja. To su tri knjige koje sam si kupila kad sam počela ozbiljnije kuhati, a moja kćer se čudi što sam uopće mogla iz njih pronaći, ali eto to je bilo to vrijeme. A danas "žvačem" Kuharovo putovanje od A. Bourdaina, ili on mene žvače, nemam pojma, lud neki lik, ima u sebi nešto privlačno, vjerojatno zbog te svoje ludosti i ne konvencionalnosti. Gledala sam njegove serije o putovanjima i hrani pa mogu reći da i on spada u neki fetiš. Obzirom da je sve po malo retro, evo i školjkice, ona je doduše malo pase, moderno kulinarstvo odustaje od takvih "kićastih krasota", ali ja volim za Uskrs uz šunku priložiti ovu kupolu iznenađenja. Nitko do zadnjeg trena ne zna što je unutra. Podrazumjeva se da je to za francusku salatu, ali ne mora biti. Lani sam ju natrpala sa punjenim jajima, jednom i sa finom salatom od škampa ili slično. Evo recept iz jedne stare kuharice.


Potrebno je lisnato tijesto; industrijsko 500 gr ili malo više, ovisi o ukrasima, 1 jaje + 1 žutanjak. Potrebno je još aluminijska folija, kuhinjski ručnik ili salvete, te neka okrugla posuda koja će poslužiti kao kalup. Prije svega posudu iznutra obložiti aluminijskom folijom u 3 sloja, pa natrpati što više salvetama ili papirnatim ručnicima i preklopiti isto folijom. Razvaljati četvrtinu tijesta u krug (to će biti dno školjke) i položiti na obrnutu stranu pleha i staviti masni papir ili u ovom slučaju silikonsku podlogu. Izvaditi iz kalupa foliju sa papirima i staviti na tijesto. Rubove donjeg tijesta namazati umućenim jajetom pa razvaljati ostalo tijesto i staviti na polukuglu od al. folije. Cijelo tijesto premazati jajetom i rezati ukrase ako imate volje i inspiracije ili ako vam ostane tijesta. Meni nije ostalo, a i desio mi se gaf, ono malo ukrasa koje sam nataknula, ljepo mi je u pećenju skliznulo. Treba biti kod premazivanja više žutanjka, jer prevelika vlažnost sve povuče dolje. Treba školjku peći oko 20 min na 200 st. Malo prohladiti i još toploj odrezati poklopac. Polako izvaditi papire. I to je to.

Broj komentara: 9:

  1. Istina je da moderno kulinarstvo naglasak stavlja na minimalizmu ali klasici su i dalje klasici. Ovo izgleda tako zanosno i ukusno te mislim da bi i najzagriženiji poklonici mode u ovome uživali. :)
    Što se pak fetiša tiče, mislim da ih nemam, makar u kuhinji. Iako, neke stare tave nikome ne dam.:D :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno izgleda, vrlo svečano. Dobra ideja. Vidim da imaš jsko puno kuharica, ja ih imam prilično malo, nekako ih nikada nisam kupovala. Najviše sam kupila relativno nedavno, u Americi, za nikakve pare, na rasprodaji. Kod nas je sve uvijek strašno skupo, pa tako i knjige. Zato sam radije, kada se moglo kupiti u firmama, na rate, kupovala neke enciklopedije, dječje knjige, Hit biblioteku, Danila Kiša. Eto, kuharice me uopće nisu privlačile. Ha, ha.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kupola izgleda prekrasno i pravi je ukras svečane trpeze.
    Knjiga imam mnogo, previše, a nikad dosta... Luda sam totalno za kuharicama.
    Te stare iz sedemdesetih ima moja mama, a tu staru Knjigu za svaku ženu sam uzela od nje. Vjerujem da bi mi se ta kuharica sofije Loren jako dopala.
    Sve, sve, ali vaš mlinac za papar na baterije, e to je baš previše...

    OdgovoriIzbriši
  4. uh, fetisa imam i previse, pa je dragi rekao da ce napraviti garage sale :)) ovo mi izgleda fenomenalno, odusevljena sam!

    OdgovoriIzbriši
  5. prekrasno izgleda!...što se tiče ovih malih stvarčica iz kuhinje uf...kod mene to poprima užasne razmjere,:) što se noža tiče - treba imati dobar nož, i nikad nije preskup ako se koristi,:), bolje imati jedan kako treba nego drugih 10 koji su bez veze,:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Knjigu za svaku ženu sam i ja imala, dobila sam je od mame ali je "dobila noge". Volim kuharice to mi je "najlakše" štivo, najbolje se odmaram listajući ih!
    Kupola je fenomenalna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko ovako vidim imamo barem jedno 8 istih kuharica :)
    Fetiši? Hehhh ;))
    Vol-au-venti su i meni simpatični i svojedobno sam ih češće radila. Dekorativni su stvarno i zgodni za serviranje, pogotovo kad ih se napravi male, za svakog posebno.
    Ove knjige za koje kažeš da te kćer pita što si po njima kuhala su bile jedne od prvih onako eksluzivnijih i modernijih kuharica kad su se pojavile i nije baš tak' kak ona kaže. :) U svakom slučaju ih ja volim, jer imam gotovo sve te od Mladinske knjige, prolistati svako toliko, barem za ideju. Ovaj tvoj veliki val-au-vent je stvarno respektabilan! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. bas imate mnogo kuvarica.Ovaj recept je predivan,toliko pedantno napravljen!Jako,jako mi se dopada,vrlo je dekorativan!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divna ideja za neke posebne i svecane prilike, i vrlo lepo je napravljen, bas mi se svidja...a moram priznati da isto uzivam u sakupljanju kuharica, na slicicama vidim bas lepu kolekciju!;)))

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails