Danas gotovo da nema recepta, samo skupljanje po selu za neki proljetni ručkić.
Od susjede sam dobila dva jaja, od susjeda dva mlada luka, u trapu našla 3 krompira, a okućnica još pliva u blatu od zadnjeg snijega. Ali svuda naokolo izdanci maslačka.
Ovaj rani mi je najdraži, odrežem većinu listova, ostavim zeru korjena i onaj svijetli dio, takozvano srce, gdje se skrivaju pupoljci. Za tanjur ga treba nabrati cijelu košaricu. Vrući skuhani krompir, pa na njega maslačkovi izdanci dobro oprani, dva jaja meko kuhana, malo maslinovog ulja i krupne morske soli. Nema ništa ukusnije, samo jaja??? nadam se da salmonela još spava zimski san.
Očito sam pretjerala u nejedici mesa, jer me užasno privlače polusirova jaja. Jedem ja meso, nego sam nekako izbirljiva, mora biti neka dobra mrcina od mesine, ono kao nešto sjeckano, dinstano, to mi baš ne prolazi.
Berite maslačak na livadama i proplancima, samo ne gdje idu auti i gdje piške peseki.
Kad za tri tjedna ili malo manje pupoljci cvijeta izvire, onda ću raditi maslačkov med, ali o tome drugi put.
Mmmmmm, ukusno!!!
OdgovoriIzbrišiIzvrsno!
OdgovoriIzbrišiPodsjetila si me na vrijeme kada je moja mama brala maslačak i pripremala nam ovakvu salatu!
Jako volim maslačak na salatu. On mi ima neku baš posebnu aromu. :)
OdgovoriIzbrišiMed od maslačka nisam probala i baš se radujem i tom receptu. :)
Super je salatica, za med sam čula da postoji, ali nisam probala niti vidjela.
OdgovoriIzbrišiJako,jako lepo izgleda!Ja iskreno jos nisam probala maslačak a bas bi htela..:)
OdgovoriIzbrišiE vidiš, kako sam ja luda za salatama, tako volim i maslačak i to upravo tako sa meko kuhanim jajima, ali dobar je i sa putar grahom. Meni ga obično svekar nabere i očisti i onda se ja udavim u njemu! :)
OdgovoriIzbrišiUu dobra ideja ovo s grahom, kako se to nisam sjetila.
OdgovoriIzbrišiobožavam maslačak! u mom kraju zovemo ga regment i nisam ga jela od malena, baš zbog toga jer je teško pronaći livadu dovoljno daleko od prometne ceste. no, u zadnje vrijeme često koristim rikulu umjesto maslača, jako su slični okusom :)
OdgovoriIzbriši@ Monika, pa da rikula, naravno, nje ima cijelu godinu, a maslačka ovog mladog samo sada, a ja ga berem na Žumberku, tamo na žalost ili sreću nema ni žive duše, a kamoli automobila.
OdgovoriIzbriši