nedjelja, 7. ožujka 2010.

Samose - omiljeni snack

U mojoj se kući često rade samose, to mu ga dođe kao punjeno tijesto, uglavnom mješvinom povrća i začina, pa prženo u dubokoj masnoći. Pred par godina moja kćer je turistički otišla u Indiju i donjela brdo recepata i začina, a kako je bila smještena kod jedne zagrebačke familije, mogli su je "uvući" u sve tajne fensi, a i obične gastronomije. Kako je to bilo pred nekoliko godina, shvatili smo da je sve dobro što nam je donjela, ali su se samose zadržale najdulje, a i nije potrebno nikakvih posebnih namirnica. Radila sam ih od ovih stvarčica: 4-5 kuhanih krumpira, 3 šake ribanog kupusa, vezica mladog luka, peršin list i 150 gr shitake gljiva i još nam treba 500 gr debljeg tijesta za burek. Od začina po žličicu prah curry, čili i kumin.
Na ulju kratko prodinstati narezan mladi luk, sitno narezane gljive (baciti stapku), i posoljen i ocijeđen kupus. Dodati začine, sol i skuhan i zgnječen krompir. Maknuti s vatre i ohladiti. Masa mora biti sasvim suha.
Tijesto izrezati na trake široke 10 cm. Staviti žličicu nadjeva i smotati u trokut. Krajeve malo smočiti vodom da se sljepe, te pržiti u vrućem ulju do zlatno žute boje. Odlične su tople, ali meni nisu loše ni hladne. To je čisti umami.


Broj komentara: 10:

  1. Moze li se samose peci u rerni? Nekako mi je fritiranje premasno. Znam da to vjerojatno nije vise to, ali... kao neka verzija pite, mozda bi i moglo! Inace mi je super na tvom blogu sto otkrivam dosta novih stvari!

    OdgovoriIzbriši
  2. @ vidiš, nije loša ideja, ja ću svakako probati, drugi tjedan ih pravim za jedan izlet, pa javim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Isto tako razmišljam, nekako ne volim ništa prženo u dubokoj masnoći!
    Prekrasne stvarčice! Osim izvrsnih recepata posebno me oduševljavaju boje na tvojim sličicama!

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Snježa, i ja izbjegaxam prženo, no to je za onako malo gricnuti, nije baš "idemo se toga napapati". Jedan trokutić ili dva i dosta, makar mi je to teško, dam sve kolače za jedan ovakav - ljuto, slano, masni. Volim kolače raditi i gledati kao likovno djelo, i to je sve.

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Snježa, zaboravila sam ti se zahvaliti za komplimente, a što se tiče "bojica", one su po malo nestvarne, kad skinem foto s aparata u kompić, volim ju "nabrijati" u kojekakvim programčićima. Jako volim oštre kontraste, ali isto tako uživam kad neko zna napraviti u smirenim, pastelnim i zamagljenim tonovima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj ja volim sve indijsko. Baš mi je divna njihova kuhinja zbog tih začina i mirisa.
    Samose još nisam probala, iako samo planirala, prvenstveno jer jako rijetko jedem prženu hranu. Nije loša ova Melrosina ideja o pečenju u pećnici.
    Inače mi se jako sviđa kombinacija sastojaka u tvom receptu, svakako nešto što bi voljela isprobati bez obzira na prženje. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično mi izgleda ovaj snack! Nešto slično i ja radim, ali ne pržim u ulju već premažem maslacem i u pećnicu..Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja vrlo rijetko pržim u dubokom ulju, ali ovo mi jako jako privlačno izgleda! Rijetko se upuštam u indijsku kihinju i svakako bih to trebala promijeniti. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš su dobre,Meni ne smeta przenje u u lju.važno da je ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Joj i ja volim sve przeno...a ko da odoli kad stvarno bude tako ukusno. Super su ti samose.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails