četvrtak, 8. studenoga 2012.

Kruh s ciklom


Nije da radim ne moguće kombinacije, ali ovo je jako moguća.
Kruh od crnog brašna s ciklom!


Inače jako volim ciklu, volim njen zemljano slatkast okus, volim njenu purpurnu boju, volim tu podzemnu biljčicu koja cijelu zimu boravi negdje u smočnicama i čeka da dođe na red kao salata uz neka zimska mesna jela.


E ova s prve fotografije nije završila u salati nego u kruhu. Nekad davno vidjela sam na jednom straom blogu nešto slično, nisam zapamtila ni koji je to blog bio, a ni recept. No cijelo vrijeme mi je taj kruh lebdio u memoriji, pa evo ga konačno pred vama,


Potrebno je:
  • 550 g crnog brašna za kruh
  • 320 g vode
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 žlice ulja
  • 1 i pol žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 srednje veličine naribana i svježa cikla



Kvasac usitniti, dodati žličicu šećera, brašna i malo mlake vode, pa kad se zapjeni dodati brašnu, ulju i vodi. Zamijesiti tijesto kao za klasični kruh. Ja to radim u kuhinjskom robotu. Zatim na dasci malo premijesiti i dodati naribanu ciklu. Formirati kuglu, položiti je na pleh i ostaviti da se diže. Nakon sat vremena staviti peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta (provjeriti, može i malo dulje) na 220 st. C. 


Savršen je uz malo maslinovog ulja i nekog aromatičnog plavog sira i uz koji list zelene salate.








Broj komentara: 15:

  1. I ja obožavam ciklu onako samo pečenu u foliji s češnjakom pečenim u kori i da s ovim tvojim kruhom po meni idealna kombinacija.Divan.I da ipak me zanima taj okus u njemu, moram probati pa se javim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Za razliku od Vesne, točno mogu da si dočaram okus koji je fantastičan. Crni kruh volim, a svježu ciklu baš i ne, upravo radi njenog pomalo zemljanog okusa. No, mislim da je ova kombinacija savršena. I prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikad mi nije palo staviti ciklu u kruh, a probala sam sve moguce kombinacije (ukljucujuci i onaj tvoj sto se ne mjesi, ali ga nisam uspjela slikati, istog trena je nestao..)
    ovo definitivno isprobavam!!! predivno izgleda =)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgleda, ja sam jednom probala kruh koji je u sebi imao pire od cikle pa je izvana bio roskasti a boja cikle u sredini se izgubila pa je bio nekako kremkast.Bolje izgleda ovaj tvoj sa rozim točkicama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh, i ja obožavam ciklu. Sirovu, pečenu. U salatama, u namazima pa čak i kolačima ;)
    Nisam još probala u kruhu. Sigurna sam da bi mi se svidjela!

    OdgovoriIzbriši
  6. volim ciklu ali mi se jedan put zamjerila. kruh izgleda fantastično. vjerujem da je prava slastica.

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam ciklu u salatama, u kruhu još nisam, izgleda mi fantastično!! Ovo je nešto što se treba isprobati, definitivno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasno izgleda...na listi je za 'obavezno probati'!

    OdgovoriIzbriši
  9. E odavno nisam srela ovako dobru ideju!!! Bas cu napravitu u nedelju (imam brunch), i tvoj kruh sa ciklom i jedan sa orasima i smokvama i uz to malo 'smrdljivih' sireva...ima da se ubijemo samo od predjela!

    OdgovoriIzbriši
  10. kruh je odličan, moram ga probati jer iako si zamišljam okus moram se i uvjeriti :)

    OdgovoriIzbriši
  11. E, ovo mi je nešto novo i potpuno me očaralo! Kruh tako dobro i efektno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  12. Dunja ovaj kruh je fantastičan, pravim ga već ovaj vikend ! Ljubitelj sam cikle, a ljubitelj sam i domaćeg kruha, a ovo kako si ih ti spojila je odlično i prekrasno izgleda ! Fotografije su posebna priča, uživam !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails