Nije da radim ne moguće kombinacije, ali ovo je jako moguća.
Kruh od crnog brašna s ciklom!
Inače jako volim ciklu, volim njen zemljano slatkast okus, volim njenu purpurnu boju, volim tu podzemnu biljčicu koja cijelu zimu boravi negdje u smočnicama i čeka da dođe na red kao salata uz neka zimska mesna jela.
E ova s prve fotografije nije završila u salati nego u kruhu. Nekad davno vidjela sam na jednom straom blogu nešto slično, nisam zapamtila ni koji je to blog bio, a ni recept. No cijelo vrijeme mi je taj kruh lebdio u memoriji, pa evo ga konačno pred vama,
Potrebno je:
- 550 g crnog brašna za kruh
- 320 g vode
- 1 kocka svježeg kvasca
- 2 žlice ulja
- 1 i pol žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 srednje veličine naribana i svježa cikla
Kvasac usitniti, dodati žličicu šećera, brašna i malo mlake vode, pa kad se zapjeni dodati brašnu, ulju i vodi. Zamijesiti tijesto kao za klasični kruh. Ja to radim u kuhinjskom robotu. Zatim na dasci malo premijesiti i dodati naribanu ciklu. Formirati kuglu, položiti je na pleh i ostaviti da se diže. Nakon sat vremena staviti peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta (provjeriti, može i malo dulje) na 220 st. C.
Savršen je uz malo maslinovog ulja i nekog aromatičnog plavog sira i uz koji list zelene salate.
Nikako da dočaram sebi ukus:-)
OdgovoriIzbrišiI ja obožavam ciklu onako samo pečenu u foliji s češnjakom pečenim u kori i da s ovim tvojim kruhom po meni idealna kombinacija.Divan.I da ipak me zanima taj okus u njemu, moram probati pa se javim.
OdgovoriIzbrišiZa razliku od Vesne, točno mogu da si dočaram okus koji je fantastičan. Crni kruh volim, a svježu ciklu baš i ne, upravo radi njenog pomalo zemljanog okusa. No, mislim da je ova kombinacija savršena. I prekrasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiNikad mi nije palo staviti ciklu u kruh, a probala sam sve moguce kombinacije (ukljucujuci i onaj tvoj sto se ne mjesi, ali ga nisam uspjela slikati, istog trena je nestao..)
OdgovoriIzbrišiovo definitivno isprobavam!!! predivno izgleda =)
Odlično izgleda, ja sam jednom probala kruh koji je u sebi imao pire od cikle pa je izvana bio roskasti a boja cikle u sredini se izgubila pa je bio nekako kremkast.Bolje izgleda ovaj tvoj sa rozim točkicama.
OdgovoriIzbrišiOh, i ja obožavam ciklu. Sirovu, pečenu. U salatama, u namazima pa čak i kolačima ;)
OdgovoriIzbrišiNisam još probala u kruhu. Sigurna sam da bi mi se svidjela!
volim ciklu ali mi se jedan put zamjerila. kruh izgleda fantastično. vjerujem da je prava slastica.
OdgovoriIzbrišiObožavam ciklu u salatama, u kruhu još nisam, izgleda mi fantastično!! Ovo je nešto što se treba isprobati, definitivno!
OdgovoriIzbrišifenomenalno izgleda!
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda...na listi je za 'obavezno probati'!
OdgovoriIzbrišiE odavno nisam srela ovako dobru ideju!!! Bas cu napravitu u nedelju (imam brunch), i tvoj kruh sa ciklom i jedan sa orasima i smokvama i uz to malo 'smrdljivih' sireva...ima da se ubijemo samo od predjela!
OdgovoriIzbrišiKakva fenomenalna ideja!
OdgovoriIzbrišikruh je odličan, moram ga probati jer iako si zamišljam okus moram se i uvjeriti :)
OdgovoriIzbrišiE, ovo mi je nešto novo i potpuno me očaralo! Kruh tako dobro i efektno izgleda!
OdgovoriIzbrišiDunja ovaj kruh je fantastičan, pravim ga već ovaj vikend ! Ljubitelj sam cikle, a ljubitelj sam i domaćeg kruha, a ovo kako si ih ti spojila je odlično i prekrasno izgleda ! Fotografije su posebna priča, uživam !
OdgovoriIzbriši