utorak, 30. listopada 2012.

Slatki kruh s kaki jabukom




Evo me konačno s duljeg izbivanja. Imala sam u planu puno toga, no planovi su jedno a slijed događaja nešto drugo. Nastojat ću nadoknadit, pa evo i ove godine kaki jabuka, ali ovaj put u skatkom kruhu. Inače jako volim tu voćkicu, nekako mi je zadnje prije nego nam ostanu samo citrusi, i kruške i jabuke iz smočnica. Nekad ih nije bilo vidjeti kod nas, ali su selekcijom uspjele nastaniti se i u kontinentalnim djelovima Slovenije i Hrvatske. Ima ih preko trideset vrsta, neke se mogu koristiti odmah kako ih se uberu, neke moraju odležati, a sve su mi prefine. U Italiji se često nađe kao drvored po ulicama, prekrasno ogoljeno drvo bez i jednog lista, a na njemu naranđasti plodovi kao najava božićnog drvca.


Znam da su neki oduševljeni njome, negi se groze, čak ih smatraju bestečnima i vodenim.
Tako i sa ovim mojim kolačem. Neki su oduševljeni, a nekima se nikako ne sviđa. No ja ga jako volim, nije pre sladak, aromatičan i vrlo sočan.


Potrebno je:
  • 3 kaki jabuke
  • 2 jaja
  • 1 šalica šećera (ili manje)
  • 1 šalica jogurta ili mlaćenice
  • 1 šalica ulja
  • 2 šalice oštrog brašna 
  • 1 žlica zobenih posija
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • po šaku sušenog manga, đumbira i grožđica



  1.  Izmješati suhe sastojke skupa sa suhim i nasjeckanim voćem.
  2.  Mikserom umutiti jaja, jogurt i ulje.
  3.  Obadvije mase sjediniti i dodati dvije oguljene i na krupno nasjeckane   kaki jabuke.
  4.  Izliti u kalup prekriven pecilnim papirom,
  5. Treću kaki jabuku narezati na veće komade, svaki komad uroniti u posije i staviti na vrh tijesta (da ne potone).
  6. Peći oko 1 sat na 180 st.


Veličina čaše je od jogurta, znači dcilitar i pol, recimo.
Veličina kalupa: 11x28 cm.





Broj komentara: 12:

  1. Meni izgleda prekrasan i mislim, da je i ukus takav :). Fotke su magične...:).

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim kaki i oduvijek ga jedem. Moram priznati da ga nemam u vrtu, ali ima dobra prijateljica koji mi onda donese. kao i sve voće, najviše ga volim a la wild, dakle baš kao voće, no ovaj mi je recept divan, zbilja dobar kolač i sigurna sam da je sočan kako izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovde se retko nađu ali intrigantno! Jela sam ih u Kini smrznuto i bilo je lepo. Baš bih gricnula:-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme meni, sad si me stavila na muke. Imam kaki u vrtu i svakodnevno guštam u plodovima. Nisam se usudila još upotrijebiti ga za kolače, a sad si me baš zaintrigirala s ovim kruhom.

    OdgovoriIzbriši
  5. nisam ga nikada probala (nisam baš luda za voćem, na žalost) ali, ovaj slatki kruh izgleda božanstveno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Veoma jedinstven recept...kako se sjecam nekada smo to voce zvali 'japanska jabuka'. Ovdje ga zovu Persimom / sharon fruit / fuyu fruit / kaki. Jedni tvrde da se treba konzumirati dok je tvrd, drugi kad omeksa...Znam da je skup, a sve sto je skupo (ovdje) je obicno zdravo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni ovaj kolac deluje bas super... Mi imamo u dvoristu malu, malecnu sadnicu kaki jabuke... Trenutno raste u senci smokava, pa ju moramo presaditi. Mada, proci ce dosta vremena dok ne rodi plodove...

    OdgovoriIzbriši
  8. Kaki jabuka mi je jako draga i uvijek iskoristim ovo vrijeme za uživati u tim plodovima. Ideja sa slatim kruhom mi je odlična jednako kao i cijela kombinacija. Sigurna sam da ću ga isprobati ! Krasne su mi slikice , i kakija i kolača !

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljiv recept, a fotografije su fantastične!

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanimljivo izgleda, baš sam jutros na Dolcu gledala kaki jabuke i bile su mi fora ali nisam uopće znala kaj bi sa njima.

    OdgovoriIzbriši
  11. Iako ne volim ovo voće nekako mi se čini da bi mi se u ovom kolaču baš svidelo.
    I kod nas ih ima sada, ako stignem, baš ću probati.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja sam ovo napravila i odlicno je! Socno, meko, ukusno. Za svaku preporuku!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails