Evo nešto zgodno i jednostavno iz molekularne gastronomije. Dobila sam na poklon jednu interesantnu knjižicu iz te oblasti, pa evo nešto jednostavno i zabavno.
No da vidimo o čemu se tu radi, kakva su to jaja, ili čija?
To su jaja od pardajza, finog, domačeg, kod kuće pasiranog. Ove perlice još se zovu i lažni kavijar.
Već je viđeno na internetu, no evo moje verzije.
Potrebno je:
- dvije šalice običnog ulja
- 10 g želatije u prahu (3 žličice)
- 3 -4 žlice gušćeg soka od paradajza
- Prvo je potrebno ove dvije šalice ulja uliti u neku metalnu posudu koja će dobro prenositi hladnoću, drugim riječima, potrebno je ulje dobro ohladiti, recimo preko noći u frižideru ili sat dva u frizeru.
- Zatim želatinu istresti u manju posudu i preliti s 3 žlice hladne vode.
- Sok od paradajza, ja sam imala domaći ukuhan no može i neki drugi, zgrijati na plinu ili u mikrovalnoj do vrenja, ali ne da zakuha.
- Vrući sok preliti preko namočene želatine i kratko promješati da se sjedini i rastopi.
- Uzeti neku špricu ili plastičnu bočicu s rupicom na poklopcu (vidi sliku), napuniti ju s želatinastim sokom od paradajza.
- Izvaditi iz frižidera razhlađeno ulje i kapati sok iz flašice na samu površinu ulja, po tri kapi na isto mjesto. One se brzo sjedine i jednu perlicu i padaju na dno posude s uljem.
Ako se perlice potroše, ulje se ne baca naravno, ono je dalje ispravno, no nepotrošene se mogu čuvati u ulju u frižideru do tjedan dana.
Može se raditi od bilo kojeg soka i a u slatkoj verziji, samo se onda moraju oprati od ulja pod blagim mlazom hladne vode u cjedilki za čaj, i osušiti na salveti.
ajme, ovo je predobro! :)
OdgovoriIzbrišiovo je baš zanimljivo, nisam čula za to
OdgovoriIzbrišioduševljena sam... izgleda neverovatno efektno!
OdgovoriIzbrišiBaš zanimljivo, svidja mi se! :)
OdgovoriIzbrišiNisam ovo ranije vidjela, predivno je, slike su fantasticne :)
OdgovoriIzbrišiJako dekorativno i efektno!
OdgovoriIzbrišiprekrasno izgleda i jako volim kombinacije s paradajzom, jedino ne volim želatinu ni pod razno. A najprije sam mislila da se radi o pravom kavijaru, koji obožavam, i odmah sam pomislila "eto Dunja baš zna uživati!":)) No, i ovo je super klopa, nema što.
OdgovoriIzbrišiOvo samo ti možeš!!! Svaka čast. Predivno!
OdgovoriIzbrišiNikad videla ovako nešto, jednostavni sastojci, strpljenje, rad i evo malog remek dela!
OdgovoriIzbrišiZaista jako dekorativno i jako dobar prilog.
OdgovoriIzbrišinedavno sam gledala prilog iz restorana el bulli, gdje su radili ovakva molekularna cudesa. odlicna ideja!
OdgovoriIzbrišiKako efektno, predivno izgleda!!!
OdgovoriIzbrišiNisam do sada vidjela ovaj "kavijar", zbilja nešto posebno. Odlična mi je tvoja izvedba, male crvene kuglice su mi neodoljive, jako efektno i lijepo, a sigurno i ukusno. Servirano i prezentirano vrhunski bravo Dunja !
OdgovoriIzbrišiProbati ću se jednom pozabaviti ovim receptom i iznenaditi društvo sa "kavijarom" u mojoj izvedbi :)
oo, pa ti si se bacila na molekularnu gastronomiju!!krasno!
OdgovoriIzbriši@ Svima, hvala na posjeti i komentarima i drago mi je da vam se dopao ovaj experimentić. Osim ovog sa sokom od paradajza, radila sam od balzamičkog octa, isto je interesantno obzirom da su perlice potpuno crne i stvarno izgleda kao kavijar. Ako netko stvarno želi to pokušati, a ima neke dileme, može mi se slobodno obratiti meilom sa pitanjem.
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda! Fotka krasna. Čovjek poželi barem jedan komadič...:).
OdgovoriIzbrišiuuuu,super izgleda.A i sa balzamikom je super ideja.
OdgovoriIzbrišiOcaravajuci recept i fotke; sasvim originalno i nesvakidasnje!
OdgovoriIzbrišima preeeoriginalno!! :) oduševljena sam :) vidjela sam ovo negdje ali nisam nikad otkrila o čemu se radi..
OdgovoriIzbrišiIju, kakva ideja. Prvom prilikom pravim, pa javljam da li mi je uspelo. Ili postavljam pitanja, hihih
OdgovoriIzbrišiPozivam te da neki od svojih kreativnih psotova podelis sa ostalim EX YU blogerima: http://creactiveallaround.blogspot.com/2012/11/ex-yu-blog-party-pioniri-maleni-in.html
Slobodno pozovi i prijatelje :)
Veliki pozdrav,
Aleksandra