Sve su to nazivi za ovu predivnu biljku koja se sadila čak 200 godina prije nove ere negdje u vrtovima Inka, a kod nas je dobrano okasnila. No uz sve muke i nepovjerenja u početku prilagodbe, taj predivan plod našao je kraljevsko mjesto u našim kuhinjama.
U slatko, u slano, u ljuto, u kiselo... nema gdje ga nema. Nekad smo jedva čekali ljeto da dođu prvi paradajzi na tržnicu, no sad ih ima kroz cijelu godinu, istina, kvaliteta zimskih nije za usporediti ljetnim, ali ipak ih ima. Ima ih nebrojeno puno vrsta, a ove godine oduševljena sam ovom sortom, mesnati, slatki, s tankom kožicom, intenzivno crveni, zavodničkim mirisom, jednostavno fenomenalni. Kupujem ih na tržnici Dolac dolje kod dizala, kod jedne drage gospođe, koja će se truditi da vam izabere onakve kakvi vam se naj više sviđaju. Ako ste negdje u blizini i naiđete na taj štand, nećete požaliti.
Osim toga, oduševila su me dva posta naših blogerki, koje su isto tako zaronile u veličanstvo paradajz, to su Maja s bloga Cooks and Bakes , koja me oduševila s punjenim paradajzima, i Jelena s bloga Foodforthought sa tart tartinom.
Treći recept je iz moje bilježnice s nekog davnog putovanja, štrudla od pečenih paradajza.
Majin punjeni paradajz s rižom
Jelenin tart tartin, samo je moj u mini izvedbi
i moja savijača s pečenim paradajzom i tapenadom.
Neću prepisivati njihove recepte, za to ćete skoknuti na njihove blogove, a evo što sam promjenila. Punjeni paradajzi; radila sam ih u plehu za mafine, svakog zasebno, a u nadjev sam stavila i po žličicu tapenade, što kod Maje nema. Ispali su fantastično, za prste polizat. Hvala Majo.
Jelenin Tart tartin s paradajzima; odlučila sam se za male zalogajčiće i slagala u kalupe, na dno već od prije pečene paradajze, dinstan luk, malo tapenade, pa tijesto. Kad su bili pečeni, u jednom mahu sam ih preokrenula i istresla sve na tanjur. Ooooodlični, Jelena draga, odlični. To super tijesto s parmezanom mi je dalo ideju za štošta drugo.
Savijača s pečenim paradajzima; slana naravno, treba imati pečene paradajze, tapenadu i tanke listove za savijače. Po tri lista za svaku svijaču, svaki list kistom preći namočenim u vodu i maslinovo ulje, pa tanko namazati tapenadom i poslagati pečene paradajze. Zaviti i peči 25 minuta na 180 st.
Pečeni paradajzi; cijelo vrijeme spominjem pečene paradajze, pa evo kratko o njima. Znači ne sušene, nego pečene. Na plitki pleh stavim masni papir, na njega paradajze na centimetar izrezane plošle, malo posolim i pokapam s maslinovim uljem. Pečem ih na 200 st. dok se gotovo karameliziraju, naravno ne da izgore, nego se fino dehidriraju a okus se koncentrira. Božanstveno. Za sendviće, pice i za puno toga.
Tapenada; bez recepta, nego ovako, jedan dio pečenih crnih maslima, jedan dio zelenih, žlica kapara, jedna očišćena slana sardelica ili inčun, češnjak, maslinovo ulje i trave po želji, baziliko i sl. Štapnim mikserom uz malo vode sve usitniti. Namaz - san snova!
Sjajan post i predivne slike, ne znam za sta bih se odlucila, sve izgleda predobro:)
OdgovoriIzbrišiHvala Gordana.
IzbrišiCovjece (zeno) kakvi paradajizi...ovakve prave nisam vidjela godinama! Blago tebi!
OdgovoriIzbrišiHvala Majo, istina, nisam ni ja do ovog ljeta.
IzbrišiParadajze obožavam i za mene su zaista i voće i povrće. Najviše ih volim svježe. Volim velike mesnate, domaće,kao i one duguljaste, manje iz Istre. Svi recepti su naprosto divni, iako moram priznati da pečene paradajze ne volim previše. Tj. volim sasvim malo pečene:)
OdgovoriIzbrišiMisliš vjerojatno šljivar, da to je isto jedna odlična sorta.
IzbrišiOduševila si me fotkama i receptima u tvojoj izvedbi. Štrudla mi je svakako novitet i vjerujem da će se svidjeti mojim ukućanima. Recepata za pripremu pumidora (i tikvica) nikad dosta.
OdgovoriIzbrišiHvala draga, ovo za štrudlu za svaku preporuku, jako je fina i hladna drugi dan.
IzbrišiFotke su čarobne i više negoo čarobne. Moram da napomenem da sam recept videla kod Ane i da bi svakog leta jedna blogerica trebalo da ponovo oživi ovo tako jednostavno i divno jelo. Ja sam imala ideju da pravim u mini kalupima za tartiće ali ova ideja je isto super. Tapenada je odličan dodatak. Odličan!
OdgovoriIzbrišiHvala Jelena. Ma ovi su mi paradajzi koliko i ukusni, još više fotogenični, a što se tiče tartića, morala zam ih modlom pbrezati nakon što sam ih istresla, rubovi su bili neuredni, a znaš kakva je fotografija, vidi više nego naše oko.
IzbrišiParadajz jako volim, sve moguće vrste i u svim mogućim kombinacijama, jednostavno je posebna namirnica, baš kako si napisala. Posebno mi se sviđa kako si ga opisala u naslovu. Jela koja si napravila sa paradajzom su odlična, sviđaju mi se i Majin i Jelenin recept, ali mene je prije svega privukla tvoja štrudla, a onda još i posebno tapenada, izvrsno ! A tek prezentacija i slike, ostavljaju bez daha, uistinu posebne i fantastične !
OdgovoriIzbrišiHvala Branka, kad sam radila to s paradajzima, sjetila sam se tvojih marmelada, mislim da je bilo nešto s paradajzom, ili se varam, moram malo pogledat. Ovakva slatka sorta baš bi odgovarala.
IzbrišiDunja, baš mi je drago da si se sjetila marmelada jer se i ja često sjetim paradajza kada krenem neku novu raditi. Naime, nisam ga još smjestila u marmeladu iako imam neke ideje i kombinacije pa ću to , nadam se , uskoro i napraviti. Svakako ću imati na umu ovu sortu paradajza.
IzbrišiSjajno!
IzbrišiDa je po mom ukusu, paradajz bi dobio titulu kralja povrća.
OdgovoriIzbrišiSva prikazana jela su više nego predivna, a slike fantastične - da voda pođe na usta!
Hvala ti, ovo s titulom imaš pravo, ufrižideru su uvijek, ili svježi ili pelati ili onaj iz tube. Ne znam koje je povrće tako zastupljeno.
Izbrišiovo sve tako preidvno izgleda i mami, obožavam rajčicu ali još nisam ništa pripremila s njom, jedem ju samo posoljenu svježu, morala bih. Jako mi se sviđa ova ideja savijače!
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara, savijaču su mi moji prvu smazali.
IzbrišiBajno :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti draga.
IzbrišiDraga Dunja, tvoje fotke najradije zamisljam u jednoj divnoj rusticnoj kuharici prepunoj finih, brizljivo odabranih receptica... ne znam sta mi je od svega ovoga lepse, potpuni vizuelni i gastronomski uzitak.:))
OdgovoriIzbrišiHvala draga Lana, e kad bi imala vremena, ali nemam, ali uživam s vama svima i ovako izmjenjivati iskustva i radujem se svakom tvom novom postu.
IzbrišiSve izgleda prekrasno, posebno mi je za oko zapela ova savijača.
OdgovoriIzbrišiHvala Petra, istina, štrudlu je možda i najjednostavnije napravit, a i brzo nestane.
Izbrišijako volim pomidore, često ih punim, ove godine sma i tarte tatin isprobala i svido mi se
OdgovoriIzbrišiIstina Tamara, trtići su famozni.
IzbrišiHvala tebi, Dunja, na probanju recepta, i novom pečatu koji uvek svemu daš.
OdgovoriIzbrišiParadajz, taj "rebrasti", u životu videla nisam. Ustvari često imam utisak da povrće/voće koje kod tebe viđam nije s ovih prostora, krompir ljubičasti, pa afrički, pa... :)
Pozdrav,
Maja
Hvala i tebi Majo, a što se tiče "čuda neviđena", znaš kad kuhaš 40 godina za obitelj, zapravo za muža kojem želiš ugoditi hranom iz ljubavi, sve se svodi na prilično jednolično kuhanje i to prilično zamara. No njegov odlazak, kako got bio težak, iskoristila sam da ugodim sebi i nađem novotarije i bacim se u experimentiranje što prije nisam mogla (ili smjela) pa nastojim uživati i naći ljepotu... na pijaci! Dobro, odem koji put i malo dalje.
IzbrišiRazumem. Ali iskreno sam impresionirana tvojom kreativnošću i smelošću i količinom znatiželje i energije uopšte... Samo par ljudi sam upoznala koji imaju te osobine u 60+, čini mi se da je ljudima uvek lakše naći razlog za nesreću nego za sreću, čak i kad im se nudi oboje.
OdgovoriIzbrišiSve najbolje.
Dunja, nisam znala da se za rajčicu još kaže i da je jabuka ljubavi, ali da je volim - volim je! Kako imamo svoj mali vrt, svake godine su nam rajčice neizostavne. Onaj ostatak koji ne pojedemo uvijek zamrznemo za zimu - za juhu ili za špagete s rajčicama. Kao djetetu bila mi je najdraža onako sirova,a jela bih je kao jabuku. Ima nešto u tom nazivu :)
OdgovoriIzbrišiPoslednja fotografija Karavadjovska...
OdgovoriIzbriši