četvrtak, 5. srpnja 2012.

Grejp - ledena poslastica za vruče dane






Ljeto je uzelo maha, prave vručine. Svi se hlade na razne načine, pa evo i jedna ledena poslastica, sladoled, netko bi rekao i sorbet, od grejpa. Malo neobično, mnogi ne vole njegov gorkast okus, no meni je jako drag, naročito 
ovaj crveni.



Radim ga u aparatu za sladoled, no može se i staviti u posudu u duboko pa nekoliko puta u toku smrzavanja dobro ga izgrebati da se ne stvore pre veliki kristali. 


Za ovaj sladoled potrebno je:
  • 2 crvena grejpa
  • čaša vode
  • čaša šećera (ili malo manje)
  • čaša suhog vina ili šampanjca
  • 1/2 vanilije
  • čaša slatkog vrhnja ili jogurta


  1. U lončić staviti vodu, vaniliju, šećer i vino te zagrijati da se šečer otopi. Ohladiti.
  2. Grejp očistiti od vanjske i unutarnje kore i svih opni i usitniti ga prstima.
  3. Očišćen greip staviti u gornju tekučinu i dobro sve ohladiti.
  4. Pripremiti aparat za sladoled, uključiti ga, prvo usuti masu s greipom a zatim slatko vrhnje.
  5. Za nekih 15 minuta imat će te savršen sladoled. 


Sačuvati koru polovice grejpa ili naranđi (kad se radi sok) i spremati ih u frizer. Po potrebi vaditi smrznuto i u njima služiti sladoled.



Broj komentara: 26:

  1. uh, savršeno! nisam nikada sladoled od grejpa probala, jako mi se sviđa ideja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iznenadit ćeš se koliko je dobar.

      Izbriši
  2. Odlično izgleda! Žuti grejp mi nije drag, a ovaj crveni nisam imala priliku probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, ako naiđeš probaj ga, odličan je i puno se lakše čisti od opne.

      Izbriši
  3. Volim grejp i ovo mi se čini super. Zanima me samo koliko toga iziđe i kako se drži u frizu (kristali sl. s obzirom da nema masnoće). Ovo je više kao sorbetto, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je, nisam probala radit s žutim, ali ovaj crveni je mrak. A što se tiče kristala, ja ga radim u aparatu koji zdrobi i najmanju naznaku kristaliziranja i sve pretvori u kremu. Izađe ga oko litre ili malo više i odlično se drži u dubokom. E sad ako je napravljen bez aparara, nisam sigurna.....

      Izbriši
  4. Oh, tako dobro izgleda...Perfektno za moje decke koji obozavaju grejpfrut! Ja volim miris kore grejpa!

    OdgovoriIzbriši
  5. Auuuuuuu :) Volim, volim i gorkasto i hladno i kremasto!
    Jedino mi je hladnjak počeo pokazivati znakove posustajanja.... :( Pokušavam ne misliti, nadam se da že izdržati, ali 15-sta mu je za vratom ......
    Fotke su ti upravo seksi! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tadeja, frižider, užas, lani nas je u eri vručina ostavio naš 20ogodišnji, reko starac je, ajmo kupit novi a ne popravljat starog. Greška, novom prvo otpala ručka, non stop se cijedi voda iz njega, radi samo na +3 ili +10, majstori kažu da je to ok, pa kaj bi ja štela, imam i za malo hladnije i toplija!!!!

      Izbriši
  6. Meni je takodje grejp omiljen bas zbog tog gorkastog ukusa, narandza mi nekakko bzv sladi. Htela sam nedavno da pravim granitu od agruma, narandze i limuna to je ustvari onaj najobicniji recept, voda secer voce..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja obožavam granire, kiselkaste i sa zeru đina.

      Izbriši
  7. grejp jako volim,uopće ne sumnjam da je ovo divno, osvježavajuće!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, odličan je, samo malo više posla dok se očisti sva kožica.

      Izbriši
  8. Zanimljivo izgleda ali nikako ne volim grejp.Pijem ga cijeđenog po zimi ali na silu samo zato jer je zdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Petra, istina, nekima ne odgovara, čak i kod mojih, neki se mršte već na njegov miris.

      Izbriši
  9. Ja isto tako ne volim grejp (kao mala uvijek sam ga zvala grejfurt:), ali ovako sa jogurtom se cini bas dobra kobinacija za ljetnu zegu.

    P.S.
    Dukan je jedan francuski ljecnik koji je izmislio tj. osmislio nacin prehrane tj. dijetu, koja jedina kod mene djeluje:)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Majo, ovako napravljen i to crveni, slabo je ostalo od okusa grejpa, više se osjeti aroma vina.
      Hvala za Dukan, stvarno nisam čula, baš ću pogledat malo.

      Izbriši
  10. Odlicno izgleda, mogu pretpostaviti koliko je ukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je pravi ljetni osvježavajući desert, odličan recept Dunja ! Volim grejp i kada trebam osvježenje iscjedim ga u sok, sladoled još nisam niti radila niti probala i prava je prilika da isprobam ovaj recept. Jako mi se sviđaju svi sastojci, ide tu i malo vina ili šampanjca, okus mora biti odličan !
    Moram se osvrnuti i na prezentaciju i slike, odlične !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka, tko jednom zavoli grejp, voli ga uvijek, divna voćka.

      Izbriši
  12. Grejp obožavam pojesti za doručak, ali sladoled zvuči tako dobro na ovim paklenim vrućinama da bi ti sad najradije uskočila u ekran! :)I

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails