subota, 30. lipnja 2012.

Trešnja



Evo me konačno, no samo na kratko, posla ima još, jedan vuče drugi, a i treba negdje ugurati i godišnji.  Žurila sam da uletim u igricu u zadnji tren, jer je moje omiljeno voće trešnja. Prvo voće, prekrasne boje od svjetlo crvene pa sve do tamne, gotovo crne, božanstvenog okusa, mekane, tvrde, a vole ih svi, čak i crvići, no toliko ih volim da sam ih spremna dijeliti i s njima.



U ovomjesečnom krugu blog igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, draga Petra sa bloga Thursdayscooking zadala nam je za temu - trešnje !


Još se nađe na tržnici uvoznih trešanja, valjda španjolskih ili talijanskih, no nema veze, mene to ne brine. Donosim vam vrlo jednostavan kolačić koji smo radili da bi ispratili i zahvalili se svima na uspješnoj radnoj sezoni u vrtiću moje unučice.


Kolačići su punjeni s nadjevom od trešanja, a tijesto je od onog sveopće znanog "Jogurt kolač".
No, evo što je potrebno za 12 - 15 komada (ovisi o veličini papirnate košarice):
  • 2 cijela jaja
  • 2 čaše šećera (ili jednu i pol)
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica kakaa
Još je potrebno:
  • 1 kg trešanja ili nešto manje
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice gustina (kukuruzni škrob)
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g gorke čokolade
  • kckica margarina (iznimno za glazuru)


  1. Odjednom mikserom umutiti jaja, šećer, ulje, jogurt, brašno s praškom i kakaom.
  2. Sipati do 3/4 u papirnate košarice koje smo prethodno namjestili u pleh za muffine.
  3. Peći ih na 180 st oko 20 minuta, pripaziti! Ohladiti ih u frižideru!


U međuvremenu napraviti nadjev od trešanja. Ljepše odvojiti i staviti na stranu. Ostale očistiti, narezati na manje komadiće, skuhati u malo vode  i šećera i kad su mekane dodati cimet i razmučen gustin u žlicu dvije vode. Ostaviti nadjev da se dobro ohladi.


Sad je došlo vrijeme da napunimo kolačiće. Primiti ga ruku i žličicom oprezno izvaditi sredinu tijesta.
U rupicu ugurati rashlađen nadjev, prstom utisnuti pri vrhu da bi kasnije trešnja lakše "sjela".
Napraviti glazuru u koju umakati svaki nadjeven kolačić i dok je još glazura mekana, usaditi trešnju.




Sigurno se pitate kud s onom sredinom? E pa može i ovakva roladica od svega što nam je ostalo, nadjev od trešanja, tijesto, čokoladna glazura, pa sam dodala i ruma. Jedan tanki biskvit i taj nadjev od ostataka i na radost sladokuscima!


Želim vam svima dugo i toplo ljeto (ne pre vruće), puno inspiracije za kulinarske đakonije, i ponajviše odmora i uživancije.


Broj komentara: 20:

  1. super su! kako lijepo izgleda trešnaj na prvoj slici!
    baš sam te se neki dan sjetila, i tvog bloga. Želim ti lijepo ljeto

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlični recepti s trešnjama i super fotke, pogotovo prva.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgledaju, baš kao i ova mala trešnjica. Svaka čast na pečenju po ovim vrućinama. Kod mene su trešnje već davno dozorile i nestale, ali pretpostavljam da ih se na placu može kupiti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti draga, naravno trešnje na placu iz uvoza, a što se tiče pečenja po vručini, na to sam navikla, šta da ti kažem da peći za staklo i keramiku frljim na 900 čak i 1000 stupnjeva, a stalno se muvam oko njih.

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno izgledaju. I kolači i slike. Nadam se da se sve vratilo u neku normalu. Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Snježa, normala... pa djelomično, idemo dalje.

      Izbriši
  6. Ovo punjenje izgleda tako izazovno..Dopadljiv kolacic...ili je to zato jer ga drzi ovaj 'medenjak'!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna, "medenjak" se voli slikati, ali ne voli kolače!!!!!

      Izbriši
  7. Fotke prepoznatljivo lijepe, tvoje, ne mogu se zagubiti!
    A između ovih tvojih trešnjica i "trešnjice" teško mi se odlučiti. :)
    Puse vam šaljem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tadeja, nema šanse ako mi je fotić u rukama da se mala ne nacrta, glumi da joj je kolač sve na svijetu, a ne bi ga zagrizla da joj platiš.

      Izbriši
  8. krasne fotke i nadjev za roladu

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo nisu obicni kolacici, ovo su kolacici sa srcem od tresnje, jaaako mi se svidja taj maleni dodatak i ne sumnjam da su drugari iz vrtica kao i malena uzivali u kolacicima.:) Saljem puno lepih pozdrava i zelim ugodno, kreativno i jedno divno ispunjeno leto!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, želim i tebi ugodno ljeto i još puno tvojin predivnih recepata.

      Izbriši
  10. Draga Dunja, nedostajala si mi i jako mi je drago da si opet ovdje sa novim postom. I to sa ovim prekrasnim trešnjicama i istim takvim kolačićima. Baš mi se sviđaju. Ali posebno mi je preslatka tvoja unučica kako pozira :)
    Prva slika sa trešnjom je jako upečatljiva !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Branka, drago mi je da ti se dopdaju.

      Izbriši
  11. Odlično izgleda. Jako mi se sviđa što si iskoristila i sredinu kolačića. Hvala na sudjelovanju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Petra, skoro da je rolada pokupila više bodova.

      Izbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails