utorak, 24. travnja 2012.

Juha od pečenog povrća u pauzi između dva posla



Prije bilo kakvog uvoda i recepta, jedna mala pričica. Pričica o meni i mom poslu koji me obuzeo u totalu. Što sam starija, sve me više uzima, odnosno ne borim se protiv toga, nego da pače hrlim svim svojim bićem. Zašto, nemam pojma, ne mogu dokučiti bilo kakav suvisli razlog, pa se time i ne zamaram. 
Prije spavanja uzmem u ruke svoju igračku Ipad, pregledam što ste napravile, a ako me sam ne savlada, čak ostavim i po koji komentar. (ubi me ono ispisivanje hieroglifa)



Jedino mi je žao. ali stvarno žao. što ne stignem kuhati, šti nisam stigla ništa napraviti ni s Jeleninog bloga, a neću stići ni Laku kuharicu. Ne bi htjela uzeti recept ili dva pa ih prikazati kao moj doprinost, stvarno i prvom i u drugom blogu ima prekrasnih recepata s puno kreacija i dobrih kulinarskih ideja. 



Evo par sličica o tome što ja to u ovom trenutku radim. Dobila sam ponudu jedne inozemne galerije koja promiče kršćansku kulturu da napravim nešto za njih i to u mozaiku u fuziji stakla. Za temu uzela sam biblijsku prispodobu kad je Krist umnožio ribe i kruhove gladnoj svjetini. To se zove "Čudo umnožavanja riba i kruhova". Mozaik je poznat, postoji u jednom od svetišta u Jeruzalemu, ovo moje je samo verzija u staklu. Projekt mi je prihvaćen, sad samo treba raditi, ispuniti vrlo visog broj komada.
Nije teško to raditi, rezuckaju se komadići stakla, male kockice, ljepe se samo rubni dijelovi a popunjavaju unutarnje površine, zapravo je zabavno, jedini je problem što dan ima samo 24 sata. Pa evo mali slikovni prikaz kako to ide.




No kako je to food blog a ne glass blog, vrijeme je da krenemo na recept. Ovo će biti recept bez recepta, to je nešto što jako volim i to mi je za one dane kad se želim s nečim počastiti. U stvari, pečeno povrće je koncentrirani predivni okus, može se mjeriti s nekim mesnim umakom... a ako ste ljubitelj takvog nečeg, ovo je stvar za vas. Vrlo jednostavno, a delikatesa.


Kombijacija povrća je dosta važna. Ja koristim crveni radić, poriluk, luk, češnjak, komorač, crvenu papriku, belgiska endivija, svjetlo zelena celerova stapka, koja ljuta papričica, šparoga i artičoka ako je sezona. Količine po volji.


Sve povrće oprati i narezati na krupnije komade. Rasporediti u veliki i plitki pleh, posoliti, pošpricati maslinovim uljem. Prekriti al. folijom i staviti u vruču pećnicu na 20 minuta, potom skinuti foliju, provjeriti da li je sve povrće mekano, sve zaliti s deci i pol nekog finog suhog bijelog vina. Vratiti u pećnicu da vino ispari i tekućina koncentrira. 


Količine će se smanjiti za polovinu, a povrće će promjeniti boju ali će biti zavodljivo mirisno, gusto i ljepljivo. Jedan dio odložiti i služiti na brusketama, a drugi štapnim mikserom usitniti uz dodatak nekog temeljca, zeru vrhnja za kuhanje i parmezana a uz šniticu pršuta gozba može početi!




Broj komentara: 20:

  1. kao i uvijek, savršeno jelo! A što se tiče mozaika, zaista je vrijedno divljenja, znam koliko tu treba stpljenja, ali kad čovjek ima to u sebi i kad to voli, nije ništa teško. :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Mozaik je prekrasan i želim ti što više posla, jer ovo što radiš je posebno. Jako mi se sviđaju posudice u kojima si prezentirala jelo, kao i sam recept.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Dunja čestitam ti na novom projektu ! Uistinu je prekrasno ovo što radiš. Svi tvoji radovi koje sam imala priliku vidjeti su mi lijepi, a mozaik je baš prekrasan. Iako kažeš da ga nije teško raditi, treba tu puno pažnje i ljubavi koju ti imaš. A jelo, odlično, prava gozba, prezentacija kao i uvijek posebna, dok su me se slike povrća posebno dojmile !

    OdgovoriIzbriši
  4. Tebi je dan zaista kratak za sve sto radis. Svidja mi se sto si nam pokazala projekat koji radis, super izgleda. Ova juha je jako zanimljiva, a izgleda savrseno ovako servirana. Sjajan post.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa šta će food-blogerka da izrađuje u staklu, nego hranu :-)
    Šalu na stranu, ova tvoja umetnost je božanstvena, obara s nogu, želim ti snage da izdržiš do roka, a i mnogo budućih poslova. Snagu će ti svakako dati ovo divno jelo, pa još i pršut uz to...

    OdgovoriIzbriši
  6. Savršeno jelo. Svaka čast za mozaike, prekrasni su.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne budem puno filozofirala, niti više išta obećavala, dan po dan, doći će valjda i taj da se konačno vidimo, kako sam obećala.
    Mozaik me oduševio, boje su ti divne, a da ni tvojim pećima nisam došla u posjetu, iako sam ne jednom pozvana i to ćemo preskočiti :(
    Ali razumijem obuzetost, strast, nedostatak vremena i odustanak od nekih stvari kad znaš da bi ih napravio ofrlje.
    Čestitam ti na projektu i doista vrijedi svake minute dragocjenog vremena!
    A juhica i ručkić su standardno vanstandardno primamljivi. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. krasan ti je ovaj mozaik! drago mi je što uživaš, a ovakvi recepti su kod mene često na meniju :)

    OdgovoriIzbriši
  9. I kad je kuvarica i kad je kiparica, kod Dunje je sve
    savršeno. Pozdrav iz Crne Gore, Vesna

    OdgovoriIzbriši
  10. Ništa nije teško ako radiš ono što voliš. Razumijem tvoju obuzetost i ovisnost - osjećala sam ih i sama. Divno je kada imaš priliku za takvo što. Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  11. Standardno odlično. Jako mi se sviđaju ovakvi recepti bez mjere, od oka i srca! Poznat mi je osjećaj nedostatka vremena, mnogo toga sanjam a samo desetinu stignem napraviti...

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasne kreacije Dunja; Obozavam peceno povrce!
    I ja mrzim 'hijeroglife' (a lako ih je ukinuti; ako kliknes na 'setttings' zatim na 'Posts & comments', postoji opcija za dokaz rijecima - izaberi NE).
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako su lepi mozaici!!! Mene su odusevili! Da znas da ti zavidim sto je tvoj posao tako kreativan... Meni je kreativnost hobi, a za hobije imam sve manje vremena... :( To me bukvalno ubija...
    Volim kombinacije sa pecenim povrcem...

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala svima na komentarima i pohvalama a i razumjevanju što ne stgnem ostaviti komentare na vaše postove.

    OdgovoriIzbriši
  15. obožam guste juhe, ova je sigurno fantastična. i mozaik je prekrasan

    OdgovoriIzbriši
  16. Krasno! Mozaik je stvarno divan :). Volim pečeno povrče, njam.

    p.s. I mene hieroglifi sve više i više nerviraju :D.

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Dunja, znam da uzivas u tvom poslu iz zelim ti jos puno inspiracije i ovako lepih kreacija. A peceno povrce mi se jako svidja, vec sam jednom probala slicnu kombinaciju u corbici od lece i bila je odlicna kombinacija, spremicu jednom i na brusketima... na tvojim slikama cak i obicno povrce izgleda uvek posebno i umetnicki.:))

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Dunja, jako mi je drago čuti da uživaš u svome poslu i da ti ono oduzima cijeli dan jer mozaici izgledaju predivno! Stvarno su prekrasni, baš umjetnost :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Fantastičan mozaik :) I like it!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails