ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Nešto s Uskrsnog ručka



Evo malo zaostataka s Uskrsnog slavlja.  Kod mene svi vole blagdane gdje se kuhaju fine stvari, slane i slatke, gdje se ide u goste ili se primaju, pa druženja do kasno u noć, no među mojima ima i onih koji nikako ne vole jaja, ali zato vole pisanice. Zato ja svake godine smislim neko iznenađenje za te izbirljivce. Ovog Uskrsa na stolu su bili ljubičasti krumpiri u košuljici od slanine i još nečim.



Ljubičasti krumpir iskočio je u top deset namirnica koji sadrži nutriente kojima bi si mogli pomoći u očuvanju zdravlja. Sadrži vrijedan pripodni aditiv antocijanin koji zaustavlja razvoj kancerogenih stanica. Ima ga i u ostalom voću i povrću, ali ljubičasti krumpir njime obiluje, pa je već dobio epitet, superhrana.



No moram priznati, ja ga koristim ponajviše zbog meni jako privlačne boje, pa sam očarana kombinacijama koje mogu na tanjuru izvući osmeh kod gostiju.
Kad radim nešto s njim, nastojim ga ispeći u kori  u aluminijskoj foliji, kad got je to moguće. Njegov orašasti okus mu je bolji i boja ostaje intenzivnija. Kad se malo prohladi, tada ga oljuštim i dalje se može raditi puno toga kao i sa običnim.




Za ovo predjelo potrebno je :
  • po jedan ljubičasti krumpir po osobi
  • za svaki krumpir po jednu traku dimljenog špeka – slanine (izrezanog na stroj)
  • jedna veća kruška, bit će dovoljna za 6 krumpira
  • 200 g nekog boljeg plavog sira
  • 200 g slatkog vrhnja
  • sol, papar
  • i nekog micro zelenila za ukras



    1. Krumpire (podjednake veličine) oprati, osušiti i zamotati ih u veći komad aluminijske folije, pa staviti na 40 minuta u pećnicu na 200 st C. Kontrolirati oštrim nožem da li je mekan. Prohladiti ga i oljuštiti.
    2. Trakom špeka obaviti krumpir i čačkalicom učvrstiti. Da bi krumpir “stajao”, malo odrezati dno.
    3. Oljuštiti krušku, narezati ju na četiri dijela i skuhati u vodi. Ohladiti.
    4. U lončiću zagrijati slatko vrhnje, umiješati zdrobljeni plavi sir i promiješati da se sir rastopi. Pola skuhane kruške vilicom zdrobiti i dodati mješavini vrhnja i sira. Začiniti.
    5. Krumpire sa špekom staviti u pleh i zapeći ih kratko u vručoj pećnici da se špek zapeče i postane hrskav. Izvaditi iz pećnice, ukrasiti komadićem kuhane kruške.
    6. Poslužiti ih s umakom od sira i krušaka.



Broj komentara: 16:

  1. Izgledaju kao neko umjetnicko djelo!
    Jos ih nisam probala(rijetki su u prodaji gdje ja zivim), ali hocu prvom prilikom ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas tako, izgleda poput male kreacije u tanjiru, skroz je neobican, nisam ga probala ali mi se jako svidja cela prezentacija.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. "Pisanice" su genijalne! Svaki put me iznova fascinira boja ovog krumpira.

    OdgovoriIzbriši
  4. jednom sam jela ljubičasti krumpir, napravila sam ga na salatu. svaka čast ovo je tak maštovito i dekorativno, jako zgodno, a djeluje i jako ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Interesantno mi jako izgleda ovaj krumpir, nisam još vidjela da ga ima negdje za kupiti..
    ..a mogu misliti kako je vašima kad ih ovako stalno iznenađujete interesantim i neobičnim namirnicima.
    Jako mi je to fora, sviđa mi se!..

    OdgovoriIzbriši
  6. Genijalno!
    Stvarno si ti uvijek umjetnica i od toga ne mo'š pobjeći ni u kuhinji!
    Fasciniraš me svaki put!

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista izgleda originalno a u ovoj košuljici i fino.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nikad nisam ni videla, ni probala ljubičasti krompir... Nadam se da ću imati prilike. Predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dunja, uistinu sam oduševljena ovom kombinacijom ! Ljubičasti krompir je sam po sebi atraktivan, a kada ga iskombiniraš ovako kao što si ti to napravila onda postaje prava poslastica. Prvom prilikom ću ga kupiti i nešto ovako napraviti. Prekrasno izgleda, baš si ga divno servirala i prezentirala.

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Svima, drago mi je da su vam se svidile ove "lažne" pisanice. Vidjela sam upit o nalaženju plavog krumpira, u sezoni ima ga u Merkatoru, a ja ga kupim i kod Severa na tržnici Dolac. No, treba pričekati da ponovo izraste, ja sam imala malu zalihu od lani.

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastične fotke, odlična kombinacija, nema šta!

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako lepo izgleda. Skroz egzoticno! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Oduševljena sam kako si sve to servirala! Odličen fotografije :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Baš kao pravo umjetničko djelo! Slobodno ću reći da je savršeno dizajnirano :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails