ponedjeljak, 12. rujna 2011.

Punjeno pečeno pile bez kostiju



Sa svojim društvom često idem na radne izlete. ili samo izlete, i tako će biti dok je lijepog vremena. Kad se tako boravi u većem društvu, treba se nešto i pojesti, pa da ne padne sve na jednog, lijepo se podjelimo, ovaj put ti slatko, ti slano, ti suho, ti mokro... Mene je ovaj put zapalo mesno.


Odustali smo od roštiljanja, to je gušt u proljeće kad se zaželimo boravka na otvorenom, a sad kad je ljeto već pri kraju, trudimo se da se što više iskoristi vrijeme za zajedničke projekte i radna druženja. 
Tako smo odlučili da se donose već zgotovljena jela, a kako su svi gurmani, ne prolazi nešto onako šuć muć. Bilo je tu raznih divota i gurmanskih ljepota i evo jednog mog doprinosa:
pečeno pilence, je ali ne obično, nego punjeno, a kosti nema.


Potrebno je jedno veće pile preko dvije kile, ovo moje je imalo 2,60 kg, i za tu rabotu treba biti sa domaće farme, koje je trčkalo po livadici, čvršće mesne strukture. Sa industrijskog pileta teško bi se povadile kosti, u stvari, povadile bi se i kosti i meso. Znači treba nam osim domaćeg pileta:
  • pripadajuća jetrica i još dvije
  • vezica peršin lista
  • 1 jaje
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 3 - 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica oštrog brašna
  • sol i papar


E sad, nije neka mudrost, ali treba malo strpljenja, oštar nož za filetiranje i škare. Ja lijepo sjednem za stol, uzmem naočale, stavim si neku dobru muziku i lijepo piletu prvo škarama prerežem kožu peko prsiju od vrata do zadka, nožem prerežem prsnu kost i pile se rastvori, i dalje nije problem, fino polako košćica po košćica i za pola sata imala sam jedan veliki pileći šnicl. Malo pripaziti da se ne ošteti koža. Malo ga posoliti i odložiti u frižider.
U tavi propržiti na ulju narezan luk i češnjak, ohladiti, pa dodati sitno nasjeckanu jetru (gotovo na struganu), jaje, brašno, mrvice, sjeckan peršin list, sol i papar. Izvaditi iz frižidra onaj pileći "šnicl" i na njega po cijeloj površini rasporediti smjesu od jetre koja mora biti ne pre rijetka da ne bi curilo.  Zaviti cijelu konstrukciju u nekakvu roladu, pričvrstiti sve kuhinjskim iglama ili čačkalicama.


Prvo na tavi sa zagrijanim uljem prepeći cijelu roladu sa svih strana. Premjestiti ju u pleh, dodati malo ulja i pola čaše vruče vode. Pleh s roladom prekriti aluminijskom folijom i staviti u zagrijanu pećnicu. 
Peći 40 minuta na 220 st. pred kraj maknuti foliju da dobije boju i malo podljevati postojećim umakom. Provjeriti da li je pečeno.
Može se služiti i toplo i hladno, no to spada u hladni svečani narezak. Toplo se malo teško reže, a ja roladu ohladim, zamotam u foliju, drugi dan rezti i služiti uz razne salate ili ponjeti na izlet.



Broj komentara: 15:

  1. Da mi je probati makar jedan komadić ovog tvoj pileta, izgleda jako, ali jakoo njami!:)
    Sve pohvale draga Dunja, interesantan recept i uvijek vrgunska izvedba na tvoj način.

    Pusa:)

    OdgovoriIzbriši
  2. jako lepo izgleda.Svidja mi se masa sa kojom si
    ga punila:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaooo. Jednom sam vidjela recept za (mislim da je to bilo kod Lane) punjeno odkošteno pile koje me oduševilo izgledom. Blago tebi na strpljenju, ja ni ne znam od kud bih počela i iskreno, ne usudim se iako bih voljela. :)

    Super ti je recept i šteta što nema sličice "majstorisanja" :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam ga pravila, ali je suprug skidao kosti. On ima više strpljenja. Zaista je bilo famozno. Obožavam tkve stvari, naročito što mogu ići tople ili hladne, a jako su izdašne i puno ljudi se da sa ovim nahraniti. Moj zaključak je na kraju bio da se može koža odvojiti u celosti, a da se na kožu mogu ređati šnicle mesa i rezultat je isti, samo manje muke za one koji nemaju strpljenja.

    OdgovoriIzbriši
  5. već duže vrijeme se spremam puniti pile bez kostiju, ali uvijek odustanem kad treba početi skidati kosti, ovaj nadjev mi se jako dopada, a i ukupno jelo jako lijepo izgleda

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično je ovo punjenje i naravno recept! Ja sam pravila po Laninom receptu i svi smo bili zadovoljni. Kod ovih industrijskih pilića rijetko dobiješ jetricu, ali nije mi problem nabaviti domaće pilence!
    Najljepše od svega je za mene to vaše druženje, jer to je nešto što čovjeku daje vjetar u leđa: Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  7. Stvarno odlicno! Meni bi se ovo jaaaakooo dopalo jer me nerviraju kosti u svemu. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kao i uvijek, savršeno. Doduše, za mene je ovo klopa iz noćne more: em pile, em jetrica..... No, za one koji vole, vrhunsko.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Hvala svima na posjeti, Jelena, ovo s kožom nije loša ideja. Nataša, drugi put ću poslikat i redosljed.

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Dunja, iskreno vam se divim kako se lepo organizujete i druzite, verujem da je ekipa uzivala u ovoj delikatesi... nisam jos probala da otkostim celo pile, pravila sam punjeno (ali sve sa koscicama;)) i jos jedan drugi rolatic ali od belog mesa, i mada je zahtevno u smislu pripreme, ovo je zaista jedno vrhunsko posluzenje!;))

    OdgovoriIzbriši
  11. ovo mrak dobro izgleda!
    nisam nikada otkoštavala cijelo pile, al kako sam u kratko vrijeme već drugi put naišla na sličan recept, a ovdje mi je i punjenje skroz po guštu, znak je jasan ;))

    OdgovoriIzbriši
  12. e pa, svaka čast! Mislim da nisam nikad jela ovako pripremljenu piletinu. Ideja, izvedba, prezentacija i fotke-sve izvrsno. Baš me oduševio ovaj post :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Još se nisam upuštala u odkoštavanje pileta tako da ti se već sa te strane divim. Zatim odlično punjenje, a sve skupa izgleda izuzetno ukusno i lijepo. Sigurno je tvoje društvo uživalo, zbilja si im pripremila odličnu poslasticu !
    Uživaj u izletima, radu i druženju i iskoristi svaki lijepi sunčani dan !

    OdgovoriIzbriši
  14. Nisam se nikada oprobala u pripremi piletine na ovaj nacin, a zvuci mi jako ukusno i slasnoooo... fotografije govore sve. Divno je. A, kad je dobro drustvo uvek je sve duplo sladje... Pozdrav, draga Dunja

    OdgovoriIzbriši
  15. susrela sam se nekoliko puta sa ovakvim sličnim receptima, ali nekako me ta jetrica vuijek odvlače od reccepta, a ni sama ne znam zašto, baš neka glupa predrasuda, zato niti nisam još probala napraviti paštetu od pilećih jetrica, a htjela sam. Ipak, kad vidim kako si ti ovo pripremila dođe mi velika želja da i ja isprobam. Fotke su vrhunske, tanjuri su božanstveni i ako slučajno budeš imala u budućnosti ovakvih tanjura za prodat, vrlo rado bih ih kupila. :)) pozz

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails