petak, 1. travnja 2011.

Raža u rižinom papiru




Raža u papiru i to rižinom! Kad sam pred desetak godina otkrila to vijetnamsko čudo, ne može se desiti da ga na policama mojeg ormarića s ostalim stvarčicama za kuhanje nema. Kod nas uvoze tu vrstu, a ima po cijelom svijetu i iz Kine. Radila sam u slatkoj verziji s ananasom, kad smo imali igricu. No ovaj način sa punjenjem riba ili povrća je fantastičan.



Prvo da kažem da je Tadeja "kriva" što me potakla da prekinem pauzu od blogiranja, No nakon čokoladne paštete i njezine prezentacije, znala sam da skraćujem pauzu. Istina je i u tome da sam imala puno posla koje me je stiskalo i nastojala sam sve aktivnosti smanjiti na minimum, da odradim ono što sam morala i konačno, posao je okončan, i sad mogu dalje, pa i sa blogom.
Sve ću vaše postove pregledati, jedan po jedan i veselim se tome.



Kod mene u mojoj kuhinji jako se puno koristi riba na sve moguče načine, čak za doručak. Ovo je jedan od tih načina. Raža je prekrasna bijela riba bez kostiju, samo sa hrskavicom koja se lako odvaja od mesa. Kad želim napraviti neki fini snekić ili zagrizak, uhvatim se rižinog papira i punim ga naj češće s mješavinom laganog povrća i sitnižem od bijele ribe. U ovom slučaju došla sam u ribarnicu i kako je dan ranije bilo neko nevrijeme, nije baš bio neki izbor. Tu i tamo po koja ribica. Kupila sam jednu malu ražu, još me podrugljivo pita prodavačica, jel vam to bude dosta, kaj imate goste? A ja velim; da, baš tak, imam! Platila sam ju 20 kuna.



No, vratimo se na recept za četiri osobe:
  • pola kile neke bijele ribe bez kostiju, morski pas ili raža...
  • vezica peršinovog lista
  • vezica mladog luka
  • ljutkaste papričice, svježe ili sušene
  • sol, papar
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • rižin papir

  1. skuhati ribu, meso odvojiti od kože, hrskavice i eventualno kostiju i usitniti
  2. narezati peršin list i mladi luk i dodati ribi
  3. sve začiniti solju, paprom, papričicom po ukusu
  4. nakapati maslinovim uljem i s malo soka od limuna i ostaviti da se kratko marinira
Pripremiti posudu s mlakom vodom i čistu navlaženu kuhinjsku krpu. Primiti s dvije ruke jedan list rižinog papira, uroniti ga u vodu i tako pričekati nekoliko sekundi da se papir namoči i postane savitljiv. Prenjeti ga na krpu, rasporediti nadjev i zarolati. Obzirom da je papir okrugao, mogu se rubovi odrezati da tijesta ne bude previše. Ja rolicu još malo navlažim sa uljem i slažem na tanjur. Važno je znati da dugo stajanje na zraku rolice se suže i krajevi opet otvrdnu. Zato kad se slože treba ih na neki način osigurati da se ne suše.

Ako mi ostane od večere, drugi dan se za doručak potuku za njih.


Broj komentara: 14:

  1. Predivno iznenzadenje!!
    Necete mi vjerovati ,ali sam danas gledajuci radove koje su vrijedne blogerke predale za igricu ,razmisljala o vama i evo tu ste,sa predivnim receptom i jos ljepsom prezentacijom !!!
    ribu volim ,sto bas ne mogu reci za moju obitelj,ali je uporno pravim 2x na tjedan ,pa tko ne voli...snalazi se na drugi nacin !!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slikce su te koje mame i zasita prekrasne,rižin papir sam upotrebljavala u par recepta ali nisam bila baš zadovoljna tako da ću ih rado isprobati s ribom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Koje divno jelo! I prezentacija je prekrasna. Ukusno, zanimljivo, zdravo! Mislim da nisam nikada probala ražu

    OdgovoriIzbriši
  4. Dunja, fotografije su apsolutno predivne vec mi je glupo i govoriti jer imam osjecaj da se stalno ponavljam ali ove su stvarno posebne. Obozavam rolice od rizinog papira, ja ih pravim klasicno s kombinacijom rize ili riznih rezanaca s povrcem, gljivama, skampima i sl. svidja mi se ova tvoja ideja zapakirati samo ribu u papir, nisam nikada tako probala, ali svakako hocu, jako je efektno.
    Nisam znala da rizinog papira ima i kod nas za kupiti. Mozes li napisati gdje, voljela bih ponekad objaviti neki svoj recept pa volim napisati gdje se mogu nabaviti sastojci(ionako ima dosta nenabavljivih sastojaka na mom blogu...).
    I moja djeca ih obozavaju, ostaci od vecere za skolu, to im je najdraza uzina (osim sushija naravno...).

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivna prezentacija i recept je baš došao u pravo vrijeme: našla sam rižin papir u Intersparu, ali nisam kupila jer mi tada nije pao ni jedan recept na pamet. Baš ću ga sada kupiti. Divno!

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Hvala Mirjana, i moji su nekoć frkali nonevima, no fino su se navikli.
    @ Dilajla, meni je sa začinjenom ribom odlično, gotovo ribljom salatom, a i važno je slijediti upute od proizvođača rižinog papira oko namakanja.
    @ Tamara hvala, meni je raža jako draga riba, upotrebljiva na puno načina, a važno mi je da djeca rado jedu, nema kosti i vrlo je ukusna. Malo je čudnog izgleda, neki čak malo zaziru od nje, ali ko je jednom proba...
    @ Sweet hvala, meni su rižine rolice prekrasan zalogaj, a i djeci, a o unučici da ne govorim. Papir kupim na tržnici Dolac dolje, na kiosku Gea koji prodaje koješta integralno biljnog porijekla, a ima i po velikim marketima. Zadnje sam vidjela u Merkatoru. Čekam da nam malo opišeš sushi, ima na internetu puno recepata, ali bi baš voljela tvoje prokušane, obzirom da ti djeca isto rado jedu.
    @ Katarzis, hvala, svidjet će ti se, i može biti fini i lagani obrok.

    OdgovoriIzbriši
  7. O razama u ribarnicama u Zrenjaninu mogu samo da sanjam.....na svoju veliku zalost!
    Tako bih rado jela ove tvoje rolnice...

    Jako mi se svodja izgled tanjira, a salata mi je ekstra sa tim krastavcem!

    :)

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Knjiški hvala, pa da znaš, kad je bura i hladno, nema svježe ribe, radila sam i od smrznutih oslića, ljepo ih skuham očistim i začinim, može proći.

    OdgovoriIzbriši
  9. Vrlo lepe fotkice, meni je dovoljno samo da ih gledam... razu nisam nikada probala a ne verujem da se ovde moze naci i rizin papir, ali cu uzivati u prekrasnoj prezentaciji;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Wow koja prezentacija, ovo zbilja izgleda kao da je izašlo iz nekog fensi restorana. Jako mi se sviđa kombinacija ribe i rižinog papria, definitvno moram isprobati to. :)
    Baš mi je drago da si prekinula pauzu. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo stvarno izgleda svjetski. Žao mi je da ne mogu probati. Nikad nisam jela ni ražu, niti išta sa rižinim papirom, a uvjerena sam da bi mi se jako svidjelo! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Andrea, Tadeja, svidjelo bi vam se sigurno, taj "papir" u stvari dehidrirano tijesto, okus po lazanji od riže, ili onim kuneskim rezancima, samo puno bolje jer se u stvari ne kuha i djeluje svježije a o smotanoj salati od ribe, luda kombinacija. Ko got je probao, nije se žalio.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Dunja, prije svega drago mi je što si odlučila skratiti pauzu i stigla nam sa ovom delicijom. Baš delicijom !
    RIžin papir mjerkam od kada si u njemu radila ananas, a sada je definitivno vrijeme da ga i ja kupim i isprobam.
    Raža je jedna od mojih omiljenijih riba , a to odmah mogu reći i za ovaj odličan recept.
    Slike, ....., što reći, Dunja ovo prekrasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails