subota, 19. veljače 2011.

Romanesco, čudesna biljka





Ovo povrće naziva se šenon, romanesco, romanesco brocoli, a dobiven je križanjem cvjetače i brokule. Blaži je i ugodniji od svoje starije braće, mala ga djeca radije jedu, a nešto je i vredniji po sastavu vitamina, minerala i ostalog.


Mene naravno ludo privlači njegov izgled, mogla bi satima gledati u male nakupine cvjetića savršeno raspoređenih, svjetlo zelene boje. Djeluje gotovo nestvarno i nemoguće da tako nešto izraste samo od sebe, meni ludo čudesno, a i vrlo je ukusan, malo čak i slatkast. Ima samo jednu manu, skup je. Valjda zato što ga ima malo, pa obzirom na količinu novca koju sam morala dati za tog ljepotana, iskoristim ama baš sve i od jednog od kile i malo više, napravim cijeli ručak.



Kad sam ga se dovoljno nagledala, narežem ga na cvijetiće i kratko ih blanširam, stavim u kipuću slanu vodu da kuhaju do tri minute. Izvadim ih na kuhinjsku krpu i ostavim da se hlade. U istu vodu stavim kuhati svo lišće i stapke. Kuhati otklopljeno i ne pre dugo da oastane zelena boja. Kad je kuhano, ocijediti, spremiti tekućinu, štapnim mikserom samljeti skuhane listove. Napraviti malu zapršku na putru, dodati samljeveno i doliti vode u kojoj se kuhalo. Začiniti vrhnjem za kuhanje.




TEMPURA ROMANESCO

Napraviti smjesu za prženje cvjetova od kukuruznog škroba, jednog sirovog bjelanjka i vrlo hladne vode. Odvojiti polovicu blanširanih cvijetova koje ćemo pržiti. Umakati ih u smjesu i pržiti u vrućem ulju. Odlagati na papirnati ubrus. Napraviti i umak za pržene cvjetove: od peršinovog lista, mladog luka, češnjaka, soka od limuna, 2 kuhana žutanjka i maslinovog ulja štapnim mikserom dobro usitniti i začiniti.




FRITAJA ROMANESCO

Fritaja ili pita, ili tartić, nije bitno, bitno je da je vrlo ukusno i jednostavno za napravit. Na određen kalup (moj je dimenzija 25x10) sraviti tijesto za podlogu i ispeći do tri četvrtine. Bilo koje tijesto za pite, ja sam imala svoje domaće lisnato, ali može i kupovno. U međuvremenu u posudu staviti 3 velika jaja, 200 ml kiselog vrhnja ili milerama, 2 žlice oštrog brašna, sol i papar, te izraditi mikserom. Dodati 150 g šunke i 150 g gaude sitno nasjeckano, peršin list i malo mladog luka. Sve sjediniti i preliti preko tijesta i vratiti u pećnicu, peći dalje. Pred sam kraj dok je još gornja površina mekana, utisnuti preostale blanširane cvijetove romanesca. Vratiti u pećnicu i ispeći do kraja.





Broj komentara: 28:

  1. Ova biljkica zaista hipnotiše i ne mogu skloniti pogled sa prve dve slikice...
    Sve što si napravila izgleda zaista svemirski dobro :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidjela sam tu biljku, ali ne znam više točno gdje, na placu predpostavljam. Ja sam užaaasno velik ljubitelj i brokule i karfiola, na sve načine, i dok gledam ove tvoje izvedbe juhe i fritaje moram priznati da me jaako privlače!
    Djeca mi ne vole nikakvo povrće i s tim vječno muku mučim, baš ću probat nešto od ovoga čim nabavim tu biljku, boja joj je predivna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima ga u Lidlu, kupila danas ogromni 2.79 eura.

      Izbriši
  3. Mene isto odusevljava njegov izgled, deluje kao da nije sa ove planete :)
    Ovde ga je jedno vreme bilo na svakom cosku, ali je jako slabo prihvacen tako da je sa mnogih mesta povucen i, iskreno, ne pamtim kad sam zadnji put neletela na njega.
    Super si ga iskoristila, sve mi se svidja, a narocito ova fritaja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. :) fritaju ili tartic pravim cesto jer svi volimo,ali mi nije palo na pamet da pravim na ovaj nacin !!
    Dunja svaki post me obraduje,toliko toga bih zeljela da probam !!..i da vase staklo je predivno ,mislim na tanjure u ovom slucaju !!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Može pitanje? Odakle potiče informacija da je broccolo romanesco nastao kao križanac karfiola i brokule (pretpostavljam misliš na sicilijansku zelenu)? Koliko je meni poznato, radi se o biljkama iste porodice, ali nikada nisam čula da je riječ o križancu. Pogotovo što je romanesco jedna od starijih kultura koja se uzgaja tradicionalno u okolici Rima. Kada prođeš cestom prema Castellima, ima jedna nizina, polje, prilično veliko gdje te doslovno zapljusne miris u zimskom periodu kada je polje puno romanesca. Dok je bio dobrog zdravlja moj svekar je u vrtu uvijek imao i romanesco, tako da smo ga na sve moguće načine koristili, čak i pripremali u staklenke pod ulje. Za prženje ga nije potrebno blanširati, daleko je ukusniji ako se sirov prži, dovoljno je iskidati ga na manje cvjetiče i pri dnu stapke napraviti rez da ne ostane sirova.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mislim da kod nas nema da se kupi ova prelepa biljka, izgleda fantasticno a posto volim i karfiol i brokoli predpostavljam da bi mi se i ukus svideo. Prelepo pripremljena jela!

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Maslinka, hvala, a dobro si rekla, baš hipnotizira, ne može se prestat gledat.
    @ Nada, probaj, kad ga nađeš djeci ponudit, moja unučica isto ne voli ni karfiol ni brokulu, no ramanesco je baš dobro prihvatila.
    @ Mihaela, imaš pravo, ko s druge planete, a nema ga ni tu često, a kad ga ugledam odmah kupujem, jer ko zna sutra, i ljudima je čudan, a i cijenom odskače od karfiola.
    @ Mirjana, hvala za sve, a naročito za staklo. Napravim tanjure i pladnjeva pa onda tek razmišljam koji recept, ha, ha. Šalim se, inače jako volim hranu u neutralnim tanjurima, bolje mi se ističe ono što u njima ima.

    OdgovoriIzbriši
  8. @ RomanTales, hvala na informacijama, sve uvijek dobro dođe, naročito za ovo sirovo prženje, malo sam skeptih sirove hrane, no sve se mora probat. A odakle mi onformacija, pa sa web stranice koja se bavi agrokulturom
    vidi ovdje.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Knjiški m, hvala ti, sigurno bi ti se svidio.

    OdgovoriIzbriši
  10. Išla sam pogledati link koji si dala i iako je u potpisu autorice titula ing. tekst je nedorečen. Na samom početku govori da je romanesco rezultat križanja s grupom italica, a odmah nešto niže da je romanesco biljka u grupi botrytis. Pretraga na talijanskom i engleskom ne daje iste podatke, nitko ne govori da je romanesco rezultat križanja, dapače, talijanske stranice govore o romanesco kao o vrlo staroj vrsti, o kojoj se imaju podaci od negdje 16. stoljeća u vidu opisa. Samim izgledom, fraktalnim cvjetićima romanesco nema nikakve veze sa sicilijanskom brokulom, bojom više nalikuje zelenom karfiolu (koji je pak izgledom isti kao bijeli karfiol, izuzev boje).
    U svakom slučaju hvala na linku, ali to je za sada jedan jedini koji govori o romanesco karfiolu kao križancu sa zelenom brokulom.
    Na stranu priče o porijeklu ove vrste karfiola, žao mi je što je tako skup u Hr, za vrijeme sezone, na tržnicama se prodaje po 1 - 2,5 euro, ovisno o veličini i svježini, a nerijetko se može naći i jeftinije na povremenim ponudama u supermarketima. Posebno bi ga trebali jesti muškarci, prostata bi im bila zahvalna ;-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Bilo ga je na pijaci kod nas i nisam znala da on ima malo drugačiji ukus od brokolija i karfiola, inače bi ga kupila. Kako god da se biljka ukrštala, ili ne, hvala prirodi što postoji i što se deca raduju ovim krasnim cvetićima. Meni liči na brokoli iz visokog društva. Obožavam krem supice i stalno smišljam nove varijante, a pošto on ima drugačiji ukus, probaćemo sigurno. Prelep tanjir Dunja. Prelep!

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Roman Tales, puno, puno ti hvala na iscrpnom odgovoru, volim znati te detalje. Upisala sam u google i prvo što mi je iskočilo, tu sam se zaustavila, zato ću drugi put malo "dublje sići" u potragu za informacijom.
    Što se tiče cijene, na tržnici Dolac, 30 kuna za kilogram, dok je karfiol ili brokula 15. Kako će nadolaziti toplije vrijeme, bit će jeftinije, samo će mu vjerojatno i kvaliteta biti slabija.
    @ Jelena, puno hvala draga, odlična je ova tvoja usporedba "iz visokog društva", hvala i za tanjur.

    OdgovoriIzbriši
  13. ta cijena je stvarno visoka :-( ponovno se moram pitati što kod nas u priobalju ne uzgajaju te zimske kulture? Mislim, klimatski nije Dalmacija 1000 km od Italije, već nas to malo mora dijeli. Ovdje je izbor zimskog povrća fantastičan, a sve su to kulture koje bi i kod nas mogle dobro uspijevati.
    No, u pisanju o porijeklu romanesco, zaboravih ti dati najjednostavniji i najfiniji recept za romanesco:
    podijeli romanesco, može i karfiol, jeftiniji je, na srednje velike komade, poslaži u zdjelu u kojoj ćeš kuhati, lagano posoli krupnom morskom soli, pola čaše do 2 dl bijelog suhog vina, maslinovo ulje, režanj češnjaka samo na četvrti prerezan, ako voliš ljuto komad ljute papričice i pristavi kuhati poklopljeno na vrlo laganu vatru. Tokom kuhanja barem jednom preokreni cvjetove, trebali bi biti gusto složeni u manjoj zdjeli. Ne smije se jako skuhati, moraju ostati cvjetovi al dente, kompaktni. Preporučam ti isprobati i tjesteninu s romanescom, meni je to primo, ali kod nas slobodno može ići kao prilog, u sezoni Božićnih blagdana nerijetko se služe i uštipci s romanescom, ne samo prženi, kao prilog odličan je složenac od romanesca i krumpira (može se dodati i brokula), fantastičan je u svojoj jednostavnosti blanširan i začinjen limunom i maslinjakom, krem juha s romaneskom, repom i koromačem je delicija ... apsolutno ga obožavam u svakoj varijanti :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. @ Roman Tales, ovi receptići i upute općenito, dobro će mi doći. Svi jako volimo tu vrstu prehrane, fenomenalno. Skup je, ali uz fino tijesto, malo parmezana, večera super. Onaj prvi recept s papričicom i vinom napravit ću već sutra. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  15. Trebala bi te fotke staviti ispod naslova bloga, bas mi pase uz tebe :) Stvarno prekrasno...

    OdgovoriIzbriši
  16. Ove su tvoje slike čarobne, tako zavodljive, tako ... ma ne znam se ni izraziti:)
    Romanesko me jako privlači svojim izgledom ali me cijena odbija i moj podozrivi muž još i više!

    OdgovoriIzbriši
  17. @ Sweet i Snježa, drage moje, vidim da uživate u fotografijama. Malo fotoshop, malo rasvjeta, malo podloge, malo tanjuri, malo objektivčići... sve je to lagano bildanje fotografije kad je hrana malo koloristički i po strukturi skromna. Makar ja jako volim i dobru tamnu fotografiju, gotovo bez boje, ali za to treba veći majstor od mene. U svakom slučaju hvala vam.

    OdgovoriIzbriši
  18. Viđala sam po internetu romanesco, ovdje kod nas u Karlovcu nema za kupiti na tržnici, ali je predivan, stvarno izgleda kao da je s drugog planeta, meni dođe da ga stavim na stol za ukras :) Fotke su prelijepe, i s guštom bih ti popapala sva ova jela koja si pripremila :)

    OdgovoriIzbriši
  19. ja sam vidjela romanesco prije jedno mjesec dana u kauflandu.. i dobrih 20 minuta sam gledala u biljku fascinirana savršeno raspoređenim cvjetićima.

    i na kraju je nisam kupila jer nisam bila baš sigurna što bi sa njom..

    drugi puta kad naletim nema šanse da preskočim kupovinu.. recepti su genijalni

    OdgovoriIzbriši
  20. Stvarno izgleda odlično, a fritaja je - UF!! predobro!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Ono što je mene najviše oduševilo (osim recepata) jest prekrasna zelena boja. Odmah sam odlučila da ću ga kupiti čim ga ugledam na placu...

    OdgovoriIzbriši
  22. Dunja, kaj se dogodilo fotkama, ni jednu ne vidim?
    Bez obzira na fotke sve ovako na čitanje zvuči jako ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  23. @ Andrea, pojavit će se, nešto im šteka.

    OdgovoriIzbriši
  24. OMG, I absolutely looove all of your pics! when I look at these photos I feel like during summer and I know I need to try yours delicious - looking recipes! divine blog!

    Have a great time,
    Paula

    OdgovoriIzbriši
  25. Volim šenon i jako mi je drago da si nam ga ovako prezentirala i i počastila nas ovim odličnim receptima. Ja ga obično skuham na lešo, malo soli i maslinovog ulja i to je to, ali sada ovdje imam i juhicu, pa fritaju koja mi je posebno zapela za oko, odlično pripremljena i zbilja super zalogaj.Slike su predivne, šenon u punoj raskoši !
    Eh da, cijena mu je malo previsoka, definitivno, nadam se da će se jednom i to izmjeniti i da ćemo se češće njime častiti.

    OdgovoriIzbriši
  26. @ Paula, hvala puno na komplimentima, thanks.
    @ Branka, imaš pravo, sve to prekrasno povrće bilo bi naj bolje ne pre kuhavati i termički obrađivati. Ovo što ti kažeš, malo soli i kap dvije maslinovog bilo bi naj bolje, no svoje sam naučila na đakonije, i sad nema natrag.

    OdgovoriIzbriši
  27. Slikice tako pune boja i kolorita da samo njih i gledam.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails