Danas je petak i obavezna je kod nas riba, ma nije obavezna, nego se veselimo nekoj finoj ribici. No kako je na Jadranu burovito, nije baš bio neki izbor, riječna mi se neda, a ni smrznuta. Istina je možda ipak negdje drugdje, u stvri mi se ne jede riba, nego nešto slano, tjestasto, maslinasto...
I tako je na stolu završila jedna fina focaccia. Kako me smeta što ne znam donekle prevod na hrvatski, pa ću ovu sploštenu hrpu ispečenog tijesta zvati pogača.
- 2 šalice sitno mljevene pšenice od cijelog zrna (crno brašno)
- 1 šalica bijelog glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica šećera i soli
- šalicu mlake vode
I još je potrebno:
- 3 žlice paste od crnih maslina
- 3 žlice kapara
- svježih listova žalfije
- nešto krupne morske soli
- maslinovog ulja
- U posudu u kojoj će se raditi tijesto staviti brašna, ulje, sol, vodu i otopljeni kvasac kojeg smo prethodno pomiješali sa malo šećera i mlake vode. Zamijesiti mekano tijesto (pažljivo doljevati vodu i po potrebi dodati još malo) mikserom ili ručno i ostaviti na toplom da se udvostruči.
- Pripremiti dva komada papira za pečenje malo veća od pleha u kojem će se peći. Papir malo pokapati uljem, i na svaki staviti po jednu polovicu tijesta. Masnim rukama utapkati i razvući tijesto po cijeloj površini. Prenjeti ga na pleh, premazati pastom od maslina i rasuti kapare.
- Zatim tijesto na drugom papiru isto tako razvući i oprezno ga prebaciti na ono prvo koje se nalazi već u plehu. Tako smo u stvari dobili neku pitu. Po gornjoj površini prstima pobockati, malo pošpricati maslinovim uljem, krupnom solju posuti, a listiće žalfije natrgati i poslagati po pogači.
Ovo izvanredno crno brašno kupujem od poznatog proizvođača eko proizvodača Maria Severa.
Odlicna ti je ta spljostena hrpa ispecenog testa (bas si me nasmejala ovom recenicom :))!
OdgovoriIzbrišiSavrsene fotke!!!
Uh, predivna je. Svidja mi se ta kombinacija. Inace jako volim focacie.
OdgovoriIzbrišiI mene jako nervira kada ne mogu da prevedem neke rijeci i nazive, ili kada je prevod jednostavno besmislen :-(
Prelijepe slike.
Super!
OdgovoriIzbrišiFotke su ti odlicne! Focaccia takodje, deluje bas ukusno...
OdgovoriIzbrišidivno! Jako jako mi se sviđa, zapravo imamo slični ukus što se tiče hrane, i fotografije su prekrasne. :)))
OdgovoriIzbrišiVolim, sve što ima taj dalmatinski šmek, ja obožavam, kapare, kadulja, masline, što ćeš bolje! Savršeno!
OdgovoriIzbrišiI ja bih miojenjala ribu za ovu divotu od pogace!!!
OdgovoriIzbrišislike su vam predivne,covjek samo njih da gleda,pa da bude sit !!!
Predivno!!!!!!!
Ja bih rado probala ovu predivnu pogaču! Fotke su pre-prelepe:)
OdgovoriIzbrišiVidim da si promijenila zaglavlje - jako mi se sviđa i ovo novo! Ova focaccia je odlična, i ona bi savršeno išla uz one moje/Mirjanine lignje, ali i uz puno toga drugoga. Bilježim!
OdgovoriIzbrišiMeni je svejedno kako ćeš je ti zvati; pogaču, hrpu ili focaccia-u, ja si je bilježim i pravim sutra. :)
OdgovoriIzbrišiOvo je po mom gustu. Svidja mi se i novi banner.
OdgovoriIzbrišiPogača ti je fenomenalna, a posebno sam oduševljena fotkama u ovome postu, prekrasno!
OdgovoriIzbrišiUh, ovo je bas po mom ukusu...jos je i integralna. Od Severa sam i ja znala narucivati, premda sad ima svih tih brasna i u DM-u, a zgodne su i one "zdrave kosarice". Fotografije su ti bas prekrasne, i ova zalfija i sve...
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je ova focaccia, obara s nogu kao i slike! Savršeno!
OdgovoriIzbrišiUživam u slikicama i to mi je zasad sasvim dovoljno, tako su nježne.
OdgovoriIzbriši@ Hvala svima na pohvalama. Obicno se focaccie rade bas od čistog bijelog brašna, no meni se u zadnje vrijeme baš vrti u glavi sve integralno, cjelovito, povrćasto, no to je kod mene samo faza, izgleda da sam preuranjeno počela sa korizmom, a bojim se ću tad navaliti po roštilju.
OdgovoriIzbrišiStvarno izgleda savršeno. Obožavam ovakve pogače - focacciae. Jako mi se sviđa dodatak cjelovitog brašna, ma ovo je morala biti jedna savršeno ukusna i mirisna hrpa spljoštenog tijesta. :)
OdgovoriIzbrišiJa sam veelika ljubiteljica fokača.Svidja mi se ovaj recept zbog punjenja.Probaću i tu varijantu.Privlači me i ona kada se od gor estavi dosta povrća,..
OdgovoriIzbrišiNe bih se bunila na ovakvu zamjenu za ribu :). Izvrsna focaccia, vjerujem jako ukusna i također ide na moju listu za isprobavanje.
OdgovoriIzbriši