petak, 4. veljače 2011.

Crna pogača - focaccia




Danas je petak i obavezna je kod nas riba, ma nije obavezna, nego se veselimo nekoj finoj ribici. No kako je na Jadranu burovito, nije baš bio neki izbor, riječna mi se neda, a ni smrznuta. Istina je možda ipak negdje drugdje, u stvri mi se ne jede riba, nego nešto slano, tjestasto, maslinasto...


I tako je na stolu završila jedna fina focaccia. Kako me smeta što ne znam donekle prevod na hrvatski, pa ću ovu sploštenu hrpu ispečenog tijesta zvati pogača.




Evo što je potrebno za tijesto:

  • 2 šalice sitno mljevene pšenice od cijelog zrna (crno brašno)
  • 1 šalica bijelog glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica šećera i soli
  • šalicu mlake vode

I još je potrebno:
  • 3 žlice paste od crnih maslina
  • 3 žlice kapara
  • svježih listova žalfije
  • nešto krupne morske soli
  • maslinovog ulja

  1. U posudu u kojoj će se raditi tijesto staviti brašna, ulje, sol, vodu i otopljeni kvasac kojeg smo prethodno pomiješali sa malo šećera i mlake vode. Zamijesiti mekano tijesto (pažljivo doljevati vodu i po potrebi dodati još malo) mikserom ili ručno i ostaviti na toplom da se udvostruči.
  2. Pripremiti dva komada papira za pečenje malo veća od pleha u kojem će se peći. Papir malo pokapati uljem, i na svaki staviti po jednu polovicu tijesta. Masnim rukama utapkati i razvući tijesto po cijeloj površini. Prenjeti ga na pleh, premazati pastom od maslina i rasuti kapare.
  3. Zatim tijesto na drugom papiru isto tako razvući i oprezno ga prebaciti na ono prvo koje se nalazi već u plehu. Tako smo u stvari dobili neku pitu. Po gornjoj površini prstima pobockati, malo pošpricati maslinovim uljem, krupnom solju posuti, a listiće žalfije natrgati i poslagati po pogači.

Peći u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 220 st. C. Radila sam duplu mjeru jer toga baš ne ispadne puno, a kad je topla i mirisna nestane u trenu. Veličina mojeg pleha je 25 x 30 cm.
Ovo izvanredno crno brašno kupujem od poznatog proizvođača eko proizvodača Maria Severa.
Koga interesira, može malo pogledati njihovu web stranicu.



Broj komentara: 19:

  1. Odlicna ti je ta spljostena hrpa ispecenog testa (bas si me nasmejala ovom recenicom :))!
    Savrsene fotke!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, predivna je. Svidja mi se ta kombinacija. Inace jako volim focacie.
    I mene jako nervira kada ne mogu da prevedem neke rijeci i nazive, ili kada je prevod jednostavno besmislen :-(
    Prelijepe slike.

    OdgovoriIzbriši
  3. Fotke su ti odlicne! Focaccia takodje, deluje bas ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  4. divno! Jako jako mi se sviđa, zapravo imamo slični ukus što se tiče hrane, i fotografije su prekrasne. :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim, sve što ima taj dalmatinski šmek, ja obožavam, kapare, kadulja, masline, što ćeš bolje! Savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja bih miojenjala ribu za ovu divotu od pogace!!!
    slike su vam predivne,covjek samo njih da gleda,pa da bude sit !!!
    Predivno!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja bih rado probala ovu predivnu pogaču! Fotke su pre-prelepe:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vidim da si promijenila zaglavlje - jako mi se sviđa i ovo novo! Ova focaccia je odlična, i ona bi savršeno išla uz one moje/Mirjanine lignje, ali i uz puno toga drugoga. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni je svejedno kako ćeš je ti zvati; pogaču, hrpu ili focaccia-u, ja si je bilježim i pravim sutra. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je po mom gustu. Svidja mi se i novi banner.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pogača ti je fenomenalna, a posebno sam oduševljena fotkama u ovome postu, prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Uh, ovo je bas po mom ukusu...jos je i integralna. Od Severa sam i ja znala narucivati, premda sad ima svih tih brasna i u DM-u, a zgodne su i one "zdrave kosarice". Fotografije su ti bas prekrasne, i ova zalfija i sve...

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasna je ova focaccia, obara s nogu kao i slike! Savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Uživam u slikicama i to mi je zasad sasvim dovoljno, tako su nježne.

    OdgovoriIzbriši
  15. @ Hvala svima na pohvalama. Obicno se focaccie rade bas od čistog bijelog brašna, no meni se u zadnje vrijeme baš vrti u glavi sve integralno, cjelovito, povrćasto, no to je kod mene samo faza, izgleda da sam preuranjeno počela sa korizmom, a bojim se ću tad navaliti po roštilju.

    OdgovoriIzbriši
  16. Stvarno izgleda savršeno. Obožavam ovakve pogače - focacciae. Jako mi se sviđa dodatak cjelovitog brašna, ma ovo je morala biti jedna savršeno ukusna i mirisna hrpa spljoštenog tijesta. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja sam veelika ljubiteljica fokača.Svidja mi se ovaj recept zbog punjenja.Probaću i tu varijantu.Privlači me i ona kada se od gor estavi dosta povrća,..

    OdgovoriIzbriši
  18. Ne bih se bunila na ovakvu zamjenu za ribu :). Izvrsna focaccia, vjerujem jako ukusna i također ide na moju listu za isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails