srijeda, 16. veljače 2011.

Integralni voćni kruh s medom



Jako volim ovakav lagano slatki kruh s definiranim crnim brašnom, po mogućnosti s nekim suhim voćem, koji dugo traje a posebno je ukusan ako se drugi ili treći dan malo tostira i namaže maslacem. Uz čaj, za doručak ili večeru meni nema bolje poslastice.



Za mali pravokutni kalup 10x23 cm, potrebno je za tijesto:
  • 120 g raženog brašna
  • 120 g cjelovitog pšeničnog, grublje mljevenog
  • 120 g bijelog glatkog brašna
  • 15 g kvasca + žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlice meda
  • 1 naranđa iz bio uzgoja
Za nadjev:
  • 100 g krupno rezanih oraha
  • 100 g krupno rezanih suhih smokava
  • 1 naranđa sok
  • 1 žlice meda


Staviti kvas da se rastopi, a u posudu izvagati brašna, dodati sve sastojke, koricu i sok od naranđe i 150 ml vode (možda i malo manje, ovisi o brašnu). Mikserom izraditi i ostaviti da se tijesto udvostruči. U međuvremenu grubo sjeckane smokve preliti sa malo vode i sokom od naranđe te zagrijati u lončiću skoro do vrenja. Dodati med i ostaviti da omekšaju. Primješati orahe i ostaviti da se ohladi.



Kad se tijesto diglo, staviti ga na pobrašnitu radnu površinu, lagano ga razvaljati i po cijeloj površini rasprostrti nadjev. Uviti, oprezno staviti u pleh u kojem smo položili masni papir i ostaviti da se ponovo digne. Zagrijati pećnicu na 180 st.C, staviti kruh u toplu pećnicu i peći oko 30 minuta. Provjeriti drvenim štapićem da li je pečeno. Ovaj voćni kruh ukusan je i prvi dan i drugi i treći...


Broj komentara: 19:

  1. @ Kararzis, to ti je ono, dok drugi mlate po štrudlima i tortama, mi lijepo šniticu tosteka sa figama!

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm.. stvarno bi ovo bio dobar doručak..
    obožavam sve što je integralno

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni bi se totalno dopao ovaj doručak...

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda Dunja,obavezno ću probati ,jako volimo ovakve hlebove:))

    OdgovoriIzbriši
  5. odlično izgleda, i meni su ovakvi doručci najdraži, malo putra na šnitu i meda ili pekmeza, divno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je vidi se odmah mnogo,mnogo fino!

    OdgovoriIzbriši
  7. Još nikada nisam pravila slatki kruh, nikada. Ali, ovaj tvoj izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivan recept, verujem da je miris ovog hleba fenomenalan!

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja cesto pravim ovakve stvari, ima jedan jako slican recept na mom blogu, s marelicama i ruzmarinom. Fotografije su bozanstvene!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo mora biti odlicno! Ovde prave slatki hleb od crnog brasna i corn sirupa, jedan mi je od najdrazih. A ovaj tvoj jos ovako fino napunjen :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmmmm. Jako dobro izgleda. Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako privlačno i zanimljivo djeluje ovaj kruh. Kako volim kruhove u neobičnim kombinacijama uopće ne sumnjam da bi mi se i ovaj svidio. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je fantasticno, volim slatki kruh u gotovo svakoj varijanti. Divan recept, a slike su fenomenalne!

    OdgovoriIzbriši
  14. U poslednje vreme gledam da stavi med gde god stignem. Evo trenutno ga imam na licu, pošto sam ga umešala u glinu, kao masku za lice.
    Divan je hlebić, a ja ih obično stavim u frižider nakon pravljenja, tada omekane za dan ili dva popiju malo vlage, a meni nesmeta što nisu sveži. Ceo obrok u tanjiru.

    OdgovoriIzbriši
  15. Dunja ovo je predivno ! Kruh je tako poseban i tako dobar. Odlično iskombinirani sastojci i izgleda prekrasno ! Ovakav slatkast može proći i kao kolač :). Jako mi se sviđa i pravim ga prvom prilikom !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails