nedjelja, 7. studenoga 2010.

Mandarin bar




Stigke prve mandarine - klementine. Privlači me od uvijek taj njihov intenzivan miris, nekako mi je egzotičan i najbolje su svježe. No ja sam se usudila napraviti jedan tartić, zapravo kockice od klementina. To je često viđen recept pod raznim nazivima: Tart od limuna i slično, čak imam i jedan za mene jako prihvatljiv recept, samo sa malim izmjenama.



Na svim mjestima u kuharicama se spominje limun ili limeta, što i nije za čuditi, najme, pri pečenju intenzivan okus i miris klementina isčezne poprilično, što nije za čuditi. No, ja sam zapela da baš napravim od klementina i to ne u obliku torte, nego u plitkom plehu i izrežem na male kockice. Drugo, u tim voćkastim tartovima često se radi sa slatkim vrhnjem, no ja čeznem za malim osvježavajućim kockicama, ne pre slatkim, prilično čvrstim, recimo kao neki mekši keksić.






Sa rezultatom sa sasvim zadovoljna, jedino što mi je poprilično aroma isparila. No to sam i očekivala. Evo kako je sve počelo.

Potrebno je za tijesto:
  • 220 g putra
  • 150 g šećera
  • 350 g brašna oštrog
  • 1 žutanjak
  • malo soli
Potrebno je za filu:
  • 6 cijelih jaja
  • 300 g šećera
  • 2 žličice ribane korice od klementina
  • 4 dcl soka od klementina i jednog većeg limuna (može i pulpa)
  • 150 g brašna

U zdjeli mikserom izraditi putar sa šećerom, dodati brašno i nastaviti miksati dok se sve ne pretvori u mrvice. Odližiti mikser i dodati žutanjak te ga umijesiti i na radnoj površini formirati kuglu. Pleh u kojem će se peći (moj je bio 32x28 cm) namazati maslacem i staviti masni papir koji je točno iskrojen po veličini tepsije sa malo uzdignutim stranicama. Zatim tijesto razvaljati između dvije prozirne plastične folije i premjestiti ga u tepsiju. Rukama poravnati ako je potrebno. Odložiti u frižider na najmanje pol sata (ovo ne preskakati). Nakon tog vremena staviti tijesto u zagrijanu pećnicu na 180 st na 20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju, ali ne sasvim do kraja. Trebalo bi prije pečenja tijesto pokriti masnim papirom i nasuti recimo grah da se tijesto ne bi nadizalo, no ja to ne radim, provjeravam i ako je potrebno mako piknem nožem da izađe zrak. Kad je ispečen do 3/4 izvaditi ga i prohladiti.

Zatim kreće fila, ili bi se čak moglo reći drugi dio tijesta. Mikserom umutiti jaja, pripremljen svježi sok od mandarinki i limuna, dodati čećer, pa na kraju brašno. Oprezno uljevati gotovo tekuću masu na tijesto. Zato treba dobro namastiti pleh pa staviti masni papir, da se sve ne bi podlilo, makar i to nije neka tragedija. Nastaviti peći još 20 minuta, odnosno dok se ta tekućina ne stvrdne (čitaj skuha).




Potpuno kolač ohladiti i rezati na male kockice. Moje su bile veličine 3x3 cm.


Broj komentara: 11:

  1. Sad je i meni zamirisalo! :)
    Hvala na svemu!
    Uključiv i ovom kolaček. Taman je po mojoj mjeri! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super kolačić i jako mi se sviđa ova ideja sa kalupom i malim kockicama. Lijepa boja, sigurno i okus i miris.
    Volim miris i okus mandarina, volim mandarine, klementine, ...., koliko ja mandarina pojedem....ajme puno :)). Svakako naći će i kod mene mjesto u ovom kolaču !

    OdgovoriIzbriši
  3. Da klementine su baš posebne ,kad otkineš koricu odmah osjetiš njihov miris.Zaista divne slikice i dobra ideja za kolač.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zgodan receptic, ovo bi mogli biti i neki fini vocni minjoni, vec sam ih zamislila u kaputicu od cokolade, a kad se zagrize unutra je vocno iznenadjenje!;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjedim s laptopum u krilu, dragi je pred stolim računalom, slušamo dnevnik, surfamo i natrpavamo se mandarinama. Intenzivno razmišljam o tome kako su mandarine rijetko dodatak kolačima i da baš moram malo googlati da pronađem neki recept. Nisam morala ići daleko, samo do svog readera. :)
    Totalno si me oduševila ovom kombinacijom i ovo ću morati isprobati. Kocke izgledaju savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Svima, drago mi je da vam se sviđaju kockice, a moram vam reći i komentar moje kćerke. Kad ja pravim neki kolač, ona prvo pogleda koliko ide jaja, nije baš ljubitelj istih. Pa je ljepo zakolutala okicama kad je vidjela da ide 6 komada u gornji sloj, sa malo čećera, brašna i tekućine, a ona uzvikne, pa to je čista kajgana u voćnoj verziji! No unatoč "kajgani" danas su sve kockice pojedene. Mogu reći da ga ispadne dosta, može se za neku manju tepsiju i smanjiti količine, a Lana je dala odličan prijedlog - te kockice obložene čokoladom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dunja,kolačić je baš interesantan a fotografije su ti izuzetne! Ne smijem izostaviti ni onu grebalicu za koru, baš bi mi dobrodošla jedna takva:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Moji obožavaju ovakve kolače, moram raditi. Volim ih i ja, iako sam tu nepopravljiva: svako voće najbolje mi je svježe. A klementine obožava naš pas (kao i lubenice, grožđe, kiselo zelje). Naravno, kolače mu ne dajemo. Bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Maja, hvala, i ja jako volim ovu grebalicu, skoro pa da mi je kuhinjski fetiš, uvijek ju pretjerano čuvam i spremam na posebno mjesto. Šta ćeš, bez veze.
    @ Katarzis, imaš pravo, voće treba prvenstveno jesti svježe, ali koji put onako za štos, a što se tiče peseka da jede mandarine, jel mu ih guliš? Pa kiselo zelj!!! Ma šta se ja čudim, moja mačka obožava masline, ništa sa stola, ali kad nanjuši masline ili maslinovo ulje, raspameti se.

    OdgovoriIzbriši
  10. volim sve voće, ali mandarine su mi nešto najbolje, obično ih smažem i prije nego se stignem dosjetiti kud bi ih utrpala, tako da nisam nikad radila nikakvi kolač i slično s njima

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails